Нишки симфонијски оркестар

Новогодишњи концерт - 23. децембар 2022.

20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Милена Ињац
Солисти:
Сара Вујошевић Јовановић – (сопран)
Александра Ристић – (сопран)
Саша Арсенков – (тенор)

Јохан Штраус млађи „Слепи миш”, увертира 6 мин

Ђакомо Пучини: из опере Турандот, арија „Nessun dorma” 3 мин

Ђакомо Пучини: опера Боеми, арија Мизете 3мин

Жорћ Бизе: Шансон боем 4, 5 мин

Лео Делиб: Валцер из балета Копелија 2, 5 мин

Шарл Гуно: опера Фауст, арија Маргарите, 5 мин

Ђузепе Верди: опера Риголето, арија „La Donna e mobile” 3 мин

Франц Лехар: Ариа Јудите „Meine Lippen” 5, 5 мин

Јохан Штраус млађи: Гласови пролећа валцер 5, 5 мин

Имре Калман: operetta „Кнегиња чардаша”, дует Bono i Staci, 3 мин

Имре Калман: арија Силве из оперете „Кнегиња чардаша” 3 мин

Ди Цапуа: O Sole mio 3 мин

Јован Ивановић (Јосиф Ивановици), arr. Ана Казимић: Дунавски Валови, валцер 5 мин

Ђузепе Верди: опера „Травијата” Винска песма, 4 мин

Бис: Јохан Штраус млађи: Радетски марш 2, 5 мин

Милена Ињац

injac

Александра Ристић (сопран)

aleksandra

Сара Вујошевић Јовановић (сопран)

сара

Саша Арсенков (тенор)

sasa

Милена Ињац

Маестра Милена Ињац, је докторирала оркестарско и оперско дириговање на Факултету музичке уметности Универзитета уметности у Београду у класи проф.емеритус-а Даринке Матић-Маровић. Редовне студије на истом факултетету, завршила је у класи проф. Станка Шепића, а усавршавала се у Бечу са Салвадор Мас Кондеом и Петером Етвошем и Јормом Панулом.

Наступала је са водећим оркестрима и оперским кућама у земљи: Београдска филхармонија, РТС симфонијски оркестар, Симфонијски оркестар „Станислав Бинички“ Зрењанински камерни оркестар и Европи: Италија: Musica teatro ensemble – Рим, Шпанија: Интернационални Оркестар у Мурсији, Оркестар Турина у Валенсији, Оркестар конзерваторијума Oscar Espla у Аликантеу, Мађарска: Саварија симфонијски оркестар, Бугарска: Софијска филхармонија, Врачанска, Видинска, Шуменска филхармонија, Македонија: Македонска филхармонија и опера, Црна Гора: Црногорски симфонијски оркестар, БИХ: Сарајевска филхармонија, као и у Ел Салвадору са Симфонијским и филхармонијским оркестром у Сан Салвадору и Симфонијским оркестром, хором и балетом SODRE у Монтевидеу, Уругвај.

Лауреат је фестивала и такмичења оркестара у Италији, Шпанији и Русији и добитник бројних награда у земљи и иностранству. Ради као редовни професор Факултета уметности Универзитета у Нишу и члан је Сената Универзитета у Нишу. Др Ињац је професор и диригент Симфонијског и камерног оркестра Concertante на Факултету уметности, шеф диригент Градског камерног оркестра „Царица Теодора“ и стални гост диригент Нишког симфонијског оркестра. У част обнове Нишке опере, до сада је интегрално сценски извела четири оперска наслова.

Такође је предавач по позиву на мастеркласама за диригенте у организацији Academia Diesis из Мадрида и члан жирија неколико реномираних светских такмичења за младе уметнике. На 3.Светском симпозијуму жена диригената, била је једина представница Србије и изабрана је за координатора на нивоу Југоисточне Европе и Балкана.

Музичка критика листа El Pais из Монтевидеа Маестру Милену Ињац описује: „све у њој је емоција, интелигенција и суптилност“.

Сара Вујошевић Јовановић (сопран)

Сара Вујошевић Јовановић рођена је 05.12.1986. године у Подгорици. Дипломирала је академско-оперско певање, у класи оперске примадоне Вере Ковач Виткаи, на Академији уметности у Новом Саду, са средњом оценом 9,19.

Двогодишње магистарске студије из оперског пеевања завршила је у класи солисте Баљшој театра Дмитрија Трапезникова, на Државној Академији Мајмонида, у Москви, са средњом оценом 10.

Магистрирала је, такође, на Економском факултету Универзитета Црне Горе, на смеру „Маркетинг и бизнис”, са средњом оценом 9,30. Докторирала је на одсеку теорије музике, композиције и музикологије на трећем најстаријем државном конзерваторијуму у Русији „Л.В.Собинов”, са средњом оценом 10. Т

оком четворогодишњих основних студија у Новом Саду, била је носилац стипендије Фонда за унапређење вокалне уметности младих, примадоне Бечке државне опере- Меланије Бугариновић. Добитница је многих међународних признања и такмичења, од којих се нарочито издвајају: Прва награда за солисту Међународног фестивала „Национална колекција”, у организацији Сверуских филхармонијских сезона, Санкт Петерсбург, децембар 2021. године; Прва награда на Међународном такмичењу „Романтизам, порекло и хоризонти; сећању на Јелену Гњесину” – Москва, 2016. године; Прва награда на реномираном Међународном такмичењу »Класична академија«- Москва 2016. година; Прва награда на сверуском музичком такмичењу „Алемдар Караманов”, Калињинград, 2015. године.

Наступала је са солистичким концертима и као дио разних ансамбала на значајним фестивалима у Црној Гори и иностранству и у репрезентативним дворанама као што су: Катедрала Светог Павла у Лондону, Велика сала Московског државног конзерваторијума „П.И.Чајковски“, најстарија Императорска сала „Капелла” и многе друге.

Као солиста сарађивала је са Оркестром Националне Гвардије Руске Федерације, симфонијским оркестром Филхармоније „А.К.Глазунов“, симфонијским оркестром заслужних уметника Русије, оркестром руске националне филхармоније Санкт Петербурга, Оркестром Националних инструмената „Терема“, симфонијским оркестром „Академија“ , оркестром – „Форпост”, као и са разним камерним оркестрима и ансамблима.

Наступа као предавач на тему својих музиколошких, етномузиколошких истраживања о националном музичком идентитету Црне Горе на међународним научним конференцијама, њени ауторски научни чланци су публиковани у реномираним издањима ВАК (Највише Атестационе Комисије Руске Федерације), а такође њена ауторска књига/монографија на руском језику „Имплементација националне тематике у оперској уметности Црне Горе“ издата је 2017. године, од стране реномираног издавача – Министарства културе Руске Федерације. Удата је и мајка је четворо деце.

Александра Ристић (сопран)

Александра Ристић, сопран, дипломирала је и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду, Добитник је многих награда на републичким и савезним такмичењима младих оперских уметника.

Соло реситалима представила се бројној публици широм Србије и Црне Горе, у Словенији, Македонији, Италији, Великој Британији, Француској, Грчкој, Аустрији, Швајцарској, Чешкој и Мађарској.

Наступала је у више наврата са Симфонијским оркестром Војске Србије „Станислав Бинички“ из Београда, Нишким симфонијским оркестром, гудачима Светог Ђорђа, оркестром Constantinus и Симфонијским Оркестром Факултета Уметности у Нишу, а остварила је и велики број концертних наступа са гудачким квартетима, Нишким дувачким квинтетом и секстетом „Либеро”.

Учествовала је у етно пројекту „Балкан 2000” композитора Александра Сање Илића, са којим је годинама успешно сарађивала. На сценама Нишке и Београске Опере, Александра је остварила улогу Сантуце у Маскагнијевој опери „Кавалерија Рустикана”, Розалинде у „Слепом мишу” Јохана Штрауса и Розине у Росинијевом „Севиљском Берберину”.

Снимила је музичке нумере за представе у Народном Позоришту у Београду, Народном Позоришту у Нишу и Луткарском позоришту.

Забележени су снимци за Радио Телевизију Србије, Радио Београд 202, Радио Нови Сад и Радио Ниш. Од 2003. године чланица је триа АНИМА који је за кратко време постигао велики успех презентујући музику Српских композитора у земљи и иностранству.

Током 2019 године сарађивала је са ” Barefoot Опером” у Лондону на едукацији и афирмацији младих оперских певача кроз мастерклас програме, као и на пројекту сценског извођења опере „Севиљски Берберин“ на вишемесечној турнеја ансамбла по Великој Британији.

Алекандра Ристић је редовни професор на Катедри за соло певање Факултета уметности у Нишу.

Саша Арсенков (тенор)

мр Саша Арсенков – тенор – рођен у Нишу, дипломирао соло певање у класи ред. проф. Радмиле Бакочевић у Сарајеву, затим постдипломске ( магистарске ) студије соло певања завршава у класи ред. проф. Радмиле Бакочевић на истом факултету. У току студија осваја већи број награда на такмичењима у земљи и иностранству. Потом активно учествује и успешно завршава „master class“ проф. Оливере Миљаковић у Бечу.

Сарађује са Народним позориштем у Сарајеву, чији постаје члан и добија улоге у операма : „Бал под маскама” Г.Верди; „Хасанагиница”Асим Хорозић ; „Весела удовица” Франц Лехар. У Нишу по повратку са студија, сарађује са црквеним хором „Бранко” као солиста где се представио публици Италије, Америке ,Канаде, Грчке и Русије.

Као солиста мр Саша Арсенков сарађује са диригентима: Сузаном Костић, Владимир Крањчевић, Иваном Мировић, Дејаном Савићем, Миленом Ињац и изводи бројна вокално- инструментална делаод којих треба издвојити:„Вокалноa синфонијa“ Димитрија Бужаровског, „Свадба“ И.Стравински, „9. Бетовенова симфонија“, В.А.Моцарт „Реквијем“ и премијерно извођење оперете „Слепи миш“ Ј.Штрауса са улогом Алфреда, главна мушка улога грофа Алмавиве у опери „Севиљски берберин“ Г.Росиниа и улога Дон Хозеа у опери „Кармен“ Ж. Бизеа.

Тренутно ради на Факултету уметности у Нишу као доцент на катедри за соло-певање. Поред педагошког рада активно се бави концертним активностима.