Нишки симфонијски оркестар

Концерт НА РАСКРСНИЦИ СВЕТОВА

7. март 2024. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Јован Маљоковић октет и Нишки симфонијски оркестар
Диригент: Иван Илић

  • ПУТ У ДЕЧАНЕ (композитор Јован Маљоковић, аранжер Иван Илић)
  • НА РАСКРСНИЦИ СВЕТОВА (композитор Јован Маљоковић, аранжер Иван Илић)
  • СВИТАЊЕ (композитор Јован Маљоковић, аранжер Иван Илић)
  • I SHOULD KNOW LOVE (композитор и аранжер Иван Илић)
  • SERBIAN GROOVE (композитор и аранжер Јован Маљоковић)
  • SUMMER FEVER (композитор Јован Маљоковић, аранжери Јован Маљоковић и Михаило Крстић)
  • СВИТИЦА (композитор Јован Маљоковић, аранжер Иван Илић)
  • ВИШЕГРАД (композитор Јован Маљоковић, аранжер Иван Илић)
  • РУСЕ КОСЕ (трад. – аранжери Јован Маљоковић и Иван Илић)

др ум Иван Илић

Јован Маљоковић

др ум Иван Илић

Иван Илић (Београд, 1972) је завршио основну и средњу музичку школу „Мокрањац“. Са 20 година дипломира аранжирање са највишим оценама на Berklee College of Music у Бостону (САД),  а са истим успехом завршава Специјалистичке студије из Дириговања, и Мастер академске студије из Џез Тромбона на ФМУ у Београду.

Звање Доктора уметности је стекао на Универзитету уметности у Београду на програму за Вишемедијску уметност 2020-те године.

Од 2018-те године је Доцент на Факлутету музичке уметности у Београду, на одсеку за Џез и популарну музику.  

После студија у Америци и боравка у Канади, по повратку у Београд, (од 1999. до 2018.) диригент је Биг Банда РТС-а и упоредо ради као аранжер, композитор, музички продуцент и тромбониста солиста. 

Као активан извођач је наступао на свим значајним домаћим музичким фестивалима као и многим фестивалима широм света у Америци, Канади, Луксембургу, Француској, земљама окружења и остварује сарадње са великим бројем значајних светских и домаћих музичара.

Компонује музику за позориште, видео продукцију, мјузикле и филм.  Као сарадник Позоришта на Теразијама композитор је и диригнет три оригинална мјузикла, а као оркестратор потписује још четири лиценцна мјузикла реномираних бродвејских продукција.  Композитор је и сарадник емининтних српских редитеља.

Диригује многобројна снимања филмске и телевизијске музике за најзначајније продукцијске куће као што су The Walt Disney Company, Worner, Sony Entertainment и велики број филмских и музичких продукција из Европе и Северне Америке.

Председник је Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије – Репрезентативног удружења у култури и Председник Скупштине Организације за колективно остваривање права интерпретатора Србије – ПИ.   члан je УО Народног позоришта у Београду. 

Добитник је награда и признања, међу којима се издвајају Октобарска награда Града Београда, 1990, Златна значка (2012) и Златни Беочуг (2016) Културно-просветне заједнице Србије.  Носилац је статуса Истакнутог уметника од 2005. године.

Јован Маљоковић

Јован Маљоковић је познати српски џез саксофониста, композитор и аранжер. Његова каријера траје већ пуних шест деценија.
Рођен је у Ваљеву, 27. 01. 1943. године. У родном граду завршио је гимназију И музичку школу.

По доласку у Београд, 1961. године, уписује Филолошки факултет (Одсек за југословенску И светску књижевност) И средњу музичку школу “Славенски”.
У то време главно стециште београдских џезера је био клуб “Еуридика” на Врачару. Ту су свирали Василије Белошевић, ДрМиша Радисављевић, Раде Миливојевић Нафта, Саша Радоичић… “Имао сам велику срећу што сам могао да свирам са таквим мајсторима И да уједно стичем велика знања од њих”, каже Маљоковић.

Убрзо након тога, стиже један веома важан позив – од Миодраг Тодоровоћа И Наде Кнежевић, за гостовање у Норвешкој И Шведској. Маљоковић одлази на ту турнеју. Следећих месеци турнеја се наставља по Западној Немачкој, у клубовима са искључиво америчком публиком. То ће бити једна од стилских прекретница у Маљоковићевом поимању џеза.

Шест година касније, враћа се у Београд И оснива Јован Маљоковић Сеxтет. Одмах крећу снимања сасвим нове И свеже музике каква се тада код нас још није свирала.

У тада најпопуларнијој џез емисији, такмичарског карактера, коју је на ТВ Београд водила Илди Ивањи, осваја прво место И његове снимке почињу све учесталије да емитују на радију И телевизији.
Негде у то време стиже јос један важан позив – од Младена Мазура, за наступ на чувеном Љубљанском фестивалу на Крижанкама. Ту Маљоковић наступа са великом италијанском звездом на алт саксофону Едијем Буснелом. Проглашени су тада за најбољи би-бап састав. Чланови тог састава били су И Милош Крстић (клавир), Михаило Блам (контрабас) и Миодраг Ђино Маљоковић (бубњеви).
Потом Маљоковић са Милошем Петровићем И његовом групом Јаззy одлази на Wест – Ост Јазз Фестивал у Нирнбергу. По повратку снимају албум “Београдски танго” који ће бити проглашен џез албумом године у Југославији.

Долази још једна велика сарадња – са Лалом Ковачевим И његовим саставом Балкан Импрессионс. Са њима обилази готово све европске џез фестивале. И Лалин албум на којем је Маљоковић био солиста бива проглашен за албум године.

Маљоковић је наступао на 16 великих турнеја по СССР-у И тада одсвирао више од 500 концерата са звездама тог времена – Радмилом Караклаић И Ђорђем Марјановићем. Маљоковић је наступао И на великој европској турнеји светске звезде Ивана Реброва.

Једно велико искуство у Маљоковићевој каријери била је И четворогодисња сарадња са Гораном Бреговићем.
Са својим оркестром – Балкан Салса Банд-ом, Маљоковић је наступао на свим домаћим и бројним џез фестивалима у Европи.

Један је од најплоднијих џез аутора у Србији. До сада је објавио тринаест ауторских албума. Музика коју свира је веома препознатљива. То је фини спој џеза и традиционалне музике.

Маљоковић је од свог првог албума користио балканску музику у својим џез композицијама. “Етно музика је нарочит вид комуникације међу разноликим културама. То је могућност за људе широм света да се боље разумеју. Као што свака регија има своју специфичну кухињу, она има и свој специфичан музички сос”, рекао је Маљоковић у једном интервјуу.

Јован Маљоковић и његов Балкан Салса Банд представљали су Србију на бројним европским џез фестивалима. Издвајају се наступи на Роттwеил Јазз Фестивал-у (Немачка), Фестивалима култура у Бечу и Луксембургу, Фестивалу Ђанго Реинхардт (Француска) и, наравно, на престижном Монтреуx Јазз Фестивалу (Швајцарска).

Маљоковић је један од оснивача и 32 године је био уметнички директор Ваљевског џез фестивала. Готово сви значајнији џез музичари из бивше Југославије наступали су на овом фестивалу. Посебну пажњу увек је поклањао промоцији младих џезера.

Маљоковићев саксофон обојио је бројне албуме наших познатих поп и рок извођача. Оливер Мандић, Здравко Чолић, Бијело дугме, Вампири, Пилоти …само су неки од њих.

Компоновао је музику за позориште, радио и телевизију.
Маљоковић је И данас, са несмањеним жаром, активан на културној сцени Србије.