Нишки симфонијски оркестар

Концерт Нишког симфонијског оркестра - 23. јун 2022.

20 часова, плато код фонтане у Нишкој бањи

Програм

Диригенти: Милена Ињац
Солистa: Јован Богосављевић (виолина)

А. Маркез – Конга дел фуего

А. Пјацола – Годишња доба

А. Маркез – Данцон бр.2

Х.П. Монкајо – Хуапанго

Милена Ињац

Milena Injac

Јован Богосављевић (виолина)

jovan

Милена Ињац

Др ум. Милена Ињац, редовни професор на Факултету уметности у Нишу. Дипломирала је дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се две године заредом на Universität für Мusik und darstellende Кunst у Бечу и сарађивала са маестром Јормом Панулом, Петером Етвошом, Ангелом Шуревом и Младеном Јагуштом. Освојила је прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра, 2000. године. Добитник је “Златне значке”, престижне награде 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, 2004. године. Лауреат је Еурооркестар Фестивала у Москви, Русија, 2012. године.

Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром, Камерним оркестром Аморозо, Зрењанинским камерним оркестром,, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром, Мађарска, Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Музика театро Ансамблом у Риму, као и Омладинским оркестром Турина у Валенсији, Оркестром Конзерваторијума Оскар Еспла у Аликантеу, Шпанија, Националним симфонијским и филхармонијским омладинским оркестрима Ел Салвадора, Националним симфонијским омладинским оркестрима, хором и балетом “Хосе Артигас” и СОДРЕ у Монтевидеу (Уругвај). Стални је гост диригент Нишког симфонијског оркестра.

Милена Ињац је дириговала Интернационалним симфонијским оркестром, централног 29. Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног Еурооркестар симфонијског оркестра на истоименом фестивалу у Москви, априла 2012. године.

Гостовала је на Трибини композитора у Београду, Бољшој фестивалу Емира Кустурице на Мокрој Гори, НИМУС фестивалу у Нишу, као и фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији, Шпанији, Уругвају и Русији. Одржала је мастеркласе дириговања у Шпанији, Ел Салвадору и Уругвају. Члан је више интернационалних жирија на различитим такмичењима младих музичара, хорова и оркестара.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству и два CD издања вокално- инструменталне и инструменталне музике у издању Факултета уметности у Нишу, као и DVD снимљен уживо у Шпанији у издању Универзитета у Мусији.

Милена Ињац је професор предмета Оркестар и диригент Симфонијског и Камерног оркестра Concertante Факултета уметности и уметнички руководилац и диригент сценских извођења оперете Ј.Штрауса: Слепи миш и опере Ђ. Росинија: Севиљски берберин, у оквиру обнове оперске сцене у Нишу, у сарадњи Факултета уметности у Нишу, Нишког симфонијског оркестра и Народног позоришта у Нишу. Оперета Слепи миш успешно је изведена као гостујућа представа у сезони 2013. у Народном позоришту у Београду.

Јован Богосављевић (виолина)

Јован Богосављевић је водећи српски виолиниста своје генерације. Завршио је школовање у класи чувеног виолинисте и педагога Игора Ојстраха на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу, Белгија. Као солиста је остварио преко хиљаду концерата широм света учествујући као солиста на бројним значајним музичким фестивалима. Поред богатог виолинског репертоара, као солиста је извео већину престижних најзахтевнијих концерата за виолину и оркестар уз сарадњи са диригентима: Младен Јагушт, Урош Лајовиц, Доријан Вилсон, Андреј Андрејев, Милена Ињац, Биљана Радовановић, Јован Шаиновић, Бојан Суђић, Берислав Скендеровић, Саша Николовски Ђумар, Анатолиј Новицки, Барт Букарт, Станко Шепић, Весна Шоуц, Свилен Симеонов, Фан Тао, Игор Буденштајн, Бернард Стеинер, Марк Кадин, Игор Татаревић, Христо Павлов, Ђурђица Дашић и други… 2006. године је добио награду УМУС –а за најбољег младог уметника+, 2012. године награду за извођача године од стране часописа Музика Класика и 2021. године је као један од најистакнутијих познавалаца музике Аргентинског композитора Астора Пјацоле ушао у финале највећег светског такмичења за музику Астора Пјацоле у категорији солиста. Јован Богосављевић је редовни професор Факултета уметности Универзитета у Нишу и гост професор Музичке Академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Јован поседује апсолутно невероватан стакато! Ово је редак дар! Јулијан Рахлин – 24. март 1998. Коларац, Београд.

Слушао сам Јована Богосављевића редак таленат, изузетног сјаја. Мислим да има велики потенцијал и надам се да ћу га, чути у блиској будућности. Махим Венгеров – 08.јуни 2001. Венеција.

Јован Богосављевић је најраскошнији виолиниста којег је српска музичка сцена изнедрила последњих година. Јован Колунџија, 6.12.2013, Београд.