Нишки симфонијски оркестар

16. децембар 2022.

20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Стеван Спалевић
Солисти: Стеван Спалевић (клавир)
Никола Мијајловић (труба)

Л. В. Бетовен (1770-1827): Концерт за клавир и оркестар бр. 2 Бе-дур оп. 19 (1795):

  • I Allegro con brio
  • II Adagio
  • III Rondo. Molto allegro

Д. Шостакович (1906-1975): Концерт за клавир, трубу и оркестар бр. 1 це-мол оп. 35 (1933):“

  • I Allegro moderato
  • II Lento
  • III Moderato
  • IV Allegro con brio

Стеван Спалевић

stevan spalević

Никола Мијајловић (труба)

Стеван Спалевић

Стеван Спалевић, Одсек за клавир Ниже и Средње музичке школе завршио је у родном граду Нишу у класи проф. Милене Рајковић. Звање дипломираног пијанисте стекао је на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Светлане Богино док, 2018. године завршава постдипломске студије камерне музике на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи проф. Бруна Канина. Докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду на тему Савремени приступ интерпретацији позног Бетовеновог клавирског опуса (оп. 106, 109 и 126): пут ка веродостојном тумачењу уртекст издања под менторством проф. Александра Сердара и проф. Соње Маринковић 2020. године. Од 2021. године се усавршава на Интернационалној Ј. С. Бах Академији у Алерштету у Немачкој, а 2022. године уписује постдипломске студије дириговања и клавира на академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи проф. Рикарда Кастра.

Од 2010. године редовно се усавршава на Интернационалној летњој академији Моцартеум и на курсевима еминентних пијаниста и педагога, као што су: Aндраш Шиф, Леон Флајшер, Паул Бадура-Скода, Дмитриј Башкиров, Карл-Хајнц Кемерлинг, Стивен Бишоп- Ковачевић, Дмитриј Алексејев, Елисо Вирсаладзе, Малколм Билзон, Роберт Левин, Жак Рувије, Алексеј Љубимов, Серђо Пертикароли…

Наступао је са Нишким симфонијским оркестром 2015, 2017. и 2018. године у извођењу клавирских концерата Л. В. Бетовена, В. А. Моцарта и Ј. Брамса. Наступао је у Холандији,Шпанији, Немачкој, Аустрији, Италији, Бугарској, Босни и Херцеговини и СевернојМакедонији као и у градовима своје земље.

Значајна педагошка искуства стекао је радећи као асистент на катедрама за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу, Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу и Академије уметности Универзитета у Новом Саду. Од 2022. године запошљен је на катедри за клавир Факултета уметности Универзитета у Нишу као наставник клавира у звању – ванредни професор.

Никола Мијајловић (труба)

Никола Мијајловић рођен је 1986. године у Ћуприји. Средњу музичку школу др Војислав Вучковић на одсеку труба у класи професора Владимира Поликарпова завршава 2005. године у Београду. Исте године почиње студије на одсеку за дувачке инструменте на Факултету музичке уметности у Београду, где је и дипломирао 2010. у класи ред. проф. Младена Ђорђевића са највишом оценом из главног предмета труба. 2016. године завршава специјалистичке студије такође са највишом оценом десет, на одсеку за камерну музику у класи редовног професора, др умет. Горана Маринковића.

Од 2010. ради као професор трубе у музичкој школи др Војислав Вучковић у Београду. Током свог педагошког рада постиже запажене резултате у виду великог броја награда својих ученика (преко 20 награда), на бројним националним и међународним такмичењима.

Од 2015. Године бива ангажован на месту првог трубача-солисте у Оркестру Радиo-Tелевизије Србије, под уметничким вођством маестра Бојана Суђића. На овој позицији је и даље ангажован.
Као оснивач и диригент дувачког оркестра Вучковић, остварује запажене наступе у свечаној дворани Коларчевог народног Универзитета, 2016, 2017, итд…
Од 2018. године започиње и своју академску педагошку каријеру на академији ујметности-Слобомир П Универзитет, у Бијељини (БиХ), напредујући у звање доцент на главном предмету труба, а од 2019 године, као гостујући професор, добија ангажовење у истом звању на музичкој академији Цетиње-Црна Гора.

Поред низа успешних реситала широм земље, Никола је успешан и као солиста. Наступио је са уметничким ансамблом Станислав Бинички 2003, 2004. и 2005., изводећи концерте за трубу и оркестар композитора Јохана Баптиста Неруде, Франца Јозефа Хајдна, Александра Аратуњана. Са оркестром школе за музичке таленте из Ћуприје 2013. и 2014. године изводи концерте за трубу и оркестар композитора Јохана Баптиста Неруде и Манфрединија. 2013, са камерним оркестром Орфеј и са камерним оркестром музичке школе др Војислав Вучковић изводи композиције Манфрединија, Мендеза и Марк Антонија Шарпентијера. Са оркестром Радио Телевизије Србије 2015. и 2016. премијерно изводи композиције Зорана Христића. Као солиста, 2017. наступио је у Коларчевој задужбини и Новосадској Синагоги са ансамблом Њу Тринити Барок из Америке на барокној труби.
2016. године као први трубач остварио је успешан концерт у оквиру Оркестра Дарктингтон у Лондону, изводећи дело Модеста Мусоргског Слике са изложбе.

2017. Године на турнеји у Америци наступа солистички са Оркестром Њу Тринити Барок, изводећи дела Торелија и Бибера. Поред овога, на истој турнеји је одсвирао дванаест премијера у низу, балет Крцко Орашчић П.И.Чајковског.
У фебруару 2021. године извео је солистички, као светска премијера,кончертино за трубу и оркестар америчког композитора Андреаса Макриса.

Никола остварује успешну сарадњу као солиста са признатим именима светске класичне и поп сцене као што су: Стинг (Енглеска), Андреа Бочели (Италија), Пласидо Доминго (Шпанија), Дип Перпл (Енглеска), Џеф Милс (Америка), Пепе Ромеро (Шпанија), Стефан Миленковић (Србија), Един Карамазов (Босна и Херцеговина), Зоран Тодоровић (Немачка), Сергеј Дагадин (Русија), Пол Арчибалд (Енглеска), Пачо Флорес (Венецуела), Луис Гонзалес (Шпанија), Горан Бреговић (Србија), Јован Колунџија (Србија).
Био је учесник реномираних музичких фестивала: Мокрањчеви дани у Неготину, Брас Фестивал у Београду, БЕМУС, НОМУС, БУНТ, Фестивал ране музике у Београду, Котор-Арт Фестивал, Гитар-Арт Фестивал, Фестивал европских оркестара у Белфорду Француска.

Поред савремене извођачке праксе на труби, Никола се бави и раном извођачком праксом, проучавајући аутентично извођење барокних инструмената као што су барокна труба и корнет. Низ концерата на којима је представио барокну трубу су: Концерт у Атланти (УСА), Дартингтон (Енглеска), Фестивал ране музике у Коларчевој задужбини, Цркви Блажене Дјевице Марије, Цркве Криста Краља и Цркве Св. Петра.