Диригент: Милена Ињац

Солисти: Лазар Јовановић, Владимир Аћимовић, Никола Цветковић

 

 Милена Ињац - Диригент

 

МР МИЛЕНА ИЊАЦ (1969), дипломирала дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се код Младена Јагушта, Салвадора Мас Конде (Шпанија) на мастекласу у Бечу, Петера Етвоша (Немачка) и Јорма Пануле (Финска) на мастеркласу у Сомбатеју, Мадјарска. Освојила је прву награду на 3.Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра.

Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром ВЈ, Нишким симфонијским оркестром, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром (Мадјарска), Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Националним симфонијским омладинским оркестром “Hose Artigas” у Монтевидеу (Уругвај) где је одрзала и мастерклас за младе диригенте 2010, као и Националним симфонијским омладинским оркестром El Salvadora (Сан Салвадор) 2011. и 2012. године, где је осим мастер класа одржала и више концерта у Театро Национал и Театро Пресиденте. Као уметнички директор и диригент, са Академским камерним оркестром СКЦ-а Ниш, гостовала је на фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији и Шпанији. Дириговала је светску премијеру савремене опере на затварању Фестивала “Progetto Musica 2004” у Риму, Италија, а од значајних гостовања треба поменути и извођење Моцартовог Реквијема са солистима, хором и оркестром Софијске филхармоније у Сала Балгариа у Софији, јуна 2011. Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству.

Добитник је “Златне значке” 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, престижне награде Фестивала, 2002. Ради као ванредни професор предмета Оркестар на Факултету уметности, Универзитета у Нишу и диригент је камерног оркестра “Concertante” Факултета уметности са којима је концертирала у градовима региона и на фестивалима у Грчкој 2009., Италији 2010. (по позиву Фондације Вилијем Волтон), као и на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012. године. Тренутно је на доктроским студијама из дириговања на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. емеритуса Даринке Матић-Маровић. Била је диригент Интернационалног симфонијског оркестра, централног догадјаја 29. Интернационалног Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног оркестра на Еурооркестар фестивалу у Москви, априла 2012.године.


 

Лазар Јовановић

Лазар Јовановић је рођен 1997. године у Нишу. Са седам година почиње да учи виолину у класи проф. Јована Цветковића. Нижу музичку школу у Нишу завршава у класи проф. Милене Стевановић. Завршио је СМШ "Др. Војислав Вучковић" у Београду, у класи проф. Биљане Стевановић.

Током свог школовања, од 2003. године до данас, сваке године осваја награде на републичким и међународним такмишењима и тако постаје стипендиста Града Ниша и фонда за младе талента "Доситеја ".

Похађао је курсеве код професора : Лидије Радионове (Бугарска), Дејана Богдановића (Италија), Орфеја Симића (Аустрија), Татјане Балашове (Русија) и Латица Хонда Розенберг (Немачка).

Први солистички концерт одржао је са девет година у Нишу, уз клавирску сарадњу проф. Светлане Дејановић Аврамовић , са којом је касније свирао и у Београду и Софији на више концерата.Наступао је као солиста са оркестром СМШ "Др. Војислав Вучковић" у Београду.

Учесник је Балканског омладинског симфонијског оркестра у Бугарској 2014. године.


 

Владимир Аћимовић

Владимир Аћимовић рођен је 2002. године у Нишу. Клавир је почео да учи са седам година. За веома кратко време показао је изразит таленат и склоност ка јавним наступима, а већ после пар месеци учења освојио је прве награде на Међународним такмичењима.

2010. године у Шапцу на 14. Међународном такмичењу осваја Прву награду са 100 поена, а непосредно затим, у Нишу на 11. Међународном такмичењу осваја Прву награду.

2010. године на Међународном Конкурсу “Isola del Sole” у Градо (Италија), осваја 100 поена у својој категорији и уједно постаје апсолутни победник целог такмичења.

2011. године у Шапцу осваја Прву награду са 100 поена на 15. Међународном такмичењу и Прву награду на Републичком такмичењу у Београду исте године.

2012. године, на Међународном такмичењу ''Охридски бисери'' у Охриду (Македонија), осваја Прву награду са максималних 100 поена.

2014. године на Међународном Конкурсу ''Нови пијанисти'' у Софији (Бугарска) осваја Прву награду са максималним бројем поена.

2015. године на Међународном такмичењу “Craiova piano” у Крајови (Румунија), осваја Прву награду са максималним бројем поена.

2015. године на престижном, 48. Међународном такмичењу “Virtuosi per musica di pianoforte” у Усти над Лабем (Чешка Република), осваја Прву награду и Специјалну награду за извођење дела Клода Дебисија.

2016. године на 14. Међународном такмичењу у Нишу, осваја Прву награду са 100 поена у својој категорији и постаје Лауреат такмичења.

Владимир Аћимовић је са успехом наступао у Србији, Русији, Чешкој, Италији, Бугарској, Румунији и Македонији. Одржао је реситале на међународним фестивалима ''Costantinus'' и ''Нимус'' у Нишу, Музичкој галерији Коларца у Београду, салама Симфонијског оркестра и Синагоге у Нишу, у Свечаној сали града Лесковца, Замку културе у Врњачкој Бањи, Галерији града Врања, Зајечару и Књажевцу.

Своје прве концерте са оркестром одржао је са десет година у Београду, у великој Сали Коларчеве задужбине, у Свечаној сали града Лесковца и сали Симфонијског оркестра у Нишу са камерним оркестром ''Amoroso'' и диригентом Миленом Ињац. Наступао је као солиста са Нишким симфонијским оркестром и диригентом Даниелом Молесом (Италија) а у Скупштини града Београда наступао је гудачким оркестром ''ArtLink'' и диригентом Ђорђем Станковићем.

2015. године, као представник Министарства културе Републике Србије, наступао је на Међународном фестивалу "Мелодика поколења" у Кремљу, Москва, Руска Федерација. Том приликом наступао је као солиста са Председничким оркестром Руске Федерације и диригентом Антоном Орловим, заслужним уметником Руске Федерације, у сали Георгијевски у Кремљу.

Владимир Аћимовић завршио је нижу музичку школу у класи чувеног педагога, проф. Милене Куртеве (Бугарска). Сада је ученик првог разреда средње музичке школе у Нишу у класи проф.Сузане Новаковић. Усавршава се код проф. Илије Чернајева (Бугарска).

Владимир Аћимовић је Леаурет награде "CONSTANTINUS" за 2011. годину, која се додељује најперспективнијим младим музичарима до 18 година старости.


 

 

Никола Цветковић

Никола Цветковић је рођен у Земуну 2001. године. Свира фагот од своје 12 године. Има завршену основну музичку школу у класи проф. Ђорђи Алађозвског и сада се уписује у средњу музичку школу. Добитник је стипендије иностране организације АртЛинк. Наступа са симфонијским оркестром средње музичке школе Ниш и њихов је сталан члан.

Joomla templates by Joomlashine