ДиригентМирослав Иванковић

Солисти: Стефан Сретић

 

 Мирослав Иванковић - Биографија

 

                Рођен у Шапцу 1979. године где је и завршио средњу музичку школу на теоретском одсеку. Факултетско образовање успешно завршио на Музичкој Академији у Источном Сарајеву (БиХ) такође на теоретском одсеку. Одсек за Оркестарско дириговање уписује 2009. године на ФМУ у Скопљу и са успехом га завршава 2013.

                На последње две године студија теоретског одсека у Сарајеву постављен је за студента демонстратора на два предмета и то на Хармонији са хармонском анализом и предмету Хор. Своје занимање за хорску музику наставља кроз рад са Црквеним хором "Слога", Старе цркве у Сарајеву и као асистент диригента Црквеног хора одсека за црквену музику и појање МА у Источном Сарајеву. По доласку у Ниш остварује трогодишњу сарадњу са ЦПД "Бранко" из Ниша као асистент диригента и корепетитор.

                Као оркестарски диригент остварио је сарадњу са Нишким симфонијским оркестром кроз припрему и реализацију педагошких концерата као и припрему концерата из програма овог оркестра. Самостално се нишкој публици представио кроз организацију и реализацију пројекта "260, Мали јубилеј великог Баха" кроз који је нишкој публици представљено стваралаштво овог композитора преко три његове кантате које нису никад извођене у Нишу.


 

Стефан Сретић  - Биографија

 

Стефан Сретић је рођен 1993. године у Нишу. Нижу и средњу музичку школу завршава у класи професора Сузане Новаковић. Са 17 година уписује основне академске студије на Факултету уметности у Нишу, у класи еминентног педагога и пијанисте професора Александра Сердара, где је 2014.године и дипломирао, а сада је студент мастер академских студија.

Освајач је многобројних награда на Републичким и Међународним такмичењима у дисциплини клавир-соло, међу којима су најзначајније: И награде на Републичким такмичењима у Београду: 2001. (100 поена), 2003, 2005. (100 поена, Лауреат), 2009. године; И награде на Међународним такмичењима у Нишу: 2002, 2004, 2006, 2008. године (Лауреат); И награда, 100 поена и назив Лауреат на Међународном такмичењу "Градус ад Парнассум" у Крагујевцу 2005. године. Осваја запажене резултате и на подручју камерне музике.Учествовао је на Мастер Цласс семинарима професора Светлане Коруновић и професора Бориса Краљевића.

Године 2005. свира на концерту на Коларцу као Лауреат Републичког такмичења. Године 2006. Наступио је на на Првом Краљевском концерту у Белом Двору, где добија диплому за уметничко достигнуће и исказани музички таленат. Наступа на концертима у Македонији (Битољ, Штип, Скопље) 2008. године. Исте године наступа на Педагошким концертима у пратњи Нишког Симфонијског оркестра. Наступа на јубиларним 40. Нишким музичким свечаностима 2014. године. Био је дугогодишњи стипендиста града Ниша као ученик ниже и средње музичке школе.

Добитник је новчане награде из Фондације "Света Петка" за постигнуте резултате на домаћим и међународним такмичењима 2007. године. Исте године добија и стипендију АРТ фондације и Дуванске индустрије Ниш. Од града Ниша добија новчану награду као најбољи студент у 2013. години Факултета уметности Универзитета у Нишу за изузетан успех у току студија. Прошлогодишњи је и овогодишњи добитник Доситејеве стипендије за најбоље студенте.

Joomla templates by Joomlashine