9. април Диригент : Свилен Симеонов (Бугарска)

Солисти: Стеван Спалевић - клавир

Ивана Јовић - виолина

Програм:

Л.В. Бетовен: концерт за виолину и оркестар Д-дур

Л.В. Бетовен: концерт за клавир и оркестар бр.4, Г-дур, оп.58

Свилен Симеонов (Бугарска)

Међународно познати диригент и професор Свилен Симеонов један је од најистакнутијих диригената Бугарске. Добитник је награде Музичар године са Софија Амадеус оркестром (1999) коју додељује бугарски национални радио, Kristal Lire Avard (2001) са Colegium Musicum оркестром – Банкја и награде Златна лира са софијским Синфониетта оркестром (2007 и 2012) за висока уметничка достигнућа.

Маестро Свилен Симеонов је шеф диригент софијског Синфониетта оркестра и Видинског државног оркестра, музички директор и шеф диригент оркестра Софија Амадеус и гост диригент на Viennese Operetta Stage (Operetten Buhne Vien-Hajnc Helberg 2004-2006), Teatro Lirico d’Europa (од 2001), Штраус фестивал оркестра и балета (од 2007 Euroconcert i Promoconcert), стални гост диригент Dana Festival Orchestra у Yangstown – Охајо, САД (од 2009), стални гост диригент Ulyanovsk State Academic Symphony Orchestra „Gubernatorsky“ – Русија (од 2012).

Дипломирао је на државној академији Панчо Владигеров у Софији, и Академији за музику и плес у Пловдиву на одсеку кларинет и дириговање. Такође је завршио дириговање на Бечкој музичкој академији.

Посвећени педагог, маестро Симеонов је предавао дириговање у Софији, Iangstown школи музике (САД), Сеулу (Кореја), Заливском фестивалу (Италија), Солуну, Козани и Власти (Грчка), Ханоју (Вијетнам). Често је позиван да покрене курсеве и мастер клас предавања на фестивалима широм света.

Свилен Симеонов је цењен од стране штампе и музичких критичара због својих извођења и наступа. Бугарски први музички магазин Музички хоризонти каже: „Осећала се сугестивност диригента, који је успео да усади такву емоцију у жице инструмената, која је навела слушаоце да задрже дах и са њим поделе тај тренутак, …исповест Чајковског (Серенада за гудаче), рад генија, буди најдубља осећања публике, која је изразила своју захвалност бурним аплаузом“.


Стеван Спалевић

Рођен је у Нишу 1983. године. Одсек за клавир ниже и средње музичке школе завршио је у родном граду у класи проф. Милене Рајковић. Звање дипломираног пијанисте стекао је на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Светлане Богино. Тренутно је студент докторских академских студија на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Александра Сердара.

Током школовања учествовао је на бројним такмичењима у својој земљи и иностранству где је освајао највиша признања: Лауреат такмичењаМихаило Вукдраговић (Шабац, 2002. године), Лауреат конкурса ЕПТА-Скрјабин и Барток (Београд, 2005. године), полуфиналиста конкурса Александар Скрјабин (Гросетo, Италија, 2006. године), Похвала на конкурсу Фредерик Шопен (Варна, Бугарска, 2010. године).

Усавршавао се на мајсторским курсевима еминентних пијаниста и педагога, као што су: Aндраш Шиф, Леон Флајшер, Паул Бадура-Скода, Дмитриј Башкиров, Карл-Хајнц Кемерлинг, Дмитриј Алексејев, Малколм Билзон, Роберт Левин, Жак Рувије, Алексеј Љубимов, Серђо Пертикароли, Константин Богино, Борис Романов, Арбо Валдма, Станислав Почекин, Феликс Готлиб, Јуриј Кот, Сергеј Маркаров и Владимир Огарков.

Од 2010. године редовно се усавршава на Интернационалној летњој академији Моцартеум и на једном од најчувенијих фестивала на свету (Salzburger Festspiele) у Салцбургу (Аустрија) где се едукује у виду предавања, семинара и концерата од стране најистакнутијих музичара данашњице, као што су: Андраш Шиф, Алфред Брендел, Стивен Исерлис, Роберт Левин, Дмитриј Башкиров, Томас Хемпсон, Петер Гулке, Хелмут Дојч, Игор Озим, Петер-Лукаш Граф, Данијел Полак, Игор Ојстрах, Ана Томова-Синтов, Арнулф фон Арним, Јура Маргулис, Акил деле Виње, Матијас Герн, Кристоф Еженбах, Захар Брон, Борис Петрушански, Клеменс Верено, Франк Вибо, Андреј Јашински, Анатол Угорски, Зигфрид Маузер...

Добитник је дипломе за најбољег студента Универзитета у Новом Саду школске 2002/2003. године, као и признања за најбољег дипломираног студента школске 2007/2008. године. Као учесник Националне концертне сезоне (2008/2009. године) одржао је концерте у Нишу, Крушевцу, Пожаревцу, Врању, Чачку, Краљеву, Лесковцу, Пироту и Смедереву. Значајна педагошка искуства стекао је радећи као демонстратор-асистент на департману за клавир новосадске Академије уметности (2005-2007. године). Од 2007. године ангажован је на месту професора клавира у школи Фортепиано у Нишу. Радио је као виши уметнички сарадник на катедри за дувачке инструменте Факултета уметности у Нишу од априла 2008. године до јануара 2014. Од фебруара 2014. године запошљен је као асистент на катедри за клавир Факултета уметности у Нишу.


Ивана Јовић виолинисткиња, родјена 1979 у Нишу.

Виолину је учила код проф. Зорице Илић, дипломирала на факултету музичких уметности у Београду. Од 1996 је учествовала у раду Интерпретативног студија виолине професора Дејана Михаиловића, где је имала изузетно запажене резултате. Похађала је курсеве Anne Lindal и Joacima Svenhedena (Шведска). Током свог школовања учествовала је на многим такмичењима међу којима се издвајају друга награда на Првом Такмичењу гудача 1993. године, трећа награда на Међународном такмичењу музичке омладине Петар Коњовић 1997. године.

Ивана Јовић је наступала као солиста и као и члан камерних ансамбала у многобројним местима у Србији, Словенији, Хрватској...

Успешне концерте камерне музике одржала је у Етнографском музеју у Београду, Руском дому, галерији Академије наука и уметности, павиљону Цвијета Зузорић, као и у галерији Србија у Нишу и Нишком симфонијском оркестру. Била је члан београдског камерног оркестра Pro Classica као и члан Београдске Опере и оркестра Радио Телевизије Београд од 2003.

Стални члан је оркестра Concentus Rivensis у Швајцарској и стални члан квартета Балкањи у Цириху.

Joomla templates by Joomlashine