Нишки симфонијски оркестар

Опера у 4 чина по новели Кармен Проспера Меримеа 14, 17 и 27. јун 2022.

20 часова, Народно позориште Ниш, Летња позорница Ниш

Диригенти: Дејан Савић/Дијана Цветковић
Редитељ: Иван Вуковић
Сарадник диригента: Зоран Андрић
Концерт-мајстор: Сања Јовић и Станислава Алађозовски
Корепетитори: Мина Красић и Анита Здравковић
Диригент хора: Ивана Мировић
Костимограф: Дејан Гоцић
Сценограф: Катарина Павловић
Кореограф: Ана Казимић
Сценски покрет: Марко Павловски
Асистенти костимографа: Марина Стевановић и Владимир Пекић
Асистент сценографа: Славиша Филиповић
Инспицијент: Александар Стевановић
Дизајн светла: Војкан Добросављевић
Светло: Марко Ђорђевић
Мајстор тона: Слободан Илић
Суфлер: Ивана Мировић
Организатор: Снежана Јовић

Дејан Савић

dejan

Дијана Цветковић

dijana

О композитору

Жорж Бизе (Georges-Alexandre-César-Leopold Bizet, 1838–1875) био је француски композитор и пијаниста. Отац му је био професор певања, мајка пијанисткиња, а ујак је био певач. Већ као деветогодишњак примљен је на Париски конзерваторијум, где је учио клавир, оргуље и композицију.

Претежно оперски композитор, Бизе је сем дванаест опера написао и три оперете, две симфоније, више увертира, свита, кантата, клавирских дела и преко тридесет соло песама. Његова музика је пуна духа, јасна и разумљива, неоптерећена унапред одређеним системима и замислима. Она одише здрављем и снагом, уме да оживи страст и покрет и да обоји јаким живим бојама.

Важнија дела: Симфонија са високим Це, свита Арлежанка, опере Ловци на бисере, Дон Прокопио, Девојка из Перта, Миреј, Ћамиле и Кармен.

Најпознатије Бизеово дело је свакако опера Кармен настала 1875. године, према истоименом комаду Проспера Меримеа. Премијера ове опере била је потпуни неуспех. Ненавикнута на овакав садржај и на необичну оркестрацију, публика се у почетку досађивала, а касније чак и звиждала и гласно негодовала. Ову катастрофу употпуниле су и лоше критике, које су изашле у штампи следећег дана. Оперу су, међутим, похвалили прави познаваоци музике – Дебиси, Сен-Санс, Чајковски и Брамс, који је одгледао оперу двадесет пута и тврдио да је то најбоља опера икад написана.

Кармен је касније заиста и постигла незапамћен успех и постала најпознатија опера икада, али Бизе то није доживео. Напор који је уложио у настанак и припрему опере, као и велико разочарање због њене пропасти на премијери, били су превелики ударац за њега. Умро је 3. јуна 1875. године, у 36. години, од срчаног удара, само пар месеци после трагичне премијере.