Нишки симфонијски оркестар

Премијерни концерт - Милош Михајловић (клавир)

23. новембар 2023. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Биљана Радовановић Бркановић
Солиста: Милош Михајловић (клавир)

Програм:

Ф. Шуберт Симфонија бр.8 (Недовршена)
– Allegro moderato
– Andante con moto

П. И. Чајковски Концерт за клавир и оркестар бр.1, оп.23, б-мол- – Allegro con spirito
– Andatino semplice
– Allergo con fuoco

Биљана Радовановић Бркановић

Милош Михајловић (клавир)

miloš

Биљана Радовановић Бркановић

Уметничка и педагошка активност Биљане Радовановић Бркановић, редовног професора на Катедри за дириговање Факултета музичке уметности и проректора Универзитета уметности у Београду, континуирано траје преко тридесет година.

Импозантан број оркестара, камерних, гудачких и неформалних ансамбала, хорова и солиста са којима је сарађивала показује стилску и жанровску разноврсност и разгранатост, ширину захвата у материју и музичку баштину уопште: Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС, Уметнички ансмбл Станислав Бинички, Оркестар Camerata Serbica, Загребачка филхармонија, Симфонијски оркестар РТЗ, Симфонијски оркестар ФМУ, Ансамбл АРТЕ (Уметнички директор и диригент 2000–2006), Ансамбл за нову музику (диригент од оснивања 1991), Камерни оркестар „Душан Сковран“, „Гудачи Св. Ђорђа, Оркестар школе за музичке таленте у Ћуприји, AХ“Обилић“ (1983–1996), АХ “Collegium musicum“ (1983–1998.), Мешовити хор Факултета музичке уметности…

Биљана Радовановић Бркановић редовно учествује на најзначајнијим домаћим фестивалима и манифестацијама: БЕМУС, Међународна трибина композитора, Међународно такмичење музичке омладине, БЕЛЕФ, Чело Фест, Харфа Фест; као и на фестивалима у Шпанији (Торевјеха), Француској (Тур, Тулон), Грчкој (Кардица, Атина) …

Сарађивала је са готово свим домаћим реномираним музичарима и са значајним иностраним солистима као што су: Ралф Киршбаум (УСА), Пјер Ла Марц (Француска), Леонид Горохов (Русија), Моника Лесковар (Хрватска), Дорота Добош (Пољска), Ким Јунг–Ук (Кореја), Кастро Балби Давид (Француска); Александер Боузлов и Солујанов Владимир (Русија), Гоулјанг Хан (Кина); Сjузан Хопнер (Kaнадa); Хозе Данијел Кастељон (Швајцарска), Георги Спасов (Бугарска)…

Посебна област уметничког ангажмана Биљане Радовановић представља савремено домаће стваралаштво. Од првог учешћа на Југословенској трибини музичког стваралаштва у Опатији 1987. године до данас је на Међународним трибинама композитора дириговала преко тридесет концерата и више од шездесет првих извођења дела домаћих и страних аутора. Реализовала је велики број трајних снимака и ЦД–ова са делима српских аутора.

Такође, издвајају се ауторске вечери реномираних српских композитора: Дејана Деспића, Зорана Ерића, Иване Стефановић, Милана Михајловића, Исидоре Жебељан, Милице Параносић…

Поред редовних концерата, Биљана Радовановић Бркановић је са Belgrade Film Orchestra снимила и музику за филмове у продукцији Universal и WORNER BROTHERS USA.

Биљана Радовановић Бркановић је остварила значајна концертна гостовања у Грчкој, Бугарској, Румунији, Шпанији, Италији, Русији, Белорусији, Холандији, Мађарској, Аустрији, Пољској, Белгији, САД, Канади и у земљама окружења – Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија и Македонија.

Добитник је друге награде на Југословенском такмичењу музичких уметника у Загребу (дисциплина дириговање, 1986), Октобарске награде за стваралаштво младих (1986), Прве награде на Савезном такмичењу Хорова (Сарајево 1989), Прве награде за интерпретацију (Међународна трибина композитора, Београд 1994), Прву награду за извођење страног аутора (Међународна трибина композитора, Београд 1996), Награда публике-Најбољи извођач (Међународна трибина композитора, Београд 2004).

Милош Михајловић (клавир)

Милош Михајловић (1978) магистрирао је на клавирској катедри Факултета музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић.

Сарађивао је са светски признатим пијанистима и педагозима као што су Сергеј Доренски, Александар Штаркман, Мишел Далберто и др. Током студија додељене су му награде „Емил Хајек” за најперспективнијег младог пијанисту и награда фонда „Олга Михаиловић“ за најталентованијег студента клавира.

Милош Михајловић освојио је велики број првих награда на интернационалним пијанистичким такмичењима (Италија, Шпанија, Грчка, Аустралија, Србија и др.).

Као солиста и солиста са оркестром, наступао је у Србији (сала И.М.Коларац, Сава Центар), Русији (Москва, сала П.И.Чајковског; Санкт Петербург, театар Марински), Јапану (Хамаматсу, сала Act City Hall), Италији, Шпанији, Пољској, Француској, Бугарској, Грчкој, Америци, Аустралији итд.

Учествовао је на бројним домаћим и интернационалним фестивалима као што су фестивали Јурија Башмета (Русија), Фестивал Contemporary Piano Faces (Русија), фестивали БЕМУС и НИМУС (Србија) и др. Наступао је са многим еминентним музичарима као што су Јури Башмет, Урош Лајовиц, Младен Јагушт, Карлос Алварадо и др.

Остварује низ трајних снимака за радио и телевизију у земљи и иностранству.

Године 2001. постаје асистент проф. Невене Поповић на клавирској катедри Факултета музичке уметности у Београду,  где предаје и данас као редовни професор.