Нишки симфонијски оркестар

18. фебруар 2022.

19 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Мирослав Иванковић
Солисти: Илија Станковић (тромбон)
Наташа Палић (виолончело)

Л.В. Бетовен

М.Мон

Н.Р. Корсаков

Мирослав Иванковић

miroslav

Илија Станковић (тромбон)

ilija

Наташа Палић (виолончело)

natasa

Мирослав Иванковић

Рођен у Шапцу 1979. године где је и завршио средњу музичку школу на теоретском одсеку. Факултетско образовање успешно завршио на Музичкој Академији у Источном Сарајеву (БиХ) такође на теоретском одсеку. Одсек за Оркестарско дириговање уписује 2009. године на ФМУ у Скопљу и са успехом га завршава 2013.

На последње две године студија теоретског одсека у Сарајеву постављен је за студента демонстратора на два предмета и то на Хармонији са хармонском анализом и предмету Хор. Своје занимање за хорску музику наставља кроз рад са Црквеним хором „Слога“, Старе цркве у Сарајеву и као асистент диригента Црквеног хора одсека за црквену музику и појање МА у Источном Сарајеву. По доласку у Ниш остварује трогодишњу сарадњу са ЦПД „Бранко“ из Ниша као асистент диригента и корепетитор.

Као оркестарски диригент остварио је сарадњу са Нишким симфонијским оркестром кроз припрему и реализацију педагошких концерата као и припрему концерата из програма овог оркестра. Самостално се нишкој публици представио кроз организацију и реализацију пројекта „260, Мали јубилеј великог Баха“ кроз који је нишкој публици представљено стваралаштво овог композитора преко три његове кантате које нису никад извођене у Нишу.

Илија Станковић (тромбон)

Рођен је 14. 02. 1999. године у Нишу. Нижу и средњу музичку школу, одсек за тромбон, завршава у Нишу у класи професора Бојана Виденовића . Уписује Академију уметности, одсек бас-тромбон у Новом Саду 2017. године код професора Бранислава Аксина. Хонорарно свира са Нишким симфонијским оркестром под палицом диригента Свилена Симеонова на НИМУС-у, новогодишњим, и свечаним концертима.

Са нишким Биг Бендом наступа на Нишвиллу 2017. године заједно са Танго Јазз квартетом из Аргентине. Са Српским народним позориштем Новог Сада изводи оперу ,,Аида“ са разним искусним и изврсним музичарима и солистима. Са оркестром Академије уметности Нови Сад свира на концертним пројектима и на НОМУС-у. Са Нишком омладинском филхармонијом свира са домаћим и светским солистима на бројним концертима, а 2021. године на Нишвиллу са Танго Јазз квартетом и Омладинском филхармонијом.

Наступао је са дувачким оркестром „23. октобар“ из Новог Сада на Новогодишњем и Божићном концерту. Такође је наступао и свира у разним камерним саставима, мањим ансамблима, оркестрима и ауторским бендовима. На међународном такмичењу „Даворин Јенко“ 2019/2020. осваја прво место са лауреатом.

Члан је црквеног хора ,,Бранко“, са којим је наступао на Музичком едикту, Светосавкој aкадемији и многим међународним и интернационалним такмичењима, фестивалима и концертима.

Наташа Палић (виолончело)

Наташа Палић рођена је у Нишу где је и завршила средњу музичку школу и Факултет уметности (Одсек виолончело), у класи проф. Тање Ђорговске-Петровић. Завршава факултет као један од најбољих студената у генерацији. За време студија, била је члан више камерних и оркестарских састава са којима је освајала награде на такмичењима. 2003. годинезапошљава се у Нишком симфонијском оркестру, где од 2011. ради на месту вође групе виолончела. Сарађивала је са истакнутим диригентима из земље и иностранства као солиста и члан НСО-а.

Од 2011. је у саставу гудачког квартета “ƒ” са којим бележи бројне концерте као и наступе на обележавањима јубилеја (Ниш,Пирот,Алексинац..).

Од 2015. године стални је члан Balcan Chamber Orchestra (Балкански камерни оркестар), интернационалног састава који чине најистакнутији оркестарски и солистички музичари са Балкана. Са овим оркестром бележи наступе у најлепшим концертним салама Јапана (Suntory Hall, Kyoto Concert Hall)и Европе (Victoria Hall, Wiener Konzerthaus).

Хонорарни је сарадник више камерних ансамбала у Србији и иностранству:Београдска филхармонија, Фестивалски барокни оркестар – Бугарска, Камерни оркестар “Nuova”– Црна Гора, Fames project-Северна Македонија, “Симфонијета” Софија, Омладинска филхармонија “Наисус”…

Тренутно је ангажована и као професор виолончела на замени у основној и средњој музичкој школи у Нишу.