Нишки симфонијски оркестар

07. октобар 2022.

20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Милена Ињац
Солисти:
Сања Шуплевска Боирал (виолина)
Сашка Стојанов Крстић (виола)
Орце Ицковски (фагот)

Б. Бритин – Једноставна симфонија за гудаче

 • Boisterous Bourrée
 • Playful Pizzicato
 • Sentimental Sarabande
 • Frolicsome Finale

А. Вивалди – Concerto Grosso in D Minor, Op. 3, No. 11, „L’estro armonico“

 • Allegro
 • Adagio e spiccato
 • Allegro
 • Largo e spiccato
 • Allegro

Т. Зографски – Свита за гудаче, оп.60

 • Allegro moderato
 • Bouree
 • Recitativo
 • Interludio
 • Sarabande
 • Gavote
 • Postludio

Ж.Б. Лили Марш за свечаност у част Турака

Милена Ињац

Milena Injac

Сашка Стојанов Крстић (виола)

saska

Сања Шуплевска Боирал (виолина)

sanja

Орце Ицковски (фагот)

orce

Милена Ињац

Др ум. Милена Ињац, редовни професор на Факултету уметности у Нишу. Дипломирала је дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се две године заредом на Universität für Мusik und darstellende Кunst у Бечу и сарађивала са маестром Јормом Панулом, Петером Етвошом, Ангелом Шуревом и Младеном Јагуштом. Освојила је прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра, 2000. године. Добитник је “Златне значке”, престижне награде 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, 2004. године. Лауреат је Еурооркестар Фестивала у Москви, Русија, 2012. године.

Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром, Камерним оркестром Аморозо, Зрењанинским камерним оркестром,, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром, Мађарска, Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Музика театро Ансамблом у Риму, као и Омладинским оркестром Турина у Валенсији, Оркестром Конзерваторијума Оскар Еспла у Аликантеу, Шпанија, Националним симфонијским и филхармонијским омладинским оркестрима Ел Салвадора, Националним симфонијским омладинским оркестрима, хором и балетом “Хосе Артигас” и СОДРЕ у Монтевидеу (Уругвај). Стални је гост диригент Нишког симфонијског оркестра.

Милена Ињац је дириговала Интернационалним симфонијским оркестром, централног 29. Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног Еурооркестар симфонијског оркестра на истоименом фестивалу у Москви, априла 2012. године.

Гостовала је на Трибини композитора у Београду, Бољшој фестивалу Емира Кустурице на Мокрој Гори, НИМУС фестивалу у Нишу, као и фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији, Шпанији, Уругвају и Русији. Одржала је мастеркласе дириговања у Шпанији, Ел Салвадору и Уругвају. Члан је више интернационалних жирија на различитим такмичењима младих музичара, хорова и оркестара.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству и два CD издања вокално- инструменталне и инструменталне музике у издању Факултета уметности у Нишу, као и DVD снимљен уживо у Шпанији у издању Универзитета у Мусији.

Милена Ињац је професор предмета Оркестар и диригент Симфонијског и Камерног оркестра Concertante Факултета уметности и уметнички руководилац и диригент сценских извођења оперете Ј.Штрауса: Слепи миш и опере Ђ. Росинија: Севиљски берберин, у оквиру обнове оперске сцене у Нишу, у сарадњи Факултета уметности у Нишу, Нишког симфонијског оркестра и Народног позоришта у Нишу. Оперета Слепи миш успешно је изведена као гостујућа представа у сезони 2013. у Народном позоришту у Београду.

Сања Шуплевска Боирал (виолина)

Рођена је у три-генерациску музичку фамилију у Скопљу, Македонија. Њен професионални пут почиње у Македонској филхармонији а касније стиче значајна места као што су: заменик концертмајстора у Македонској националној опери и балету; концертмајстор-менаџер и међу оснивачима оркестра ФАМЕ’С (филмско-музички оркестар који снима за продукције у Лос Анђелесу, Мексико Ситију и Паризу); Камерни оркестар Леополда Моцарта у Салцбургу, Аустрија; деценијски члан канадских еминентних оркестара као што су Филхармонија из Калгарија и Оканаган симфонијски оркестар; професор виолине на престижном Канадском конзерваторијуму за изузетно талентоване студенте на Универзитету Маунт Ројал; професор виолине и камерне музике на Универзитету Амбросе у Калгарију; као и власница школе виолине у свом вољеном граду Кенмору у Националном парку Банф, Роки Маунтаинс. Као концертмајстор и уметнички директор госпођа Шуплевска је активна и међу оснивачима неколико ансамбала камерне музике у Македонији и Канади као што су: Синфониа Алберта, Трес Беллес Пиано Трио, Скопје Ладиес Оркестра, фестивал Крушевско лето, ансамбл ИН МЕДИАС РЕС, Удружење Дечји свет, Уметнички центар ПОЛИФОНИА и Канадски музички центар у Скопљу. Као солиста и у ансамблима госпођа Шуплевска тежи аутентичном извођењу музичких дела, узимајући активну улогу у реализацији иновативних пројеката (барокних, експерименталних и едукативних). Њени концерти и пројекти представљају пример музичке разноврсности, посвећености, интензивирања и ширења културне везе са различитим стиловима и жанровима кроз одговарајућу артикулацију истовремено и потпуно личну музичку интерпретацију.

Током студија на Факултету музичке уметности у Скопљу, госпођа Шуплевска је била победница бројних такмичења у бившој Југославији и често је наступала широм источне Европе. 1994. године је започела специјализацију на Факултету музичке и сценске уметности – Универзитет МОЗАРТЕУМ у Салцбургу, Аустрија, где је студирала са истакнутим виолинистима, укључујући легендарног Руђера Ричија, и наступала са аустријским ансамблима широм Западне Европе. Године 2000. завршила је мастер студије на Универзитету у Калгарију, Канада.

Сашка Стојанов Крстић (виола)

Сашка Стојанов-Крстић, Виола- рођена у Нишу.Низу музичку школу завршила у Скопљу. Средњу музичку школу наставља у Нишу, где касније завршава и Вишу школу у класи проф. Весне Рилак-Станимировић.

Академске студије настављају на музичкој академији у Скопљу где и магистрира 2004. године, са највишим оценама у класи еминентног проф. Огњена Станчева из Софије. Учесница је бројних такмичења у земљи и иностарнству, а посебно се издваја међународно такмичење виолина у Скопљу 1991, где осваја трећу награду у категорији старијих ученика.

Са оркестром тада Више музичке школе у Нишу има велики број солистичких и оркестарских наступа. Као кланица оркестра Македонске филхармоније младих, наступа на престижном фестивалу „Охридско лето” неколико година заредом, са еминентним диригентима из Русије, Немачке и Србије.

Усавршавала се код престижног проф. Волфганга Клоса из Аустрије, Огњена Станчева из Софије, Дејана Млађеновића и Панте Величковића. Учешћем на виолским семинарима у Скопљу, Софији, Бургасу, Београду и Нишу доприноси личном усавршавању и унапређењу у свирању виолског свирања и класичне музике.

Посебно се истичу солистички наступи са камерним оркестром „Аморосо” из Лесковца, „Империо” из Ниша, Нишким Симфонијским Оркестром. Наступа на Фестивалима Нимус, Нишвил, Бемус, Ледамус. Наступи са квартетима „Симфони” и „Аллегро”, дају посебну ноту у уметничком раду. Чланица и сарадник оркестра „Полифониа” и „Профундис” из Скопља, са којима белези наступе на Охридском Лету, Битољ Фесту, Италији…

Чланица је прве поставе Тузланског камерног оркестра. Сарађује са Фамес Институтом у Скопљу и другим продукцијама у земљи и иностранству. Тренутно је запослена у Нишком Симфонијском оркестру на месту заменика вође групе виола.

Орце Ицковски (фагот)

Орце Итсковски (Фагот) – редовни је фаготиста Македонске националне опере и балета од 1999. године, а члан Скопског дувачког квинтета од 2018. године. Још пре дипломирања на Факултету музичке уметности у Скопљу 1999. године ангажован је као фаготиста у неколико оркестара и камерних ансамбала у Македонији. Као стални гост музичар у Македонској филхармонији, Оркестру Македонског радија, Симфонијском оркестру Подгорице – Црна Гора, неколико државних и приватних камерних ансамбала, као и ФАМЕС-у и другим продукцијама. У периоду од 1997. до 2004. године радио је као уредник и музички илустратор на Македонској националној телевизији МРТ. Итсковски је један од оснивача неколико ансамбала класичне музике, укључујући ансамбл за савремену музику – Алеа 1997-2005, садашњи камерни ансамбл ИН МЕДИАС РЕС и интернационални ансамбл за извођење камерне опере у Уметничком културном центру ПОЛИПХОНИА, канадски Музички центар у Македонији.

Орце Итсковски је победник више државних такмичења 1994, 1998. у соло извођењу фагота и камерне музике 1994, 1998, 2015. Његови соло наступи и оркестарски ангажмани укључују бројне наступе на међународним фестивалима у Бугарској, Хрватској, Немачкој, Индонезији, Македонији, Турској, Канади, као што су: Скопско лето, Охридско лето, Дани македонске музике, Летње Дубровачке игре, Хераклеја, Хелерејски европски фестивал за савремену музику у Дрездену, Вајмару и Фаготу Орце Ицкковског – редовни је фаготиста Македонске националне опере и балета од 1999. године, а члан Скопског дувачког квинтета од 2018. године. Оснивач и руководилац удружења Дечји свет – музичка школа и позориште за децу од 2000. године, Музичко буђење – програм ФУЗЕАУ.

Још пре дипломирања на Факултету музичке уметности у Скопљу 1999. године ангажован је као фаготиста у неколико оркестара и камерних ансамбала у Македонији. Као стални гост музичар у Македонској филхармонији, Оркестру Македонског радија, Симфонијском оркестру Подгорице – Црна Гора, неколико државних и приватних камерних ансамбала, као и ФАМЕС-у и другим продукцијама. У периоду од 1997. до 2004. године радио је као уредник и музички илустратор на Македонској националној телевизији.