Нишки симфонијски оркестар

Отварање концертне сезоне - 29. септембар 2022.

20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Дејан Савић
Солиста: Александар Латковић (виолончело)

К.М. фон Вебер Увертира из опере „Чаробни стрелац“

Ј. Хајдн Концерт за виолончело и оркестар у Ц дуру“

Р. Шуман Симфонија бр.1, Оп. 38

Дејан Савић

dejan savić

Александар Латковић (виолончело)

Дејан Савић

ДЕЈАН САВИЋ (1957), истакнути југословенски уметник, дипломирао је дириговање на Факултету музичких уметности у Београду, а стекао звање Магистра дириговања на Академији уметности у Новом Саду, као први у историји ове високошколске установе.

Главни је диригент Београдске опере и балета од 1993. а директор Опере и балета од 2001. –2004. године. У исто време је музички руководилац Камерног оркестра PRO CLASSICA, као и реномираног Мешовитог хора Браћа Барух, основаног 1879. године.

Од 1989. до 1992. био је уметнички директор Нишког симфонијског оркестра, а од 1993. до 1995. године уметнички руководилац Камерног ансамбла PRO MUSICA, најстаријег у Југославији. Од 2005.–2007. године, Дејан Савић је, као први и до сада једини музички уметник у 140 година дугој историји ове установе, био Управник Народног позоришта, да би се 2007. године вратио на место директора Опере.

Са својим хором као и другим хоровима којима је дириговао, суделовао је на бројним угледним међународним хорским фестивалима, освајајући многобројне награде и признања (Горица и Пескара, Италија, Кардица, Грчка, ЈХС Ниш, Мокрањчеви дани у Неготину и др.).

Као диригент а такође и са својим ансамблима Д. Савић је гостовао у Грчкој, Израелу, Бугарској, Холандији, Немачкој, Румунији, Ирској, Русији, САД, Италији, Аустрији, Швајцарској и Шпанији, наступајући са многим угледним оркестрима Европе као и са Блумингдејл симфонијским оркестром у Њујорку.

Дириговао је, такође, концерт са Великим симфонијским оркестром Бугарског националног радија у оквиру серије Атина-Београд-Софија у најпрестижнијој софијској дворани „Булгарија“.

Александар Латковић (виолончело)

Александар Латковић је као први виолончелиста Београдске филхармоније наступао на турнејама у Европи и Сједињеним Државама предвођен диригентима као што су Зубин Мехта, Урош Лајовиц, Мухаи Танг и Габријел Фелц.

Свирао је као солиста са својим матичним оркестром, а као члан Гудачког квартета Београдске филхармоније наступао је на фестивалима у Санкт Петербургу, Абу Дабију, на гостовањима у Паризу, Измиру, као и у Харбину и Тјанџину у Кини.

Као гостујући члан у Камерном оркестру Малер, Оркестру БандАрт и Фестивалском оркестру Луцерна, наступао је широм Европе под вођством уметника као што су Клаудио Абадо, Пјер Булез, Даниел Хардинг, Гордан Николић.

Одржао је реситале и камерне концерте у салама Корто и Сорбона у Паризу, Вреденбург у Утрехту, Студиу Франце 3 у Стразбуру, у Фонтенблоу, Вал д’Изеру, на БЕМУС-у и Чело Фесту. Магистрирао је у Београду, усавршавао се у Паризу, Бреши и Сијени, где су му професори били Иван Попарић, Сандра Белић, Манфред Штилц и Марио Брунело, као и виолинисти Валтер Левин и Рајнер Шмит.

Александар је био професор виолончела на Музичкој академији на Цетињу и предаје на летњем Фестивалу Гудача у Перасту.