Нишки симфонијски оркестар

09. децембар 2022.

20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

В. А. Моцарт Симфонија, бр. 25, г – мол

  • Allegro con brio
  • Andante
  • Menuetto
  • Allegro

К. Штамиц Концерт за кларинет, фагот и оркестар“

  • Allegro moderato
  • Andante moderato
  • Rondo

Милена Ињац

milena injac

Ђорђи Алађозовски (фагот)

djordji

Здравко Ангелов (кларинет)

zdravko

Милена Ињац

Др ум. Милена Ињац, редовни професор на Факултету уметности у Нишу. Дипломирала је дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се две године заредом на Universität für Мusik und darstellende Кunst у Бечу и сарађивала са маестром Јормом Панулом, Петером Етвошом, Ангелом Шуревом и Младеном Јагуштом. Освојила је прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра, 2000. године. Добитник је “Златне значке”, престижне награде 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, 2004. године. Лауреат је Еурооркестар Фестивала у Москви, Русија, 2012. године.

Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром, Камерним оркестром Аморозо, Зрењанинским камерним оркестром,, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром, Мађарска, Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Музика театро Ансамблом у Риму, као и Омладинским оркестром Турина у Валенсији, Оркестром Конзерваторијума Оскар Еспла у Аликантеу, Шпанија, Националним симфонијским и филхармонијским омладинским оркестрима Ел Салвадора, Националним симфонијским омладинским оркестрима, хором и балетом “Хосе Артигас” и СОДРЕ у Монтевидеу (Уругвај). Стални је гост диригент Нишког симфонијског оркестра.

Милена Ињац је дириговала Интернационалним симфонијским оркестром, централног 29. Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног Еурооркестар симфонијског оркестра на истоименом фестивалу у Москви, априла 2012. године.

Гостовала је на Трибини композитора у Београду, Бољшој фестивалу Емира Кустурице на Мокрој Гори, НИМУС фестивалу у Нишу, као и фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији, Шпанији, Уругвају и Русији. Одржала је мастеркласе дириговања у Шпанији, Ел Салвадору и Уругвају. Члан је више интернационалних жирија на различитим такмичењима младих музичара, хорова и оркестара.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству и два CD издања вокално- инструменталне и инструменталне музике у издању Факултета уметности у Нишу, као и DVD снимљен уживо у Шпанији у издању Универзитета у Мусији.

Милена Ињац је професор предмета Оркестар и диригент Симфонијског и Камерног оркестра Concertante Факултета уметности и уметнички руководилац и диригент сценских извођења оперете Ј.Штрауса: Слепи миш и опере Ђ. Росинија: Севиљски берберин, у оквиру обнове оперске сцене у Нишу, у сарадњи Факултета уметности у Нишу, Нишког симфонијског оркестра и Народног позоришта у Нишу. Оперета Слепи миш успешно је изведена као гостујућа представа у сезони 2013. у Народном позоришту у Београду.

Ђорђи Алађозовски (фагот)

Ђорђи Алађозовски је рођен Берову, Македонија.

Средњу школу као и факултет завршава у Скопљу у класи професора Предрага Трајковског са највишом оценом. У току школовања сарађивао је и са професором Гораном Зафировићем код ког је и завршио средњу школу.

Постдипломске студије уписао је 2005. године код професора Мирка Исаеског на Факултету музичке уметности у Скопљу, где је стекао звање Магистар фагота. За време школовања освоио је многобројне награде и признања. Одржао је велики број солистичких концерата у земљи и иностранству. Од 2004. године ради у Нишком симфонијском оркестру на месту првог фагота. Веома запажене резултате остварио је на републчким и међународним такмичењима као професор фагота Музичке школе у Нишу, у којој ради од 2005. године. Наступа и као самостални члан дувачког квинтета “Нишки солисти” од њиховогоснивања(2008). Један је од оснивача и члан клавирског трија “Транкуило”.

У својој богатој каријери наступао је и сарађивао са великим бројем камерних састава, оркестара и диригената: Сарајевска филхармонија, Македонска филхармонија, Црногорски симфонијски оркестар, Симфонијета Софија, Kамерни оркестар Аморосо, Kамерни оркестар и квинтет Скопски солисти… Kао солиста наступао је са Нишким симфонијским оркестром, Симфонијета Софија… На позив Љубљанског фаготисте, солисте и педагога Зорана Митева, наступао је заједно са још 27 фафотиста из целе југоисточне Европе на престижном фестивалу класичне музике “Фестивал Љубљана”. Од осталих фестивала на којима је наступао су: НИМУС, Скопско лето, Дани македонске музике, Златна лира, ЛЕДАМУС… Од турнеја које је остварио издваја се наступ у Барселони и Волосу са Нишким симфонијским оркестром, као и турнеја по Италији са Симфонијетом из Софије.

Здравко Ангелов (кларинет)

Здравко Ангелов македонски кларинетиста, започео је музичко образовање са 7 година. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Скопљу 2000. године у класи проф. Ивана Кочарова, а магистрирао 2012. године на истом факултету у класи проф. Стојана Димова.

Више од 15 година запосленв је као први кларинетиста Македонске филхармоније, такође држи наставни програм у Државној музичкој школи у Скопљу и два пута годишње учествује као сарадник Македонске опере и балета. Током досадашње музичке каријере стекао је бројна признања у Македонији и у иностранству, а 2000. освојио је специјалну награду „Yamaha”.

Наступа као солиста са симфонијским оркестрима у земљи и иностранству и као камерни музичар, а стални је и члан камерних ансамбала „Консонанце“ и „Филхармоника пет“. Учесник је значајних фестивала у Македонији – „Скопско лето“, „Охридско лето“, „Интерфест-Битола“, „ Штипско лето“, „Дани македонске музике“, у Републици Србији „Номус“, „Бемус“, а као члан и истакнути солиста Македонске филхармоније наступао је са оркестром у Црној Гори, Словенији, Србији, Бугарској, Хрватска, Шпанија, Оман, САД итд.

Изузетно музицирање и посвећеност Ангелова препознала су многа светска имена која сведоче о дивној атмосфери коју ствара музицирањем. Наступа под диригентском палицом истакнутих диригента Борјана Цанева, Саше Николовског -Ђумара, Густава Куна, Данијела Рајскина, Уроша Лајовића, Јерухама Шаровски, Владимира Ашкеназиа, Јануша Пшибилскиа, Антона Нанута, Пола Мајера, Емила Табакова и многи други.