Нишки симфонијски оркестар

25. фебруар 2022.

19 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Милена Ињац
Солистa: Марија Ивановић (клавир)

Л.В. Бетовен – Симфонија бр.1

Ф. Шуберт / Д. Кабалески – Фантазија, ф – мол

 

Милена Ињац

Milena Injac

Марија Ивановић (клавир)

marija

Милена Ињац

Милена Ињац (1969), дипломирала дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића.

Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се две године заредом на Universität für Мusik und darstellende Кunst у Бечу и сарађивала са маестром Јормом Панулом, Петером Етвошом, Ангелом Шуревом и Младеном Јагуштом.

Освојила је прву награду на 3.Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра. НаОсвојила је прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра, 2000. године.

Добитник је “Златне значке”, престижне награде 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, 2004. године. Лауреат је Еурооркестар Фестивала у Москви, Русија, 2012. године. Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром, Мађарска, Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Музика театро Ансамблом у Риму, као и Омладинским оркестром Турина у Валенсији, Оркестром Конзерваторијума Оскар Еспла у Аликантеу, Шпанија, Националним симфонијским и филхармонијским омладинским оркестрима Ел Салвадора, Националним симфонијским омладинским оркестрима, хором и балетом “Хосе Артигас” и СОДРЕ у Монтевидеу (Уругвај).

Стални је гост диригент Нишког симфонијског оркестра. Милена Ињац је дириговала Интернационалним симфонијским оркестром, централног 29. Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног Еурооркестар симфонијског оркестра на истоименом фестивалу у Москви, априла 2012. године.

Гостовала је на Трибини композитора у Београду, Бољшој фестивалу Емира Кустурице на Мокрој Гори, НИМУС фестивалу у Нишу, као и фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији, Шпанији, Уругвају и Русији. Одржала је мастеркласе дириговања у Шпанији, Ел Салвадору и Уругвају.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству и два CD издања вокално-инструменталне и инструменталне музике у издању Факултета уметности у Нишу, као и DVD снимљен уживо у Шпанији у издању Универзитета у Мусији. Милена Ињац је професор предмета Оркестар и диригент Симфонијског и Камерног оркестра Concertante Факултета уметности и уметнички руководилац и диригент сценских извођења оперете Ј.Штрауса: Слепи миш и опере Ђ. Росинија: Севиљски берберин, у оквиру обнове оперске сцене у Нишу, у сарадњи Факултета уметности у Нишу, Нишког симфонијског оркестра и Народног позоришта у Нишу.

Оперета Слепи миш успешно је изведена као гостујућа представа у сезони 2013. у Народном позоришту у Београду. Продекан је за наставу на ФУ и координатор за међународну сарадњу Универзитетског центра у оквиру пројекта Еразмус+.

Марија Ивановић (клавир)

Нишка пијанисткиња, председница и оснивач “Cor Artis” циклуса хуманитарних концерата, почасни председник WPTA Spain-Catalonia. Основну школу “Душан Радовић” као и Средњу Музичку школу у Нишу, у класи проф. Слађане Буклијаш, завршава са признањем “Најбољи ученик генерације”. Са шеснаест година уписује такозвану “нулту групу” за талентоване пијанисте на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Светлане Богино, у чијој класи и завршава основне студије клавира, са просеком оцена 10 и признањем “Најбољи студент Академије уметности”. Након тога, Савет Универзитета у Новом Саду бира је за најбољег студента целокупне генерације дипломираних у 2008. години, што је први и једини пут у историји самог УНС да та титула припадне студенту уметности. Два пута је УНС награђује за постигнуте врхунске резулате у области уметности. Након две године ангажмана као сарадника у настави на предметима Клавир и Познавање клавирске литературе на АУНС, започиње двогодишње усавршавање на Високој школи за музику у Барселони (ESMúC) код некадашњег професора Државног Конзерваторијума у Москви, Владислава Броњевецког (студент и асистент Elisso Wirsaladze), где 2015. године завршава и Мастер напредних студија интерпретације пројектом „Хармонски језик Франца Шуберта у клавирској сонати у Бе-дуру, Д.960 и његова примена на интерпретацију“. Савете је добијала и на курсевима реномираних професора Бориса Бермана, Серђа Пертикаролија, Ноела Флореса, Ловра Погорелића, Валерија Сигаљевича, Клаудија Мартинез Менера, Владимира Огаркова и Душана Трбојевића, а имала је и прилику да буде изабрана за једну од четворо пијаниста којима је свој први мастерклас Аркадиј Володос. Одржала је више мајсторских курсева на државним конзерваторијумима у Барселони и Бадалони, као и на Светском пијанистичком конгресу у Новом Саду.

У току школовања осваја више од четрдесет награда на пијанистичким конкурсима, међу којима су већина признања лауреата, прве и међународне награде, а половина из иностранства. Низ признања почиње победама на неколико едиција Савезног такмичења младих пијаниста у Нишу, Републичког такмичења музичких и балетских школа Србије, Такмичењу младих пијаниста у Шапцу, Међународном такмичењу за извођење савремене музике у Риму, “Città di Vasto” у Италији, где добија и признање за најбољег учесника из Источне Европе, преко признања лауреата на Републичком такмичењу музичких и балетских школа у Београду, награда на такмичењима “Karl Filtch” у Румунији, “Earth and Nature” у Софији, “Златко Гргошевић” у Хрватској, “Исидор Бајић” у Новом Саду, “Петар Коњовић” у Београду, Фестивалу Бахове музике и такмичењу “Др. Војислав Вучковић” у Београду, “Rome 2006”, “Città di Cortemilia” у Италији, а тренутно се завршава на недавно победама на Конкурсу “Arjau”, међународним такмичењима “Eugenia Verdet”, “Premio Contea’” у Тревизу, Италија и “Jeunesses Musicales” у Барселони, где је и добитница престижне награде за најбоље извођење култног каталонског композитора Фредерика Момпоуа.

Више од осамдесет реситала воде је кроз Црну Гору (Међународни фестивал “Барски љетопис”, 2009, 2010), Хрватску (Загреб, Велика Горица, Липик, Самобор – Међународни фестивал “Самоборска глазбена јесен” 2005), Холандију (‘t Mosterdzaadje, Santpoort-Noord); Румунију (Sebes-Alba, Sibiu), Аустрију (Баден, Беч – Bösendorfer Saal), Немачку (Штутгарт, Gerlingen), Босну (Сарајево), Италију (Рим, Velletri, San Lorenzo in Campo, Венеција, Pezaro, San Lorenzo in Campo) и Шпанију (Пуђсерда – три концерта на International Summer Music Festival Puigcerda; Леон – Сала Eutherpe; Creixell Classic; Ljeida; у Каталонији се међу цетрдесетак концерата посебно издваја шест реситала у склопу Фестивала “MasiMas” у концертној сали Гаудијеве Педрере; Виц – Међународни фестивал “Vesprades de Vic”, реситал у склопу циклуса “Música als Castells”, концерт на међународном фестивалу савремене музике „Mixtur“ у Барселони…). У септембру 2018. организује велики хуманитарни концерт за Каталонско удружење оболелих од атаксије, “Cor Artis”, у граду Vilafranca del Penedes, на коме и учествује поред више од двадесет извођача. 2011. године је сарађивала са једном од најбољих светских група класичног балета, “Ángel Corella Ballet”, са којима је остварила десет наступа у барселонском Театру “Tívoli”, на кореографији “Polyphonia” прављеној по клавирској музици композитора Ђерђа Лигетија. Међу бројним наступима у Србији, издвајају се наступи као солиста са Нишким симфонијским оркестром: Српска премијера дела Ламентате за клавир и оркестар Арво Перта и диригентом Хосе Луис Гранадос Мартинесом 2019. године и Шумановог концерта за клавир и оркестар, 2012. године под палицом диригента Свилена Симеонова. Изводи десетине националних и апсолутних премијера дела Кеико Харада, Рут Шонтал, Јакоба Тер Велхуиса, Џозеп Мариа Гиша, Цесара Камарера и активно концертира са дуом Танасковић-Ивановић који чини са новосадским хармоникашем Николом Танасковићем који живи и ради у Мадриду.

У фебруару 2017. ради као уметник резидент на ”Accademia internazionale di canto Renata Tibaldi – Mario del Monaco”, у Пезару, Италија. У децембру 2013. добија Потврду изузетности – “Attestato di Eccellenza” од стране Међународне Константинске академије медицинских, правних и друштвених наука из Тревиза, Италија. У децембру 2015. постаје и редован члан ове институције. У 2014. преузима руководство над међународним такмичењем пијаниста “Attestato di Eccellenza” у Барселони, на коме је била и члан жирија. Оџив на такмичењу је био изузетан – млади пијанисти до тридесет година старости из десет земаља са четири континента. У августу 2013. са пуно успеха координира “Attestato di Eccellenza” и Фестивал у шпанском граду Puigcerdà, у организацији Фондације Дмитри Јаблонски и пијанисткиње Оксане Јаблонскаје. 2011. године јој Министарство за дијаспору Србије и Међународна конференција младих лидера из дијаспоре додељују признање ’’30 испод 30’’, за коју се сваке године бира тридесет најуспешнијих људи млађих од тридесет година а држављана Србије , будућих лидера чија филозофија и животни пут треба да представљају узор младима. Била је члан Савета АУНС, а од 2011. до 2013. године и први страни студент члан Савета ESMúC-a у Барселони. Тренутно развија свој педагошки и уметнички пројекат у Барселони и такође ради као професор клавира у државној музичкој школи у Тарагони. Служи се са седам свестких језика.