Милена Ињац

 

др Милена Ињац (1969), дипломирала дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се код Младена Јагушта, Салвадора Мас Конде (Шпанија) на мастекласу у Бечу, Петера Етвоша (Немачка) и Јорма Пануле (Финска) на мастеркласу у Сомбатеју, Мадјарска. Освојила је прву награду на 3.

Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра. Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром ВЈ, Нишким симфонијским оркестром, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром (Мадјарска), Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Националним симфонијским омладинским оркестром “Hose Artigas” у Монтевидеу (Уругвај) где је одрзала и мастерклас за младе диригенте 2010, као и Националним симфонијским омладинским оркестром El Salvadora (Сан Салвадор) 2011. и 2012. године, где је осим мастер класа одржала и више концерта у Театро Национал и Театро Пресиденте. Као уметнички директор и диригент, са Академским камерним оркестром СКЦ-а Ниш, гостовала је на фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији и Шпанији. Дириговала је светску премијеру савремене опере на затварању Фестивала “Progetto Musica 2004” у Риму, Италија, а од значајних гостовања треба поменути и извођење Моцартовог Реквијема са солистима, хором и оркестром Софијске филхармоније у Сала Балгариа у Софији, јуна 2011.

 

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству. Добитник је “Златне значке” 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, престижне награде Фестивала, 2002. Ради као ванредни професор предмета Оркестар на Факултету уметности, Универзитета у Нишу и диригент је камерног оркестра “Concertante” Факултета уметности са којима је концертирала у градовима региона и на фестивалима у Грчкој 2009., Италији 2010. (по позиву Фондације Вилијем Волтон), као и на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године. Тренутно је на доктроским студијама из дириговања на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. емеритуса Даринке Матић-Маровић. Била је диригент Интернационалног симфонијског оркестра, централног догадјаја 29. Интернационалног Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног оркестра на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године.


 

Немања Станковић

 

Немања Станковић рођен је у Крагујевцу, где је као Ученик генерације завршио средњу музичку школу у класи Боже Сарамандића. Дипломирао је 2009. године на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Сандре Белић, као Студент године. На Бечком конзерваторијуму студирао је у класи Наталије Гутман, и 2013. са највишим похвалама стекао диплому мастера уметности. Постдипломске студије похађао је на Универзитету Mozarteum у Салцбургу код Енрика Бронција, као и у Фиренци (Scuola di Musica di Fiesole) у класи Наталије Гутман и Елизабет Вилсон. Марта 2015. одбранио је своју докторску дисертацију на ФМУ у Београду и тако постао најмлађи српски доктор уметности.

Од марта 2011. године, Немања Станковић је соло виолончелиста Београдске филхармоније, а од септембра 2016. наступа и као соло виолончелиста камерног оркестра „Гудачи св. Ђорђа“.

Станковић је имао солистичке наступе са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, оркестром „Camerata Serbicа“, Италијанским омладинским оркестром OGI, Чешким виртуозима, БГО Душан Сковран, Битољским камерним оркестром, Филхармонијским оркестром ФМУ Београд, Kristianstad symfoniker, Norbal... Као солиста, сарађивао је са диригентима Рафаелом Пајареом, Фабрисом Болоном, Бојаном Суђићем, Ноамом Зуром, Денисом Шаповаловим, Ле Фи Фијем, Николом Пашковским, Биљаном Радовановић...

Сарађивао је у камерним ансамблима са уметницима Јуријем Ревичем, Јаном Фоглером, Немањом Радуловићем, Сандром Белић, Естер Хафнер, Тијаном Милошевић, Станком Мадићем, Огњеном Поповићем, са чешким гудачким квартетом „Epoque“, са тријом „Покрет“. Наступао је и као члан „Балканског гудачког квартета“, гудачког квартета “Strings Attached”, клавирског трија „АртЛинк“, Гудачког секстета Београдске Филхармоније...

Станковић је свирао као члан многих угледних оркестара: IMOGEN (камерни ансамбл Интернационалног Малер оркестра), „Double Sens“, Camerata Serbica, ЕU (Омладинског оркестра Европске Уније), оркестра Музичке омладине Скопља, Крагујевачког оркестра, YMISO (Интернационалног симфонијског оркестра младих музичара), камерног оркестра Синфонијета,  Симфонијског оркестра РТС...

Немања Станковић је био награђиван као финалиста бројних такмичења и конкурса, попут Интернационалног такмичења виолончелиста у Лицену (Аустрија, 2012 – прва награда), Међународног такмичења музичке омладине (Београд, 2010 – прва награда публике), Јоханес Брамс (Аустрија, 2011 – финале), Фиделио специјал (Беч, 2012), Антонио Јанигро (Хрватска, 2004 – трећа награда), Петар Коњовић (2007 – прва и специјална награда), Интернационалног такмичења студената у Сарајеву (2008 – прва и специјална награда), Републичких такмичења у Београду (2005, 2004, 2002, 2000 – прве и специјалне награде)… Године 2007. је од стране уметничке асоцијације АртЛинк проглашен за најперспективнијег младог уметника Србије. Ово признање обезбедило му је издавање првог компакт диска са делима Паганинија, Дворжака, Давидова, Хајдна и Чајковског.

Имао је запажене наступе на међународним фестивалима: БЕМУС, Alpen Classica, Note di Primavera (Италија), Младе звезде данашњице (Шведска), Београдски Чело фест, Класик фест, БУНТ, КоторАрт, Дани музике (Црна Гора)... Учествовао је на Концертима за живот и мир одржаним у Италији и Израелу (децембар 2010), под покровитељством Министарства омладине Републике Италије. Такође је свирао у Палати инвалида (у Катедрали Луја IX, као и у Великом салону) у Паризу, у Стакленој сали Музикферајна и Концертхаусу у Бечу, као и у Концертхаусу у Берлину...

Похађао је мајсторске курсеве код реномираних уметника као што су Ралф Киршбаум, Миша Мајски, Јенс Петер Мајнц, Дејвид Стрејнџ, Данијел Вајс, Ксенија Јанковић, Моника Лесковар, Јан Фоглер, Мишел Штрос, Александер Бејли, Иван Кучер, Александер Геберт...

Тренутно свира на инструменту Карлоса Робертса из Кремоне (2012), захваљујући пројекту „Трамполино“ уметничке асоцијације „Amici da Fiesole“.

Остварио је трајне аудио снимке за РТС, ORF, RAI.

Од фебруара 2017. године, Немања Станковић ради као доцент на Факултету уметности у Нишу где предаје виолончело.

„Интензивно, суптилно, надахнуто...“ (Новосадски Дневник)

„Може се рећи да је Станковић показао и да је могуће приближити се идеалној интерпретацији...“ (Културни кругови, Радио Београд 2)

„Немања Радуловић и Немања Станковић фасцинирали су публику виртуозношћу која ће се дуго памтити.“ (Блиц)

Joomla templates by Joomlashine