Диригент: Дејан Дачић

Солисти: Љиљана Несторовска - Харфа, Страшо Темков - Флаута

 

Дејан Дачић - Диригент 

 

Дејан Дачић рођен је у Ћуприји 1967. године. У школу за музичке таленте у Ћуприји примљен је са седам година. Током школовања био је добитник бројних награда на републичким и државним такмичењима (Љубљана, Загреб, Скопље, Београд). Као добитник аустријске стипендије „Erzherzog Johan” 1983. године, уписује студије на одсеку Концертни виолиниста у Грацу, где завршава студије 1992. године. Следе мајсторски курсеви и концерти са Максом Росталом, Тибором Варгом и Јехудијем Мењухином. Концертмајстор Симфонијског оркестра Грац био је од 1984. до 1987. Стални је члан Филхармонијског оркестра Грац – опера од 1989. На Новом Зеланду одржао је концерте са „New Zealand Symphony Orchestra” 1995/96. Диригент омладинског оркестра „Fidelis” био је од 1998. до 2001. године, а од 2001. до 2007. Је уметнички руководилац и диригент Универзитетског оркестра Грац. Уметнички је руководилац и доцент за виолину летњег музичког курса „Rondo Grazioso” од 1995. до 2008. године. Студије дириговања уписује код проф. Хофмана 2001. године. Диригент је Камерног оркестра Грац од 2003. године. Моцартову оперу Фигарова женидба диригује у сезони 2006/2007, а дебитант је у опери у Грацу као диригент (Балет, Шостакович) 2008. године. У лето исте године, дириговао је Филхармонијским оркестром Ђер (Мађарска), њихов национални концерт који је уживо преносила телевизија у целом свету (Лист, Бетовен...). Диригент је Градског оркестра Вајц од 2008. године. У Србији први пут диригује на „Коларцу“ 2014. године (Јубиларни концерт школе за музичке таленте).

Одржао је бројне концерте и турнеје као диригент и виолиниста у Шпанији, Финској, Грчкој, Немачкој, Италији, Мађарској, Француској, Јужној Кореји, Новом Зеланду... Бројна гостовања на радио станицама, ТВ снимци и компакт дискови са његових наступа употпуњују његову уметничку каријеру.


 

 

Страшо Темков

Страшо Темков је један од најуспешнијих македонских музичких уметника своје генерације. Његова активност појачава традицију уметничке музике у земљи и промовише тумачење дувачких инструмената. Завршио је Факултет музичке уметности у Скопљу и постдипломске студије на Музичкој академији "Панчо Владигеров" у Софији. Током студије Страшо Темков сарађује са реномираним уметницима и педагозима из Европе и света. Одлична школа верификује стицање бројне награде на републичком и савезном - у оквиру бивше Југославије - такмичења младих уметника. Од 1991. године Македонска филхармонија његова флаута постаје нека врста "потпис" институције: први флаутиста филхармоније редовно наступа импресиван Солос секуларну оркестарског литературу. Таленат и жељу за уметничке реализације води концертних фаза - као солиста са оркестрима (македонска филхармоније, Балета, француско-америчке камерног оркестра, камерног оркестра македонске филхармоније, Опера Оркестра Хо Цхи Минх, македонског камерног оркестра, Аморосо коморе оркестар Даме камерног оркестра...), солиста са бројним рецитал програмима, члан познатог "македонског дувачки квинтет" и другим ансамблима. Страшо Темков наступа на познатим музичким фестивалима у земљи и иностранству: "Охридско лето", "Јесен музичке свечаности", "Скопско лето", "Дани македонске музике", "Хераклеја вечери" -Македонија, члан Аполониа- Бугарска, НИМУС , ЛЕДАМУС - Србија, Еспресиво-Цетиње Бар љетопис-Ц.Гора, Хрватска, Италија, Француска, Вијетнам,... , и један је од ретких македонских уметника који су наступали у Карнеги Холу-ЊУЈОК САД - један од најпрестижнијих светских концертних дворана. Репертоар Страсхо Темков покрива период од барока до савремене музике.


 

Љиљана Несторовска

 

Љиљана Несторовска је завршила редовне и последипломске студије харфе на ФМУ у Београду у класи Милице Барић. Активна је као педагог, најпре у МШ „Мокрањац“, а затим на ФМУ где је данас редовни професор харфе и камерне музике, а од октобра 2015. године ступила је на позицију декана Факултета. Њени ученици и студенти добитници су преко 100 награда на националним и међународним такмичењима.

Добитница је више признања од којих се издвајају Сребрна медаља и награда универзитета уметности у Београду и награда за вишегодишње врхунске резултате у педагошком раду Удружења музичких педагога Србије.

Љиљана Несторовска редовно наступа као солиста и камерни музичар у Србији, Швајцарској, Аустрији, Мађарској, Словенији, БиХ, Македонији, Црној Гори, Бразилу и редован је члан жирија на националним и међународним такмичењима.

Члан је Београдског квартета харфи и Ансамбла за модерну музику, као и великог броја некласичних камерних састава.

Љиљана Несторовска је стални хонорарни соло харфиста Сарајевске филхармоније и Опере од 2000. године. Повремено наступа са Симфонијским оркестром Ниша и Уметничким ансамблом Војске. Инспирисала је и ангажовала домаће композиторе да пишу за харфу.

Joomla templates by Joomlashine