Диригент: Сузана Костић

Програм: С. Рахмањинов, Ф.Шопен

Клавир: Ђорђе Радевски

              Александар Раос

 

ДР СУЗАНА КОСТИЋ (1961)

 

ДР СУЗАНА КОСТИЋ (1961), све нивое студија завршила на ФМУ Универзитета Св. Кирил и Методиј, Скопље. Докторирала 2010.г., Уметничка област Интерпретација - Дириговање, Д. Бужаровски - Вокална симфонија оп. 53б, Г. Свиридов - Пушкинов венац, И. Стравински - Свадба, ментор проф. Фимчо Муратовски, и одбранила докторску тезу “Колекција партитура Хорских свечаности у Нишу, Србија, као рефлексија на музичку и културну динамику у другој половини 20. века и на почетку 21.века”, ментор проф. др Димитрије Бужаровски. Диригенткиња која се потврдила тумачењем великих вокално-инструменталних дела уз наклоност ка интерпретирању савремених аутора.

Дугогодишњи уметнички директор и диригент Академског хора СКЦ Универзитета у Нишу, остварила успешну сарадњу са Нишким симфонијским оркестром, врхунским солистима, Симфонијским оркестром и Хором РТС. Запажену вишегодишњу професионалну сарадњу остварила је са Луткарским и Народним позориштем у Нишу. Награде и признања: Златне значке КПЗ Србије и ИХС Ниш, Златна лира ВМШ Ниш, Гранд Приx Јалта 2003, Гранд Приx Москва 2004.г. Лауреат награда за диригенте на више међународних такмичења и фестивала; Почасна награда за културу интерпретације и диригентско мајсторство Конзерваторијума Чајковски, Кијев; Специјално признање за извођење и интерпретацију православне музике Москва; више појединачних награда за виртуозност и иновације у интерпретацији. Представила се публици Италије, Француске, Португалије, Пољске, Аустрије, Турске, Бугарске, Грчке, Македоније, Словеније, Р. Српске, Украјине, Русије. Снимак целовечерњег концерта православне духовне музике, одржан у сали Рахмањинов, емитован је више од 70 пута на московском Радио - Орфеју. Објавила 5 ЦД у издању СКЦ Ниш и учествовала у више од 50 Радио и ТВ пројеката локалних, националних и иностраних медија. Аутор уџбеника Хорско дириговање, 1997.г.; Монографије Хорске свечаности, 2006.г. и Партитуре - Огледало Хорских свечаности, 2010.г.; Уредник музичког магазина Аперто и Аперто нуово; Дугогодишњи селектор и уметнички директор ИХС Ниш; Члан уредништва Културне енциклопедије Ниша, САНУ, 2011.г. и Лексикона града Ниша, Службени гласник Србије, 2011.г. Аутор пројеката подржаних од Министарства културе Србије и Комисије за културно стваралаштво града Ниша.


 

Ђорђе Радевски 

Рођен 1998. године у Нишу, у породици музичара. Клавир је почео да свира са шест година, када је уписао Музичку школу у Нишу, а већ са осам почиње да осваја прве награде на државним и међународним такмичењима у земљи и иностранству. Студент је друге године клавира на Факултету уметности у Нишу, у класи професора Александра Сердара.

 

Добитник је бројних награда на такмичењима у земљи и иностранству: Међународно такмичење „Даворин Јенко“, Београд; Међународно такмичењe „Јосип Славенски“, Београд; Међународно такмичењe пијаниста „Велики учитељи”, Ћустендил, Бугарска; Међународно такмичењe „Virtuosi per Musica di pianoforte Ústí nad Labem”, Чешка; Међународно такмичењe „А. Д. Артоболевскаjа”, Москва, Русија и др. Полазник је мајсторских курсева професора и педагога: проф. Борис Краљевић, Сингапур, проф. Кемал Гекић, Флорида и Токио, проф. Људмила Романова, Скопје, проф. Арбо Валдма, Келн, проф. Атанас Куртев, Бугарска, проф. Наталија Деева, Русија, проф. Јуриј Богданов, Русија, проф. Владимир Овчињиков, Русија, проф. Даниел Петралиа, Италија. Године 2011, Ђорђе Радевски је наступао са Омладинском филхармонијом „Pioneer” из Софије у Градској кући у Нишу и сали „Булгариа” у Софији, као и на Међународној летњој пијанистичкој академији на Поросу у Грчкој 2013. Имао је реситал и у Нишком симфонијском оркестру, уз пратњу Нишкогсимфонијског оркестра, у јуну 2014. Године 2013. био је награђен од стране Фонда за младе таленте Министарства за спорт и образовање Републике Србије „Доситеја”. Године 2012. и 2013. награђен је и од стране Фондације „Св. Петка” Општине Медијана.


 

Александар Раос

Рођен је 1998. године у Нишу. Музичку школу у Нишу уписао је са шест година, Одсек клавир, у класи проф. Ксеније Вукић. Средњошколско образовање наставља у истој школи и класи, а затим уписује студије 2014. године, Одсек клавир на Факултету уметности Универзитета у Нишу, као најмлађи студент у генерацији, у класи проф. Александра Сердара. У току свог образовања учествовао је на бројним такмичењима међународног и националног карактера, на којима је остваривао значајне резултате.

 

Добитник је 28 награда на такмичењима и фестивалима: Међународно такмичење младих пијаниста, „Шопенов златни прстен“, Радовљица – Јесенице, Словенија, 2010; Сусрети младих солфеђиста, Пожаревац, 2011; Међународно клавирско такмичење, Горица, Италија, 2012; Међународно такмичење младих пијаниста, Шабац, 2014; Међународно такмичење, „Меморијал Исидор Бајић“, Нови Сад, 2014; Међународно такмичење младих пијаниста – Ниш, 2014; Међународно такмичење „Др Војислав Вучковић“, Београд, 2015; Међународно такмичење „Даворин Јенко“, Београд, 2015. Осим поменутих награда, Александар је добитник многобројних признања, похвала и диплома Града Ниша - градоначелника, Градске општине Медијана, Фондације „Света Петка“ итд. Учесник је многобројних семинара и мастер клас курсева истакнутих пијаниста: Александра Сердара, Јурија Кота, Кемала Гекића итд. Наступао је више пута на догађајима културног, хуманитарног и ревијалног карактера.

Студент је друге године Факултета уметности у Нишу.

Joomla templates by Joomlashine