Диригент: Emanuel Ldik Barome - Francuska

Солисти: Сања Јовић - виолина, Михајло Јовановић - виолина, Александра Ђорђевић - виолончело

Програм: Вивалди, К.С.Санс, Сибелијус

Продаја карата у просторијама Нишког симфонијског оркестра од 04.05.2015. цена карте је 500 дин., а за ђаке, студенте и пензионере 250 дин.

 

Емануел Лдик-Баром

 

Француски диригент-је рођен у Анесију (Француска) 1971.године

Од августа 2014.године Емануел Лдик Баром је именован за диригента руководиоца и уметничког диригента Академског Симфонијског оркестра Филхармоније у Саратову, по  Алфреду Шниткеу.

У исто време маестро и његов пријатељ и колега Лев Кличков удахњују нови живот Балтичком камерном оркестру у Санкт Петербургу.

Емануел Лдик Баром је рођен 1971.године у Француској. Пошто је дипломирао на Конзерваторијуму у Лиону (на одсеку за виолину), студира оркестарско дириговање на Конзерваторијуму у Женеви. У септембру 1993.године Емануел почиње своје студије на конзерваторијуму у Санкт Петербургу (на групи Марис Јансон). Касније, 1994.године наставља своје студије под надзором професора Илије Мусина.

Од 1997.маестро је радио као диригент - руководилац Камерног оркестра Филхармоније у Калининграду, у Русији. Наступао је са највећим Руским оркестрима нарочито са Академским Симфонијским оркестром  Московске филхармоније и са Санкт Петербуршким државним академским симфонијским оркестром. У септембру 2000.године Емануел Лдик Баром и водећи музичари Почасног ансамбла Русије -  Санкт Петербуршког Државног академског симфонијског оркестра, основали су Балтички камерни оркестар под диригентском палицом маестра Лдик Барома као уметничког директора.

Емануел Лдик Баром, 2001.године постаје добитник награде Француског удружења за уметничко дело. Наступао је са бројним Француским оркестрима, укључујући Национални оркестар Капитола из Тулуза, Филхармонијски оркестар из Нице, Филхармонијски оркестар радио Француске,  оркестар из Кана, оркестар из Бретање,  Филхармонијски оркестар из Лорене, оркестар Пикардије, оркестар из Бордоа, итд.

У јануару 2007.маестро отвара сезону опере у Рио де Жанеиру после које су уследили бројни позиви за Јужну Америку. Дебитовао је у Сједињеним америчким државама у јуну исте године.

У марту 2009.године Емануел Лдик Баром је одржао свој први концерт са Почасним Ансамблом Русије-Санкт Петербуршким Државним академским симфонијским оркестром када је под његовим вођством кантата “Јованка Орлеанка на ломачи” Артура Хонегера изведена по први пут у Санкт Петербургу. Јованку Орлеанку је глумила Ксениа Рапапорт. Санкт Петербуршки Државни капела хор је такође учествовао у овом драмском ораторијуму. После те премијере маестро је редовно наступао са   Почасним ансамблом Русије - Санкт Петербуршке филхармоније.

Емануел Лдик Баром је дириговао концертима на којима су наступали чувени солисти као Наталија Гутман, Режи Паскије, Арто Норас, Пијер Амоајал, Јаков Касман, Илија Јакушев, Хавијер д Местр, Лиана Исакадзе и Денис Матсуев

Током скоро три године маестро је преиспитивао визију свог дела и музике уопште. И ето одговора на питање зашто његова активност није била тако интензивна као пре. Како год, захваљујући мирном периоду и великом духовном раду маестро је достигао нови ниво свог опуса.


 

Александра Ђорђевић

 

Рођена 1986. године у Нишу. Са 7 година почиње да свира виолончело у МШ „Др. Војислав Вучковић“. У Школу за музичке таленте у Ћуприји примљена је као прва на ранг листи кандидата 1998. године, а већ 2004. постаје бруцош Факултета уметности у Нишу, где 2009. дипломира у класи проф. Тање Петровић Ђорговске. Током школовања осваја бројне награде на Републичким и Међународним такмичењима. Истиче се као солиста и камерни музичар. Остварила је велики број концерата широм Србије као и у Грчкој, Словенији, Белгији, Немачкој, Црној Гори, Македонији, Бугарској, Шпанији и Португалу.

 Током четворогодишње просветно-педагошке каријере у основним и средњим музичким школама, њени ученици освајају значајан број награда на републичким и међународним такмичењима и фестивалима.

Као солиста, активно наступа на концертним манифестацијама и радо се прикључује  уметничким пројектима. Чланица је гудачког квартета Онyx, који је у неизмењеном саставу претходно наступао под називом ALEA strings. Од 2012. године чланица је ансамбла Teomusicum из Београда. Чланица је интернационалног  оркестра Almazian's pop simphony  и београдског Cinderella музичког пројекта, који имају задатак да промовишу класичну музику, стављајући је у нове концепте и пратећи  нове светске музичке трендове. Остварила је велики број музичких записа у сарадњи са афирмисаним извођачима, а често суделује и као студијски музичар.

Осим музиком, бави се и хуманитарним радом. Као најмлађи члан Савета хуманитарног удружења грађана "Руковет", своју пажњу усмерава на решавање акутних проблема савременог друштва, првенствено кроз инклузију маргинализованих група становништва у јавни дискурс, али и подршком и афирмацијом младих талената.

У циљу сагледавања културе из различитих аспеката и улоге уметника који има задатак да активно учествује у обликовању културне стварности, похађа постдипломске студије културологије на Факултету политичких наука у Београду. Сарадница је новоотвореног  научноистраживачког Центра за студије културе Факултета политичких наука универзитета у Београду. Говори руски и енглески језик, а у слободно време воли да истражује неисцрпне могућности World Music сцене свирајући и импровизујући на бас гитари.


 

 Сања Јовић-Ђорђевић

 

Сања Јовић-Ђорђевић рођена је 19. 09. 1984. г. у Тетову,  Македонија. Основно и средње музичко образовање стекла је у Школи за музичке таленте у Ћуприји. Дипломирала и специјализирала је са највишим оценама на ФМУ у Нишу у класи проф. Агела Станкова (редовни професор на Националној академији Панчо Владигеров у Софији). На завршној је години докторских студија под менторством истог професора. 

Усавршавала се на мајсторским курсевима и учила код професора виолине Ангела Станкова, Дејана Михаиловића, Љубивоја Николића, Ђерђа Зазровића, Иване Аћимоски- Жикић, Михала Будинског, Хагаи Шахама (Израел)  и Уроша Пешића и Зорана Марковића на пољу камерне музике. Сарађивала је са пијанистима- Светлана Дејановић- Аврамовић, Зорица Ћетковић, Олга Петровић, Истра Печвари, Јасминка Чакар, Бојан Младеновић, Стеван Спалевић, Срђан Ђорђевић… 

Наступала је као солиста широм земље и у Бугарској, Грчкој, Македонији и Црној Гори. Као најзначајније наступе на пољу солистичког концерта реситалског типа издвајамо концертну турнеју широм Србије за Националну концертну сезону 2008/2009. (пројекат под покровитељством Министарства културе републике Србије) реализовану уз клавирску сарадњу са пијанистом Бојаном Младеновићем. На пољу солистичког концерта са оркестром  издвајамо Сибелијусов д- молл Концерт за виолину и оркестар, реализован са Нишким симфонијским оркестром и маестром Зораном Станисављевићем.

Стручна критика је о њеном свирању писала:  ”… Сања Јовић је у глобалној концепцији  своје интерпретације исказала стилску дефиницију дела и аутора које је тумачила.. Откривајући своју музикалну природу и као и неоспорно техничко знање стављено у службу  култивисане изражајности… Интонативна сигурност, експресивна тонска сонорност и сугестивност израза, промишљеност у обликовању музичких фраза, пажња за сваки детаљ класичне, романтичарске и неокласичне партитуре…”  

проф. др Соња Цветковић, музички критичар за Националну концертну сезону

Вишеструки је добитник стипендије из Фонда за младе таленте и стипендије града Ниша. Добитник је и стипендије за подстицај уметничко-истраживачког рада Министарства просвете републике Србије за најуспешније докторанте у академској 2009/ 2010. години.

- Стипендија организатора за учешће на летњој виолинској академији у Семерингу- Аустрија.

- Стипендија  Kayaleh виолинске академије у Швајцарској за усавршавање код професора Habiba Kajaleha (једног од најистакнутијих ученика J. Menjuhina) на stage- performing course, намењен солистима и сценским извођачима.

Запослена је у Нишком симфонијском оркестру на позицији заменик концертмајстора.

 


 

Михајло Јовановић 

 

Михајло Јовановић је рођен 1993.  године у Нишу, где је од своје седме године почео да учи виолину код проф. Јована Цветковића. Нижу школу завршава у класи проф. Станиславе Аладјозовски, а средњу у класи проф. Милене Стевановић. Са седамнаест година уписује Факултет уметности у Нишу.

 У току свог школовања освојио је бројне награде на републичким и међународним такмичењима, на основу којих постаје стипендиста Фонда за младе таленте града Ниша. Похађао је мајсторске курсеве код проф. Лидије Радионове и члан је Интерпретативног студија проф. Дејана Михајловића. Као ученик четвртог разреда средње школе изабран је да представља Факултет уметности у Нишу на јавном мастер класу  код светске виолинисткиње Sare Chang. Имао је  солистичке  наступе у Нишу, Алексинцу, Пироту и Софији. Као солиста, наступао је са оркестром SMS Ниш, Симфонијским академским оркестром ФМУ Ниш и Нишким симфонијским оркестром. Изабран је 2013. године  од стране факултета  да  буде  учесник мастер курса  код признатог виолинисте Немање Радуловића, а исте  године  учествује  са  изабраним студентима у снимању првог CD-а за ФМУ Ниш. Учествовао  је на 40. НИМУС-у са триом  Poco a Poco.  Тренутно завршава   четврту  годину ФМУ у Нишу у класи проф. Јована Богосављевића.

Joomla templates by Joomlashine