Диригент: Саша Николовски Ђумар

Солисти: Мирослав Павловић - виолина

 Саша Николовски - Ђумар

Саша Николовски - Ђумар, диригент рођен је у Битољу 1966, По завршеној средњој школи, наставља школовање на Електро-техничком факултету у Скопљу, који је напустио како би наставио каријеру у музици. На ФМУ уписује музичку теорију и педагогију и дипломира као студент генерације. Током студија завршава одсек композиције и дириговања и дипломира са највишим оценама, изводећи Вердијеву оперу Травијата у Македонском народном позоришту. Током студија радио је и као диригент са хором и оркестром ФМУ, Симфонијским оркестром Радио Сарајева и телевизије као и са академским хором Мирче Ацев.

После дипломирања волонтира на Македонској филхармонији и помагже Ванчи Чавдарском и Александру Лековском у Македонској опери и балету. Од 1993 је музички директор Летњег музичког кампа Музичке омладине Македоније и главни диригент Омладинског камерног оркестра, где диригује многим наступима на летњим фестивалима у Охриду и Скопљу. Године 1995. наступао је са оркестром на 50. годишњици Светске федерације Музичких омладина у Будимпешти. Исте године формира међународни оркестар за савремену музику “Синтеза”.

Наставио је да развија своје диригентске вештине на конзерваторијуму Н. Р. Корсаков у Санкт Петербургу, у класи професора Иље Мусина и Михаила Кукушкина, где је имао прилику да сарађује са диригентима као што су Јуриј Темирканов и Валерии Гергијев.

После студија у Русији, враћа се 1996. у Македонију и наставља сарадњу са хором и оркестром Факултета музичке уметности у Скопљу, Омладинским камерним оркестром, Музичком омладином Македоније, Опером и Балетом, Македонском филхармонијом, Македонским камерним оркестром и Ансамблом “АЛЕА”, наступајући на фестивалу “Охирдско лето”, Хераклејском вечерима, Мајским оперским ноћома, Прилепским и Штипским летњим фестивалима. Завршио је мастер студије 1999. године са нај¬вишим оценама на академији Панчо Владигеров (Софија), изучавајући оркестарско дириговање код Васила Казанџиева и оперско дириговање код Бобија Хинчева.

За свој рад са ансамблом за савремену музику “Света Софија” у 2001, добитник је награде Георги Божиков за нај¬бољу представу на фестивалу Дани македонске музике. Саша је наступао у Мађарској, Румунији, Србији, Бугарској, Аустрији, Босни и Херцеговини, Црној Гори и Хрватској.

Од 1998. предаје дириговање, хорско дириговање и Оперски студио на ФМУ у Скопљу. Велики број студената је дипломирало у његовојој класи хорског дириговања, као и у класи оркестарског дириговања уз много чланова оперског студија, који су стално ангажовани у Македонској опери и у многим оперским кућама у иностранству. Саша је данас један од најбољих диригената Македоније.


 

Мирослав Павловић

Концертмајстор Београдске филхармоније Мирослав Павловић је рођен у Крагујевцу. Био је ученик Школе за музичке таленте у Ћуприји, а потом студент ФМУ у класи Александра Павловића. Године 1999. промовисан је у концертмајстора Београдске филхармоније. Сарађивао је са великим уметницима као што су Зубин Мехта, Михаил Јуровски, Николај Лугански, Миша Мајски, Урош Лајовиц, Мухај Танг и др.

Веома је активан и као солиста, те се истичу наступи такве врсте са матичним оркестром, као и Оркестром војске Станислав Бинички, Српским камерним оркестром, затим пијанистима Иваном Павловић, Биљаном Горуновић, Катарином Пиповић и другима.

Камерна музика му је посебно важан и заступљен сегмент уметничког стваралаштва. Павловић концертира на месту прве виолине Гудачког квартета Мокрањац, уметнички руководилац Октета Београдске филхармоније, прва виолина гудачког квартета Арс, сарадник многих камерних састава у Србији и шире. Као камерни музичар сарађивао је са Горданом Никиолићем, Јане Томсен, Александром Шандоровим, Сандром Белић, Љиљаном Несторовском, Хагајeм Шахамом и многим другим.

Бави се педагошким радом на Академији уметности Нови Сад, као професор виолине.

Joomla templates by Joomlashine