Диригент: Лука Клегхорн (Аусртија)

Солисти : Драгана Ђорђевић - клавир (Ниш) Бојан Младеновић - клавир (Ниш) Давид Куртић - виолина (Ниш)

Програм: Черни: концерт за четири руке за клавир и оркестар П.И. Чајковски: концерт за виолину и оркестар Д-дур

 

Лукa Kлегхорн 

је рођен у Јоханесбургу у Јузној Африци у уметничкој фамилији.

Од раних година почиње са часовима виолине, најприје са Nicolette i Alan Solomon а касније са проф. John Wille. Након завршетка средње школе сели се у Беч где студира класичну музику на Универзитету музике умјетности у класи Dieter Benedek, Ulla Schultz, Martin Tuksa i Maeve Auer. Студирао је дириговање у класи Georg Marka i Reinhard Schwarza на Бечком конзертваторијуму.

Ради као професор виолине у музичкој школи у доњој Аустрији.


Драгана Ђорђевић

На клавирском одсеку Факултета музичке уметности у Београду дипломирала је 1995.год. у класи

проф. Мирјане Вукдраговић и специјализирала камерну музику 2001.год. у класи проф. Оливере

Ђурђевић највишим оценама. Магистрирала је корепетицију у класи проф. Тодора Светиева на

Факултету музичке уметности у Скопљу.

Као солиста, корепетитор и члан многих камерних ансамбала, хорова и оркестара, поред небројано много одржаних концерата у нашој земљи, наступала је и на готово свим просторима некадашње Југославије: Словенија (Љубљана, Загорје об Сави, Трбовље, Храстник), Хрватска (Омиш, Каштел Сућурац), БИХ (Бања Лука), Македонија (Скопље, Радовиш, Тетово, Струмица) као и у Француској (Тур, Тулон), Белгији (Брисел), Италији (Рим, Римини, Терамо, Тури, Монтесилвано), Енглеској (Лондон, Лидс), Аустрији (Беч), Немачкој (Штудгарт), Чешкој (Праг), Словачкој (Братислава) и Грчкој (Делфи, Кардица, Левадија, Катерини, Музаки, Арахова).

Својим целовечерњим концертима представила се у оквиру многих значајних фестивала и циклуса у земљи и иностранству: НИМУС, ИХС (Ниш), Подијум Камерне музике (Београд), Подијум младих (Нови Сад), Мокрањчеви дани (Неготин), ОКТОХ (Крагујевац), VOICE’S (Никшић-Црна Гора), Скопско лето (Скопље-Македонија), Blue Moon (Кардица-Грчка) и др. Учесник је пројекта „Национална концертна сезона 2008“, организован под покровитељством Министарства за културу и Председника Србије.

Остварила је снимке за РТС, Радио Београд 202, Радио Нови Сад и Радио Ниш, као и за ЦД издања Ревије класичне музике „Музика класика“.

Посвећујући посебно место извођењу дела савремених аутора, Дејана Деспића, Костантина Бабића, Димитрија Бужаровског и других, и инспиришући их својим интерпретацијама, неки од њих посвећују своје композиције ансамблима са којима наступа. Тако и изводи веома успешне светске премијере: К.Бабић „Пролог, Предлог и Епилог“ - „Свита А.Д.А“ (Италија, 2008), Б.Станковић „Мој живот није овај стрми сат“ (НИМУС 2009) и Д.Бужаровски „Кабарет Оп.62а“ и „Фантазија за виолончело и клавир Оп.55а“ (Скопско Лето, 2012).

Концертна активност Драгане Ђорђевић пропраћена је критикама и приказима многих новинских медија: Музика класика, Политика, Вечерње новости, Књижевне новине, Дневник, Нова Македонија, Побједа, Народне новине и др.

Драгана Ђорђевић ради као професор на Катедри за камерну музику Факултета уметности у Нишу, од самог оснивања до 2009.године обавља функцију шефа своје катедре, а у периоду од 2009. до 2012.године и функцију продекана за наставу Факултета уметности у Нишу.


 

СПЕЦ. БОЈАН МЛАДЕНОВИЋ (1983)

дипломирао је 2007, а специјализирао 2013. на Одсеку за клавир ФМУ у Београду, у класи проф. Лидије Станковић. Стручно се усавршавао на курсевима А. Валдме (Естонија), К. Гекића (Хрватска) и Ј. Кота (Украјина), а 2009. је уписао и докторске студије на ФУ у Нишу. Остварио је трајне снимке за РТС, ФМУ Београд и ФУ Ниш. Освојио је бројне награде на такмичењима у земљи и иностранству. Од октобра 2007. ради на Факултету уметности у Нишу, а тренутно је у звању вишег уметничког сарадника на Катедри за гудачке инструменте. Његова интензивна уметничка делатност огледа се у веома честим јавним наступима. Наступао је са Нишким симфонијским оркестром и оркестром Империо као солиста, камерним оркестром Kонстантинус, тријом Kонстантинус, тријом Анима, тријом Нишки виртуози, али и са многим колегама и студентима појединачно. Осим бројних концерата у престижним концертним дворанама у земљи, наступао је и у Италији, Словенији, БиХ и Македонији. Учествовао је на музичким фестивалима НИМУС, Nishville, Spectrum ,(Словенија), ArtLink фестивал младих талената, Сарајевска зима (БиХ), а свирао је и на пет концерата у оквиру пројекта Национална концертна сезона као и на више концерата у оквиру Концертне сезоне ФУ Ниш.


 

Давид Куртић,

рођен је 1998. године у Пироту. Прве часове виолине почиње у Музичкој школи у Нишу, у класи професорке Браниславе Петровић-Марковић.

Основно музичко образовање стиче у Школи за музичке таленте у Ћуприји, у класи професорке Љиљане Ранковић.

Средњу музичку школу у Нишу уписао је са 13 година, у класи професорке Милене Петровић-Обрадовић, где је тренутно ученик завршне године.

Као веома надарен виолиниста, добитник је бројних награда од којих се издваја више првих награда на виолинским такмичењима и фестивалима у Лазаревцу, потом прве награде у Вршцу, Сремској Митровици, Београду и међународном такмичењу “Петар Тошков”, такође, у Београду. Априла ове године, освоја Специјалну награду (100 поена) на међународном такмичењу гудача у Нишу.

Усавршавао се у Норвешкој и Холандији код професора Вегард Нилсена, Илије Маринковића (Беч), Сретена Крстића (Минхен) и Ангела Станкова (Софија).

Наступао је као солиста и члан Оркестра Школе за музичке таленте из Ћуприје и као концертмајстор Оркестра Музичке школе у Нишу, на значајним концертима широм Србије. Као солиста наступао је са Нишким симфонијским оркестром којим је дириговао маесто Ле Фи Фи (Вијетнам).

Лауреат је награде “Kонстантинус” за 2014.годину, која се сваке године додељује најперспективнијим младим музичким уметницима у нашој земљи.

Joomla templates by Joomlashine