Нишки симфонијски оркестар

02. децембар 2022.

20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Зоран Андрић
Солистa: Невена Вељковић (клавир)

Л.В. Бетовен Увертира „Coriolan“ оп. 62

В. А. Моцарт Концерт за клавир и оркестар, бр. 20, КВ. 466

  • Allegro
  • Romanza
  • Rondo – Allegro assai

ПАУЗА

А. Дворжак Симфонија бр. 9, е – мол, „Из новог света“

  • Adagio
  • Largo
  • Molto vivace – scherzo-
  • Allegro con fuoco

Зоран Андрић

зоран андрић

Невена Вељковић (клавир)

nevena veljković

Зоран Андрић

Зоран Андрић рођен је у Нишу 1955. године. Син је покојног Стојана Андрића, такође диригента и композитора, који је творац музичког живота у граду Нишу, као први директор музичке школе, и оснивач и први диригент Нишког симфонијског оркестра, начелник музичког одељења Радио Ниша, диригент Опере у Нишу, хора Абрашевић и Градског камерног хора, проф. у гимназији Стеван Сремац и проф. на Педагошкој академији у Алексинцу, такође и оснивач Музичке школе Станислав Бинички у Лесковцу. Зоран Андрић је дипломирао на одсеку за композицију и дириговање, на ФМУ у Скопју (Македонија). Године 1983. приватно се усавршавао у техници дириговања на Високој музичкој школи у Грацу, код проф. Милана Хорвата. Од 1984., до 1993. ради као професор за предмете хор и оркестар, у Музичкој школи Петар Коњовић у Београду, остваривши у том периоду и веома успешне наступе са дечијим камерним оркестром и хором, у земљи и иностранству (1988.-89.).

Као стипендиста руске владе, године 1986., специјализирао је и магистрирао, Оперно-симфонијско дириговање на Конзерваторијуму Николај Римски Корсаков у Ст. Петерсбургу, у класи проф. доц. Ровиља Мартинова и Јури Темирканова, уметничког директора Маринског Театра и Лондонске краљевске филхармоније. У том периоду имао је и свој ауторски целовечерњи концерт са делима камерне музике у извођењу најпознатијих руских уметника и ансамбала, а као једини југословенски композитор презентиран са својим делима у Русији након дужег периода. Такође дириговао је и Симфонијским оркестром Ст. Петерсбурга свој клавирски концерт бр. 1 и симфонијску поему (1987.).

Компоновањем се бави од 1971. године. У његовом опусу налазе се: соната “Dramatica”, за клавир; суита за клавир; scherzo за клавир, 2 гудачка квартета, Ластовска визија за флауту и клавир; Поноћна размишљања за соло флауту, 10 минијатура за разне инструменте, Симфонија бр. 1.; Симфонијска поема; Ораторијум; Концерт за клавир и оркестар; Фантазија за оркестар; 3 композиције за хор, итд.

Као диригент наступао је са многим оркестрима: Симфонијски оркестар РТС-а (2000.), Македонска омладинска филхармонија (као њен оснивач 1980.), Приштински симф. орк., Титоградски симф. орк., Мостарски симф. орк. (1985.), Филхармонијски оркестри из следећих места: Враца,Видин, Русе, Пловдив, Софија (1993. – 2011.) и Софијска Филхармонија (2005.). Оснивач је камерног оркестра СОРАБИА у Београду, а потом камерног КПГТ оркестра у Нишу.

Сарађивао је са најпознатијим солистима: Стефан Миленковић, Јован Колунџија, Флавио Коломбо (Италија), Карстен Грондал (Шведска), Ромео Смилков (Бугарска), Мона Мари Нок (САД), Радмила Бакочевич, Јадранка Јовановић, Драгана Дел Монако, Катица Николић, Вера Розова (Русија), Урош Дојчиновић (гитара), Јасминка Станчул, Марина Арсенијевић (клавир), и многим оперским солистима из Европе и света.

Оснивач је и уметнички директор Интернационалног фестивала камерне музике OLD GOLD у Нишу, као и реплике традиционалног Новогодишњег концерта из Беча у Нишу (1997). Снимио је 10 ЦД-а, као и друге носаче звука (ЛП и касете), а такође остварио веома добре и трајне снимке за музичку продукцију РТС-а. Оснивач је и покретач Нишког камерног хора, састављеног од доајена нишког хорског певаштва, са којим ради у периоду од 1994. – 1998. Године 1982. био је у номинацији за Октобарску награду града Ниша. У статусу је слободног уметника.

1. новембра 2010. године, маестро Андрић оснива Омладинску филхармонију града Ниша „Наиссус“, која прераста у Српску Омладинску филхармонију са младима из 20 градова Србије, а чији је почасни председник, својом позицијом од 2020. градоначелница, госпођа Драгана Сотировски.

Невена Вељковић (клавир)

Невена Вељковић је рођена 1988. године у Нишу, где стиче основно и средње музичко образовање. Са 17 година завршава средњу музичку школу и уписује Факултет уметности у Нишу у класи проф. Александра Сердара. У току студија је награђивана стипендијом Доситеја, додељеном од стране Министарства омладине и спорта за 1000 најбољих студената Републике Србије. Основне студије у Нишу завршава у класи проф. Драгослава Аћимовића и потом уписује магистарске студије за клавирску интерпретацију у Скопљу на Универзитету “Св Кирил И Методиј” у класи проф. Тодора Светијева, које завршава 2013. године са просечном оценом 9,50.

У току свог школовања и током студија сарађивала је са еминентним именима клавирске светске сцене, неки од њих су: Борис Краљевић, Арбо Валдма, Томас Кројцбергер, Андреа Ритерсбергер, Зоран Пехчевски, Jean Beers, Karl Bart.

Током школовања учествовала је на такмичењима где је освајала многобројне награде, од којих се издвајају: прва награда у категорији клавирски дуо, на 11. Међународном такмичењу младих пијаниста (Ниш, 2010.), друга награда на 9. Међународном такмичењу младих пијаниста (Ниш, 2006), друга награда на Интернационалном такмичењу “Gradus ad Parnassum” (Крагујевац, 2005), друга награда на 7. Пијанистичком конкурсу ЕПТА (Београд, 2004), друга награда на Фестивалу младих пијаниста (Шабац, 2003), друга награда на 13. Интернационалном такмичењу младих музичара (Барлета, 2003).

Као солиста са оркестром представила се нишкој публици изводећи концерте Бетовена и Моцарта 2009. и 2010. Под диригентском палицом проф. др ум. Милене Ињац и диригента Ле Фи Фи-а. Наступала је као солиста, члан клавирског дуа И корепетитор у Србији, Македонији, Црној Гори, Италији, Норвеској и Аустрији.

Упоредо са уметничком делатношћу остварује запажене резултате на пољу педагогије. У периоду од 2011-2019. године, радила је у музичким школама у Крагујевцу и Алексинцу, где су њени ученици освајали високе награде и прва места на еминентним такмичењима у земљи и региону.

Добитник је више диплома и признања за изузетан педагошки рад и допринос. Од 2019. године живи у Бечу, где је 2022. завршила мастер студије – Уметност у Едукацији на Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien и бави се увођењем интердисциплинарности и трансдисциплинарности у педагогију и клавирску интерпретацију. Од 2020. године држи групне уметничке радионице, које обухватају елементарно музичко образовање, као и импровизацију у глуми и покрету.

Тренутно је у звању доцента на одсеку за клавир, композицију и дириговање на Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien (Беч, Аустрија).