Народно позориште Ниш

Премијера - определи се за оперу

11. јун 2024. године, 20 часова, Народно позориште Ниш

Улоге

,,Сантуза”, девојка са села – Александра Ристић / мецосопран

,,Алфио”, кочија, сеоски предводник – Марко Милисављевић / баритон

,,Лола”, жена од Алфиа – Нена Ђурић / сопран

,,Туриду”, млади момак са села који се управо вратио из војске – Саша Арсенов / тенор

,,Луциа”, његова мајка – Милица Ракић / сопран

Диригент – Дејан Савић

Редитељ – Иван Вуковић

Сценски покрет – Александар Михаиловић

Корепетитор – Анита Станковић

Хор припремио – Зоран Станисављевић

Инспицијент – Александар

Мајстор светла – Дејан Цветковић

Концерт мајстор – Станислава Алађозовски

Техничка подршка – Славиша Филиповић

Организација / маркетинг – Исидора Ралић

Радња

Радња се догађа у малом сицилијанском месту на ускршње јутро у 19. веку и почиње повратком младог Туридуа из војске, кад он сазна да му се у међувремену његова вереница и прва љубав, Лола, удала за ривала, у свему успешног кочијаша Алфиа. Туриду из освете заводи лепу сеоску девојку Сантузу. То изазове љубомору код неверне Лоле на Сантузу и она јој се свети тако да поново заведе Турида.

Сантуза сазнаје да ју је Туридо преварио с Лолом али ипак покушава да га спаси од несреће која следи када се Алфио врати у село и сазнаје за однос између Туридуа и Лоле. Алфио изазива Туридуа на двобој на сеоском тргу препуном људи, следећи сицилијански обичај, два супарника се загрле и Туриду у знак прихватања угризе Алфиа за уво, а крв која потече значи борбу до смрти. На крају, негде из даљине се чују гласови и плач жена, које су виделе да је Туриду погинуо у двобоју.

,,Сеоска част Пјетра Маскањија спада у ред оперских ремек-дела, аутентичан је представник веризма у оперској литератури и незаобилазан је наслов ,,гвозденог репертоара” сваке иоле озбиљније оперске куће. Овом продукцијом, опера у Нишу поставља дело којим доказује своје велике могућности, најављене претходних година на задовољство не само нишке публике.

Уједињени, Нишки симфонијски оркестар, Народно позориште Ниш, Хор СКЦ, професори и студенти Факултета уметности, показали су да су потпуно спремни и оспособљени за највеће изазове.
Најзад, град Ниш је препознао цивилизацијску потребу својих грађана и већ годинама уназад подржава и афирмише културу и нове садржаје, што све заједно чини добитну комбинацију за српску културу и њен развој.”

Дејан Савић – диригент