Нишки симфонијски оркестар

22. децембар 2023.

20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Александар Којић
Солисти:
Данијела Јовановић, сопран
Јелена Јовановић, сопран

 • П.И.Чајковски Полонеза из опере“Евгеније Оњегин” 
 • Л. Ардити “Il bacio
 • Ф. Лехар Арија “Hör ich Zimbalklänge” из оперете “Zigeunerliebe
 • Ж. Бизе Сегедиља из опере „Кармен
 • Ђ. Верди “Травијата” – прелудијум
 • Ф. Лехар Арија “Meine Lippen Sie küssen so heiß” из оперете „Giuditta
 • Ј. Офенбах „Barcarolle“ из опере  “ Les contes d’ Hoffman
 • Е. Де Куртис “Torna a Surriento
 • Ј. Штраус II “Keiserwaltzer
 • Ђ. Пучини “Madama Butterfly” – Чо-Чо Сан и Сузуки дует
 • С. Христић Коло “Грлица“ из балета „Охридска легенда”
 • И. Калман Арија Силве “Heia, in der Bergen “ из опере “Die Csardasfurstin
 • Ј. Штраус II “Unter Donner und Blitz

Александар Којић

Данијела Јовановић (сопран)

Јелена Јовановић (сопран)

Александар Којић

Рођен у Новом Саду, Којић спада у водећа диригентска имена млађе генрације. После завршених основних и специјалистичких студија дириговања на Факултету музичке уметности у Београду, усавршавао се на неколико различитих мајсторских курсева: у Београду код проф. Уроша Лајовица, Бечу код проф. Марка Стрингера (Universität fűr Musik und darstellende Kunst, Wien), Мајнцу – курсеви из хорског дириговања (проф. Ервин Ортнер и Фридер Берниус), Утрехту – курсеви из хорског дириговања (проф. Тимоти Браун), као и на радионицама за стару музику (Хелмут Рилинг – Мајнц и Тон Копман – Утрехт).

У септембру 2017. усавршавао се у Равени (Италијa) на Италијанској оперској академији коју је водио Рикардо Мути.

2010. године, добија позив за место диригента у Опери Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду. Од августа 2012. до априла 2014. био је директор Опере Српског народног позоришта.

Поред стандардног оперског репертоара, доказао се и на пољу модерне опере.

Извођењем опере Милева, савремене композиторке Александре Вребалов обележена је 150 годишњица Српког народног позоришта у Новом Саду. Ова опера је одвела Оперу СНП на престижан Оперски фестивал АРМЕЛ у Мађарској.

Француска телевизија ARTE снимила је извођење на овом фестивалу, након чега је Милева ушла у првих 15 светских продукција које је ова телевизија снимала током 2012.
Алкесандар Којић је заслужан за прво извођење музике Рихарда Штрауса у Српском народном позоришту (2014. изведен је Гала концерт са одломцима из опера “Каваљер с ружом“, „Ариадна на Наксосу“ и „Салома“ а у поводу обележацања 150 година од рођења композитора) као и премијерно извођење кантате «Александар Невски» Сергеја Прокофјева.

Поводом сто година од рођења Рудолфа Бручија (2017.) Којић је премијерно је извео Бручијев балет «Катарина Измаилова».

Поред дириговања, Којић се активно бави оркестрирањем и аранжирањем. Његов целовечерњи балет «Дама с камелијама» на музику из Вердијеве «Травијате» отворио је сезону 2018/2019 СНП. Опера Исидора Бајића «Кнез Иво од Семберије» у Којићевој редакцији и орекстрацији премијерно је изведена је 2015. СНП у Новом Саду а потом и на «Мокрањчевим данима» у Неготину.

У протеклих неколико година Којић је гостовао у Хрватском народном казалишту (ХНК) у Загребу и ХНК Ивана пл. Зајца Ријека (Хрватска), Сегединској опери (Мађарска), Театру Опере и Балета у Краснојарску (Русија), Народном позоришту у Београду, Државном театру у Брауншвајгу (Немачка).

Сарађивао је са Војвођанским симфонијским оркестром, Београдском, филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Зрењанинском, Суботичком и Бањалучком филхармојиом, Нишким симфонијским оркестром, Оркестром «Чешки виртуози» из Брна, Камерним оркестрима «Камерата академика», Државним оркестром из Брауншвајга (Немачка).

Носилац је шест годишњих награда Српског народног позоришта.

Данијела Јовановић (сопран)

Данијела Јовановић – сопран, Рођена у Нишу 1972. године. Средњу музичку школу завршила у Нишу у класи проф. Гордане Милошевић, Академију уметности у Новом Саду у класи проф. Вере Ковач Виткаи, у чијој класи је и магистрирала 1999.

Од 1994. је члан Опере Српског народног позоришта, дебитовала је улогом Зибел у Гуноовој опери Фауст.Солистички је гостовала у Русији (Чељабинск) с улогом Виолете Валери, у Француској где је певала улогу Ђилде и другим европским градовима, с разним улогама.

Концертно је наступала у Италији, Аустрији, Мађарској, Грчкој, Шпанији, Француској, Чешкој, Словачкој, Македонији, као и код нас, у Нишу, Београду, Новом Саду и др. Бавила се и педагошким радом, била је професор у Музичкој школи „Исидор Бајић“. Од 1994. је солисткиња Радио-телевизије Нови Сад.

Успешно сарађује с Камерним оркестром „Mocarteum“ из Салцбурга као и Симфонијским оркестром из Јекатеринбурга, Русија. У фебруару 2017, обележила је 20 година уметничког рада улогом Мими у опери Боеми Ђ. Пучинија (режија К. Панти Либеровичи).

Добитница је годишње награде Српског народног позоришта за улогу Аида у опери Аида.Оперски репертоар чине многобројне улоге попут Ж. Бизе: Кармен – Фраскита , Ђ. Верди: Магбет – Дама, Набуко – Ана, Риголето – Ђилда , Симон Боканегра – Марија Боканегра / Амелија Грималди; Травијата – Виолета Валери, Трубадур – Леонора, Инес, Аида – Аида Б. Галупи: L’amante di tutte – Кларис, Ш. Гуно: Фауст – Маргарета, Д. Деспић: Поп Ћира и поп Спира – Меланија,  С. Дивјаковић: Владимир и Косара, концертно извођење опере – Косара, Самуилова кћи,  Г. Доницети: Вива ла мама – Корила; Лучија од Ламермура – Лучија; Љубавни напитак – Адина, И. Калман: Кнегиња чардаша – Силва Верецки, Стази,  М. Логар: Покондирена тиква – Евица, В. А. Моцарт: Дон Ђовани – Церлина; Лажна простота – Росина; Чаробна фрула – Памина,  К. Орф: Кармина бурана – глас – сопран, Ђ. Б. Перголези: Служавка господарица – Серпина, Ђ. Пучини: Боеми – Мими; Мадам Батерфлај – Ћо-Ћо-сан,  Ђ. Росини: Севиљски берберин – Росина, П. Стојановић: Војвода од Рајхштата – Јозефа Рајзинген, П. Хиндемит: Тамо и натраг (Омнибус опера) – Хелена, С. Христић: Сутон – Оре, Пролог, Ј. Штраус: Слепи миш – Адела

Јелена Јовановић (сопран)

Јелена Јовановић – сопран, рођена у Нишу 1999. године. Основно и средње музичко образовање стиче у Музичкој школи у Нишу и Музичкој школи „Станислав Бинички“ у Лесковцу, на одсеку за соло певање и теоретском одеску.

Са 16 година уписује Факултет уметности у Нишу на одсеку за соло певање. Дипломира и мастерира са највишим оценама.

Током основних и мастер студија добитник је многобројних првих награда на међународним такмичењима као што су „Лазар Јовановић“ , „Српска соло песма“ , „Вера Ковач Виткаи“ , „Интернационално такмичење соло певача Радмила Бакочевић“…итд.

Усавршавала се код међународно признатих оперских примадона попут Радмиле Бакочевић, Марие Темеши, Вере Ковач Виткаи, Јадранке Јовановић…Први пут дебитује са улогом Луси у Ђан Карло Менотијевој опери Телефон, потом дебитује са улогама Фраските (Кармен) и Памине (Чаробна фрула).

Поред тога активно наступа као солиста и као члан камерних састава. У сезони 2021/22 полаже аудицију за оперски студио „Борислав Поповић“ у Београду, где сарађује са значајним оперским уметницима и диригентима. Тренутно је запослена као професор соло певања у Музичкој школи у Нишу.