Програм
1. Свита арија старих мајстора
2. Арија Норине "Со анцх'ио ла виртù магица" из опере "Дон Пасqуале" Г. Доницетија (Г. Донизетти)
3. Арија Јулије "Ох qуанте волте" из опере "Цапулетти е Монтеццхи" В. Белинија (В. Беллини)
4. Арија Луције "Регнава нел силензио" из опере "Луциа ди Ламмермоор" Г. Доницетија (Г. Донизетти)

Пауза

1. Увертира из опере "Травиата" Дј. Вердија (Г. Верди)
2. Арија Виолете "Семпре либера" из опере "Травиата" Дј. Вердија (Г. Верди)
3. Арија Виолете "Аддио дел пассато" из опере "Травиата" Дј. Вердија (Г. Верди)
4. Арија Музете "Qуандо м'ен во" из опере "Ла Бохеме" Дј. Пуцинија (Г. Пуццини)
5. Мадлеy најпопуларнијих наполитанских канцона

 

 

Рођен у Напуљу, своје образовање започео је на конзерваторијуму „Сан Пиетро а Маиелла“, да би студије наставио на конзерваторијуму „Санта Цецилиа“ у Риму, где је дипломирао на одсеку за виолину у класи професора Феликса Ајоа (Фелиx Аyо) и на одсеку за дириговање са Бруном Апреом (Бруно Апре). Учествовао је на многим курсевима усавршавања у Италији и иностранству са Ф. Фераром, Галиером, А. Франсис, Ј. Темиркановим , Ј.

Ароновичем, Ј. Калмаром, К. Кислером. Са Д. Ренцетијем (Д. Рензетти) завршава постдипломске студије дириговања, и стиче диплому заслуга са М. В. Чунгом (М.W. Цхунг) („Аццадемиа Мусицале Цхигиана“). Полуфиналиста је на интернационалним диригентским такмичењима „А. Педротти“ у Тренту; „Ф. Феррера“ у Риму; „Д. Флицк“ у Лондону; финалиста прве и треће едиције Интернационалног такмичења за младе диригенте у Риму „Ф. Цапуана“; добитник је прве награде на интернационалном диригентском такмичењу у Бупимпешти, које је организовао „Остерреицхисцх-Унгарисцхе МеистерКурсе фур Мусик ди Виенна“. Био је асистент Мишела Пласона, Џона Нешлинга, Кжиштофа Пендерецког и Џона Нелсона. Дириговао је Националним оркестром Тулузе, оркестром „Реина Софиа“ из Мадрида, Симфонијским оркестром Радио-телевизије Загреба, Париским оркестарским ансамблом, Гулбенкиан оркестром из Лисабона, италијанским оркестрима радио-телевизија Рима и Напуља, оркестром „Маггио Мусицале Фиорентино“ , Интернационалним оркестром Италије, Новим оркестром Скарлати, Италијанским филхармонијским оркестром, оркестром „Театро Цомунале“ у Болоњи, оркестром „Арена ди Верона“, на финалном делу интернационалног клавирског такмичења „Вендоме Призе“ на УНЕСЦО-у у Паризу и на интернационалном виолинском такмичењу „А. Страдивари“ у Кремони (Цремона), оркестром „Арена ди Верона“. Дириговао је на „Концерту за мир“ у Израелу (Јерусалим) и Палестини (Рамала).

Снимио је Моцартову „Линц“ симфонију, „Прашку симфонију“ и друга симфонијска и оперска дела. На пољу опере и балета, дириговао је у Римској опери („Театро делл’ Опера“), у “Опера Цомиqуе” у Паризу,у оквиру „Мартина Франца“ фестивала (снимљено за „Нуова Ера“), у театру Рендано у Козенци , у „Цортиле ди Палаззо Реале“ у Напуљу, у Опери Анкаре и у Сједињеним Америчким Државама, у Тулса опери у Оклахоми, на Флориди, Италијанским филхармонијским оркестром у Градском театру („Театро Муниципале“) у Пиаћенци, у Лисабону са „Гулбенкиан“ оркестром, у термама Каракала у Риму, итд. Године 2006. дириговао је неколико концерата на фестивалу НИМУС (Нишке музичке свечаности), са Нишким симфонијским оркестром и оркестром Радио-телевизије Софије. Користећи знање и вишегодишње искуство, Молес је одржао велики број мастеркласова у Шпанији, Пољској, Немачкој, на Балкану и у Италији са Лелом Куберли и Ренатом Брузон. Често је члан жирија интернационалних такмичења, за младе вокалне извођаче заједно са Дамом Џоан Садерланд и Ричардом Бонингом, као и за различите инструменталисте, најчешће за виолинисте. Добитник је 2 награде европских академија за допринос култури и уметности.


Драгана Молес  

 

Драгана Молес је завршила гимназију „Светозар Марковић“, затим средњу музичку школу у Нишу уз студије електронике, које оставља да би студирала на софијској музичкој Академији, затим завршава специјализацију на глумачкој Академији, магистрира и докторира са максималним оценама на тему вокалне педагогије. Тема доктората је од изузетног значаја за све оперске певаче којима матерњи језик није италијански, а желе да буду конкурентни на интернационалном нивоу. Ученица је великих светских оперских имена као што су Рајна Кабајванска и Гена Димитрова, али је за њену технику и познавање белканта ипак најзаслужнија Тхеа Царцавалло, шеф катедре за оперско певање Конзерваторијума „Санта Цецилиа“ у Риму. Лауреат је интернационалних конкурса „Калеидосс“ Палермо и „Опера рината“ Верцелли, Милано. Дебитовала је у „Травијати“,коју и највише изводи у својој каријери, а у репертоару има још десетак улога из опера „Риголето“, “Фигарова зенидба“, “Кармен“, „Фауст“ ,"Луција од Ламермура", „Отело“ и др.

Остатак репертоара чини велики број дела камерне и духовне музике. Бави се интензивно и педагошким радом, како солиста, тако и хорова. Одржала је двадесетак мастеркласова као воцал цоацх и учествовала у жиријима оперских такмичења широм Европе са великим светским именима као што су Јоан Сутхерланд, оперска легенда која је Паваротију отворила врата светских сцена; Лелла Цуберли, последњи сопран који је снимао са Хербертом Фон Карајаном; Тхеа Царцавалло, сеф катедре за соло певање на Конзерваторијуму "Санта Цецилиа" из Рима; Мариа Цонти Галленти ("Мозартеум" из Салзбурга) и други. Певала је на концертима, фестивалима и оперским представама у земљама Европе, Азије и Америке, највише у Италији. Од средине 2006. активно учествује у уздизању културног живота Ниша на интернационални ниво и оснива невладину организацију „Пријатељи музике“,која сарадјује са сличним организацијама, амбасадама, министарствима и културним центрима из Европе и државним институцијама из Србије и Италије и којој је један од основних циљева да привуче младе култури и уметности. Последњих десет година живи и ради у Риму.

November 2017
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Joomla templates by Joomlashine