Диригент: Сузана Костић

Фагот: Милена Величковић

 

Сузана Костић

 

Др Сузана Костић (1961), све нивое студија завршила на ФМУ Универзитета Св. Кирил и Методиј, Скопље. Докторирала 2010.г., Уметничка област Интерпретација - Дириговање, Д. Бужаровски - Вокална симфонија оп. 53б, Г. Свиридов - Пушкинов венац, И. Стравински - Свадба, ментор проф. Фимчо Муратовски, и одбранила докторску тезу “Колекција партитура Хорских свечаности у Нишу, Србија, као рефлексија на музичку и културну динамику у другој половини 20. века и на почетку 21.века”, ментор проф. др Димитрије Бужаровски. Диригенткиња која се потврдила тумачењем великих вокално-инструменталних дела уз наклоност ка  интерпретирању савремених аутора. Дугогодишњи уметнички директор и диригент Академског хора СКЦ Универзитета у Нишу, остварила успешну сарадњу са Нишким симфонијским оркестром, врхунским солистима, Симфонијским оркестром и Хором РТС. Запажену вишегодишњу професионалну сарадњу остварила је са Луткарским и Народним позориштем у Нишу. Награде и признања: Златне значке КПЗ Србије и ИХС Ниш, Златна лира ВМШ Ниш, Гранд Приx Јалта 2003, Гранд Приx Москва 2004.г. Лауреат награда за диригенте на више међународних такмичења и фестивала; Почасна награда за културу интерпретације и диригентско мајсторство Конзерваторијума Чајковски, Кијев; Специјално признање за извођење и интерпретацију православне музике Москва; више појединачних награда за виртуозност и иновације у интерпретацији.

Представила се публици Италије, Француске, Португалије, Пољске, Аустрије, Турске, Бугарске, Грчке, Македоније, Словеније, Р. Српске, Украјине, Русије. Снимак целовечерњег концерта православне духовне музике, одржан у сали Рахмањинов, емитован је више од 70 пута на московском Радио - Орфеју. Објавила 5 ЦД у издању СКЦ Ниш и учествовала у више од 50 Радио и ТВ пројеката локалних, националних и иностраних медија. Аутор уџбеника Хорско дириговање, 1997.г.; Монографије Хорске свечаности, 2006.г. и Партитуре - Огледало Хорских свечаности, 2010.г.; Уредник музичког магазина Аперто и Аперто нуово; Дугогодишњи селектор и уметнички директор ИХС Ниш; Члан уредништва Културне енциклопедије Ниша, САНУ, 2011.г. и Лексикона града Ниша, Службени гласник Србије, 2011.г. Аутор пројеката подржаних од Министарства културе Србије и Комисије за културно стваралаштво града Ниша.


 

 

Милена Величков

 

Mилена Величковић рођена је 1992.године у Нишу где је уписала нижу музичку школу у класи професора Мирка Исаеског. Средњу музичку школу започиње у Нишу у класи професора Ђорђа Алађозовског, а 4. годину завршава у музичкој школи Мокрањац у Београду као ученик генерације у класи професора Мирка Исаеског.

На републичким и међународним такмичењима освајала је многобројне награде од којих се издвајају:

I награда и лаурат на међународном такмичењу Даворин Јенко ( Београд 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 године), I награда и лауреат на међународном такмичењу дрвених дувача у Пожаревцу (2007, 2008, 2010, 2016 године), I награда и лауреат на републичком такмичењу (Београд  2007, 2009 године).

Била је дугогодишњи члан Филхармоније младих Борис Пашћан у Београду. Похађала је летње семинаре у Тивту. Свирала је у Немачко-скандинавском омладинском оркестру у Берлину 2009. 2010. и 2013. године. Свирала је са европским омладинским оркестром за који је полагала аудицију на Wagnerovom фестивалу у Бајројту. Била је члан међународног оркестра младих Toppenkurset у Норвешкој 2012. године. Учествовала је на ИСА Фестивалу 2014. у Аустрији. Похађала је часове код еминентних фаготиста (Volkera Tesmana, Riharda Galera, Henrika Rabiena, Томаша Франтиша, Carla Colomba, Ненада Јанковића, Marca Engelharta, Fredrika Ekdahla, Giorga Mandolesija, Nikolausa Mahlera).

Као солиста, камерни и оркестарски музичар наступала је у бројним салама у Београду (Коларчева задужбина, Сава центар, Атријум народног музеја града Београда, сала Југословенског драмског позоришта, сала Српске академије наука и уметности, дворана СКЦ-а, итд).

Хонорарни је члан Нишког симфонијског оркестра од 2009. године са којим је наступала и као солиста, а такође и са еминентним светским солистима међу којима је и Емануел Паи.

Као хонорарни члан сарађивала је и са Београдском филхармонијом и Оркестром РТС-а. Стални је члан Црногорског симфонијског оркестра.

Добитник је престижне стипендије Доситеја за основне и мастер студије.

Дипломирала је и мастерирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Мирка Исаеског са просечном оценом 10 из главног предмета.

Joomla templates by Joomlashine