МР МИЛЕНА ИЊАЦ (1969), дипломирала дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се код Младена Јагушта, Салвадора Мас Конде (Шпанија) на мастекласу у Бечу, Петера Етвоша (Немачка) и Јорма Пануле (Финска) на мастеркласу у Сомбатеју, Мадјарска.

 

 

Освојила је прву награду на 3.Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра. Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром ВЈ, Нишким симфонијским оркестром, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром (Мадјарска), Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Националним симфонијским омладинским оркестром “Hose Artigas” у Монтевидеу (Уругвај) где је одрзала и мастерклас за младе диригенте 2010, као и Националним симфонијским омладинским оркестром El Salvadora (Сан Салвадор) 2011. и 2012. године, где је осим мастер класа одржала и више концерта у Театро Национал и Театро Пресиденте. Као уметнички директор и диригент, са Академским камерним оркестром СКЦ-а Ниш, гостовала је на фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији и Шпанији.

Дириговала је светску премијеру савремене опере на затварању Фестивала “Progetto Musica 2004” у Риму, Италија, а од значајних гостовања треба поменути и извођење Моцартовог Реквијема са солистима, хором и оркестром Софијске филхармоније у Сала Балгариа у Софији, јуна 2011. Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству. Добитник је “Златне значке” 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, престижне награде Фестивала, 2002. Ради као ванредни професор предмета Оркестар на Факултету уметности, Универзитета у Нишу и диригент је камерног оркестра “Concertante” Факултета уметности са којима је концертирала у градовима региона и на фестивалима у Грчкој 2009., Италији 2010. (по позиву Фондације Вилијем Волтон), као и на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године.

Тренутно је на доктроским студијама из дириговања на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. емеритуса Даринке Матић-Маровић. Била је диригент Интернационалног симфонијског оркестра, централног догадјаја 29. Интернационалног Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног оркестра на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године.

 

Михајло Јовановић је рођен 1993. године у Нишу, где је од своје седме године почео да учи виолину код проф. Јована Цветковића. Нижу школу завршава у класи проф. Станиславе Аладјозовски а средњу у класи проф. Милене Стевановић. Са седамнаест година уписује Факултет уметности у Нишу.

У току свог школовања освојио је бројне награде на републичким И медјународним такмичењима, на основу којих постаје стипендиста Фонда за младе таленте града Ниша. Похађао је мајсторске курсеве код проф. Лидије Радионове И члан је Интерпретативног студија проф. Дејана Михајловића.

Као уценик четвртог разреда средње школе изабран је да представља Факултет уметности у Нишу на јавном мастер часу код светке виолинисткиње Sare Chang. Имао је солистичке наступе у Нишу, Алексинцу, Пироту И Софији. Као солиста, наступао је са оркестром СМС Ниш, Симфонијским академским оркестром ФМУ Ниш и Нишким симфонијским оркестром на педагошким концертима. 2013. године је изабран од стране факултета да буде учесник мастер курса код признатог виолинисте Немање Радуловића. Тренутно је студент четврте године ФМУ у Нишу у класи проф. Јована Богосављевића.

 

Тадија Минчић рођен је 3. маја 1990.год. у Нишу, у музичкој породици. Завршио је нижу музичку школу за клавир.

Са 13 година почиње да свира фагот у класи професора Мирка Исаеског (ФМУ Београд) и за две године завршава нижу школу која редовно траје четири.

2009. год. завршава средњу школу у Нишу и наставља школовање Минхену. Од октобра исте године је студент професора Еберхарда Маршала (соло-фаготисте симфонијског оркестра Баварског радија- Bayerischer Rundfunk) на Државној академији за музику и извођачке уметности у Минхену (Hochschule für Musik und Theater München).

Први је и једини фаготиста из Србије и окружења Балканских земаља, који је успешно положио пријемни испит на овом факултету. Јуна 2013.год. завршава основне студије са највишом оценом и наставља своје мастер усавршавање, на истом факултету.

У протеких десет година добитник је 12 првих награда (6 лауреата), на републичким и међународним такмичењима.

Јула 2005. год. (са петнаест година) наступа као солиста на „ OLYMPUS’’ фестивалу у Грчкој (Дион) уз пратњу камерног оркестра професора са конзерваторијума из Солуна и Атине.

Три пута је био солиста са Нишким симфонијским оркестром .

Члан је европског оркестра младих (CEI-YO), где је био први фаготиста 2007. и 2008. год. Са овим оркестром је концертирао у Румунији, Словенији, Италији, Аустрији и Немачкој (Berlin Konzerthaus).

Стипендиста је „АРТ“ фондације.

2009.год. добија признање Ротари клуба „Константин Велики” - „Нова нишка елита“.

Стални је члан дувачког квинтета „ Munich winds “ са којим је од 2012. год. стипендиста фондације Yehudi Menuhin LMN (Live Music Now), као и у ансамблима нове музике

„ Undercoverfiction” и „ Index Ensemble “.

Наступао је у камерним и симфонијским оркестрима са фаготистом Даг Јенсеном, Линдон Вотсом (соло-фаготиста Минхенске филхармоније), Ерик Тервилигером (соло-хорниста БРСО-а), обоистом Франсоа Лилијем, кларинетистом Улф Руденхојзером, Кент Наганом (шеф-диригент Баварске опере), Улрихом Николајем (Декан Минхенске академије), виолинистом Инголфом Турбаном, челисткињом Наталијом Гутман... ).

Априла 2013.год. добија позив за сарадњу,од НБО-а (No Borders Orchestra), оркестра састављеног од најбољих музичара са територије бивших Република Југославије .

У истом периоду почиње да ради као професор фагота у музичкој школи „Елен Бауманн“ у Минхену.

Током студија, ангажован је на преко 200 концерата у оркестрима Баварске регије.

Од септембра ове године је први фаготиста ,, Salzburger Philharmonie”.

November 2017
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Joomla templates by Joomlashine