Диригент: Милена Ињац

Хорна: Евица Радевска

Клавир: Иван Башић

 

др Милена Ињац

др Милена Ињац, дипломирала и докторирала дириговање на ФМУ у Београду, у класи Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се у Мађарској, Шведској и Аустрији. Освојила је прву награду на фестивалу „Свет музике“ у Италији и лауреат је „Еурооркестар фестивала“ у Москви 2012. Дириговала је широм Европе и латинске америке, оркестрима као што су: Београдска филхармонија, Опера у Београду и Скопљу, оркестар РТС-а, Сарајевска и Македонска филхармонија, „Саварија Симфонија“ (Мађарска), Софијска државна филхармонија (Бугарска), Симфонијски оркестар Монтевидеа (Уругвај) и Симфонијски и филхармонијски оркестар Ел Салвадора, „Opera Musica teatro Ensemble“ у Риму (Италија) и др. Радо сарађује са Нишким симфонијским оркестром. Била је диригент интернационалних симфонијских оркестара у Шпанији и Русији и одржала више мајсторских курсева дириговања. Остварила је трајне снимке за потребе радија и телевизије у земљи и иностранству. Добитник је „Златне значке“ ИХС, 2004. Ради као редовни професор и диригент Оркестра на Факултету уметности Универзитета у Нишу и један је од актера пројекта обнове опере у Нишу, извођењем оперете Слепи миш Ј. Штрауса и Севиљски берберин Ђ. Росинија.


 Евица Радевска је рођена у Зајечару, где је завршила основну школу на два одсека - за клавир и хорну.

Након завршене гимназије у Зајечару, она је долази у Ниш, где је наставила средње музичку школу на одсеку за хорну и почела студије енглеског језика и књижевности на Филозофском факултету, на одсеку за енглески језик и књижевност. Уписала је Музичка академија у Новом Саду у класи проф  Ференца Тарјанија, а у међувремену је дипломирала  на Филозофском факултету. Наставља студије хорне у Нишу у класи проф  Владислава Григорова. Током  студија је освојила И награде на међународним такмичењима у Новом Саду, Београду и Панчеву. Похађала је мајсторске курсеве проф  Хермана Баумана (Немачка), Ференца Тарјанија (Мађарска), Хавијера Бонеа (Шпанија), Зузане Рзоункове (Чешка), Едварда Дескура (Швајцарска). Била је члан Нишког Симфонијског оркестра од 1996-2008. Као члан Нишког дувачког квинтета током десет година, она активно наступа  широм Србије и учествује три пута на НИМУС-у. Наступала је као солиста са Нишким симфонијским оркестром, са Оркестром Факултета уметности , Академским оркестром у Софији и The Badger State Girl Choir у Wisconsinu, САД. Током свог боравка у САД априла 2015. она добија позив да наступа као гост са The Wisconsin Symphonic Winds на концерту Land of the Free, the Liberty Concert и одржава бројне мастер семинаре на The Lawrence University, The Appleton High school and The Heid Music.  Њено разумевање значаја промовисања модерне музике резултирало је премијерним извођењима многих композиција за хорну, као што су Соната за хорну и клавир, Ante Grgina,Sonata за хорну и клавир Xaviera Camina, Transitions, Toda Krammera


 

Иван Башић музичко образовање започео у МШ „Коњовић“ у класи проф. Љубинке Кујунџић.

 

Потом је завршио СМШ „Мокрањац“ као ђак генерације у класама проф. Милице Васиљевић-Бисенић и проф. Жељке Воркапић, а ове године је дипломирао на Факултету музичке уметности у Београду, где је студирао у класама проф. Невене Поповић, проф. Владимира Цвијића и проф. Владимира Милошевића. Усавршавао се код код Александра Сердара, Рустема Саиткулова, Михаела Удеа, Константина Шербакова и Жака Рувијеа. Освојио је бројне награде и признања: два пута је био лауреат републичког такмичења, освојио је прве награде на међународним такмичењима „Бањалучки бијенале“, „Даворин Јенко“, „Михаило Вукдраговић“ и другим. Добитник је прве награде на такмичењу „Ф. Шопен“ у Риму 2013. године и награде за најбољег учесника из источноевропских земаља. Тим поводом је наступио на завршном концерту у Риму који је преносило неколико европских радио-телевизијских станица. Освојио је бронзану медаљу на такмичењу младих музичара у Кустендорфу, као и у Радовљици (Словенија) на такмичењу „Шопенов златни прстен“.  У јулу 2014. године одржао је солистички концерт на летњем фестивалу у Гмундену (Аустрија). Септембра 2014. и 2015. године наступао је на фестивалу „Тисин цвет“ у Новом Кнежевцу, а током 2015. године свирао је реситале у Египту, у Каиру и Александрији и у Италији, на фестивалу „Nei Suoni dei Luoghi“. Исте године се представио публици на БЕМУС-у, као један од најзначајнијих младих уметника. Наступао је широм Србије, у Босни и Херцеговини, Словенији, Италији, Немачкој, Швајцарској, Албанији, Грчкој, као и у бројним емисијама на радију и телевизији. Као солиста са оркестром изводио је Григов Концерт за клавир и оркестар, а ове године извео је Шопенов клавирски концерт у eф-молу са Симфонијским оркестром РТС и маестром Суђићем. У марту 2014. године му је додељена награда часописа „Музика Класика“ за најбољег младог уметника-извођача. Добитник је највиших награда за студенте клавирског одсека Факултета музичке уметности: награде Фонда Олга Михаиловић, за најталентованијег студента клавира и награде Фонда Емил Хајек, за најперспективнијег младог пијанисту. Реситал Ивана Башића у Галерији Српске академије наука и уметности 2016. године је проглашен за најбољи у тој сезони, и награђен је годишњим признањем „Станојло Рајичић“.

Joomla templates by Joomlashine