Нишки симфонијски оркестар

25. новембар 2022.

20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Милена Ињац
Солистa: Ангелина Николић (флаута)

А. Хачатуријан – Концерт за виолину и оркестар (транскрипција за флауту)

  • Allegro con fermezza
  • Allegro vivace

ПАУЗА

Ј. Брамс – Симфонија бр.4, е – мол, оп. 98

  • Allegro non troppo
  • Andante moderato
  • Allegro giocoso
  • Allegro energico e passionato

Милена Ињац

Milena Injac

Ангелина Николић (флаута)

angelina

Милена Ињац

Др ум. Милена Ињац, редовни професор на Факултету уметности у Нишу. Дипломирала је дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се две године заредом на Universität für Мusik und darstellende Кunst у Бечу и сарађивала са маестром Јормом Панулом, Петером Етвошом, Ангелом Шуревом и Младеном Јагуштом. Освојила је прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра, 2000. године. Добитник је “Златне значке”, престижне награде 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, 2004. године. Лауреат је Еурооркестар Фестивала у Москви, Русија, 2012. године.

Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром, Камерним оркестром Аморозо, Зрењанинским камерним оркестром,, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром, Мађарска, Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Музика театро Ансамблом у Риму, као и Омладинским оркестром Турина у Валенсији, Оркестром Конзерваторијума Оскар Еспла у Аликантеу, Шпанија, Националним симфонијским и филхармонијским омладинским оркестрима Ел Салвадора, Националним симфонијским омладинским оркестрима, хором и балетом “Хосе Артигас” и СОДРЕ у Монтевидеу (Уругвај). Стални је гост диригент Нишког симфонијског оркестра.

Милена Ињац је дириговала Интернационалним симфонијским оркестром, централног 29. Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног Еурооркестар симфонијског оркестра на истоименом фестивалу у Москви, априла 2012. године.

Гостовала је на Трибини композитора у Београду, Бољшој фестивалу Емира Кустурице на Мокрој Гори, НИМУС фестивалу у Нишу, као и фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији, Шпанији, Уругвају и Русији. Одржала је мастеркласе дириговања у Шпанији, Ел Салвадору и Уругвају. Члан је више интернационалних жирија на различитим такмичењима младих музичара, хорова и оркестара.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству и два CD издања вокално- инструменталне и инструменталне музике у издању Факултета уметности у Нишу, као и DVD снимљен уживо у Шпанији у издању Универзитета у Мусији.

Милена Ињац је професор предмета Оркестар и диригент Симфонијског и Камерног оркестра Concertante Факултета уметности и уметнички руководилац и диригент сценских извођења оперете Ј.Штрауса: Слепи миш и опере Ђ. Росинија: Севиљски берберин, у оквиру обнове оперске сцене у Нишу, у сарадњи Факултета уметности у Нишу, Нишког симфонијског оркестра и Народног позоришта у Нишу. Оперета Слепи миш успешно је изведена као гостујућа представа у сезони 2013. у Народном позоришту у Београду.

Ангелина Николић (флаута)

Oсновне и Mастер студије је завршила на Факултету уметности у Нишу у класи проф. др Јелене Јаковљевић са највишом оценом из главног предмета. У 2020. години уписује докторске студије на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Љубише Јовановића.

Током досадашњег школовања остварује запажене резултате на међународним такмичењима од којих се издвајају: I награда на Сусретима флаутиста Тахир Куленовић у Ваљеву (2012); I награда на такмичењу Петар Коњовић у Београду (2016); I и II награде на такмичењу Даворин Јенко у Београду (2015 и 2019).

Активно се бави соло, камерним и оркестарским извођењем, наступајући у свим значајним салама Србије. Као солиста наступала је са Нишким симфонијским оркестром изводећи дела Доплера и Моцарта. У 2018. години постаје члан барокног триа Noir (са флаутисткињом Јеленом Јаковљевић и пијанисткињом Анитом Станковић) са којим концертира широм Србије. Од 2019. редовно наступа у дуу Syrinx са пијанистом Немањом Егерићем са којим изводи новија дела за флауту и клавир. Као члан оркестара наступала је са Београдском филхармонијом, Нишким Симфонијским оркестром, Фестивалским оркестром БЕМУС-а Виртуози, Оркестром Опере и театра Мадленијанум и Оркестром Makris на пројектима и фестивалима као што су Musica RIVA, Филхадемија, Бемус, под вођством диригената Фабриса Болона, Данијела Рајскина, Бојана Суђића, Весне Шоуц, Предрага Госте, Дејана Савића. Усавршавала се на мастеркласовима еминентних професора као што су Михаел Кофлер, Андрас Адорјан, Рејчел Браун, Паоло Табалионе, Мишел Белаванс, Ори Шнеор, Мартин Фаленбок, Дејан Гаврић, Марија Ђурђевић Илић. Педагошко искуство стиче радом у Музичкој школи „Владимир Ђорђевић“ у Јагодини и у Музичкој школи „Стеван Христић“ на Косову и Метохији. У 2021. години остварује стручни ангажман као истраживач-приправник на Факултету музичке уметности у Београду.