Нишки симфонијски оркестар

Премијерни концерт

22. фебруар 2024. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

1. Р. Јаковљевић – Адвекцијска магла, за кларинет, хармонику, контрабас и симфонијски оркестар (светска премијера)

2. Д. Јовановић – BAILADEIRA, троструки концерт за кларинет, хармонику, контрабас и симфонијски оркестар (светска премијера)

Шест безобразних ставова

I Само јако
II Само полако
III Само мекано
IV Само урбано
V Само шармантно
VI И невероватно

3. Д. Јовановић – SLOGNY’s Carousel, за кларинет, хармонику, контрабас и симфонијски оркестар (светска премијера)

Огњен Поповић

Огњен Поповић

Никола Пековић

Никола Пековић

Слободан Герић

Слободан Герић

Бисера Чадловска

Бисера Чадловска

Огњен Поповић

Огњен Поповић је рођен 1977. године у Панчеву где је завршио нижу и средњу музичку школу. Студије је наставио у Штутгарту, а дипломирао и магистрирао на Високој академији за музику у Минхену у класи проф. Улфа Роденхојзера.

Поповић је концертирао широм света као солиста и члан камерних састава. Као солиста је наступао са Минхенском филхармонијом, Европским камерним оркестром, Радио оркестром Валенсије, Београдском фиљармонијом, РТС симфонијским оркестром, Гудачима Св. Ђорђа и другима. Као оркестарски музичар сарађивао је са оркестром Државне опере из Штутгарта, Немачком камерном академијом из Нојса, Симфонијским оркестром из Пасауа, Фестивалским оркестром Марибор.

Освајао је награде на такмичењима Феликс Менделсон у Берлину 1998. и међународном такмичењу Музичке омладине у Београду 1997.

Од 2002. Поповић је соло кларинетиста Београдске филхармоније, а исте године оснива ансамбл за камерну музику Балканска камерна академија. Са познатим немачким камерним ансамблом Villa Musica је одржао велики број концерата у Немачкој и Шпанији и снимио компакт дискове са делима Р. Штрауса и А. Понкијелија.

Своју ауторску музику изводи и снима најпре са бендом ,,Огњен и пријатељи” ( 4 CD-а), а потом са Огњен Поповић Бендом CD ,,In my Heart”. 2020. године за реномирану издавачку кућу Genuin из Лајпцига/ Немачка објављује компакт диск у сарадњи са пијанисткињом Мирјаном Рајић. Чувени композитори Станојло Рајичић, Дејан Деспић и Анте Гргин су му посветили нека од својих дела.

Поповић је уметнички директор фестивала камерне музике ,,Classic Fest“ у Панчеву. Држао је мајсторске курсеве у Немачкој, Шпанији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Македонији и многим градовима Србије. Од 2015. води интернационалну радионицу за кларинет ,,Делиблатска пешчара- Чардак“. Био је ангажован и као гостујући доцент на академији за камерну музику ,,Villa Musica“ из Маинца/ Немачка. Од 2010. предаје кларинет на Факултету музичке уметности у Београду. 2012. је докторирао на ФМУ у Београду.

Немачка издавчка кућа Edition Diewa Verlag из Минхена од 2015. године објављује његове композиције.

Слободан Герић

Др ум. Слободан Герић дипломирао је, магистрирао и докторирао (први уметнички докторат на гудачким инструментима) на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Небојше Игњатовића. Усавршавао се код проф. Лудвига Штрајхера (Беч, Аустрија) и проф. Фанческа Петракија (Сиена, Италија).

Наступао је као солиста са Београдском филхармонијом, Сарајевском филхармонијом, Симфонијксим оркестром из Клагенфурта (Аустрија), Нишким симфонијским оркестром, Гудачима св. Ђорђа, БГО „Душан Сковран“, Оркестром „Љубица Марић“, Симфонијским оркестром Академије умјетности Бања Луке и са Омладинским оркестром „Борислав Пашћан“.

Деловао је као соло контрабасиста БГО „Душан Сковран“ (1985-1992), као вођа групе Београдске филхармоније (1994-2007) а тренутно је соло контрабасиста Гудача св. Ђорђа. Наступа као солиста и камерни музичар са Балканском камерном академијом.

Био је предавач на пројекту „Euphony“ 2019. i 2020. године. Био је уметнички директор Школе за музичке таленте у Ћуприји (2006-2010) где је и основао класу контрабаса 1990. године.

Добитник је награде Удружења музичких уметника Србије за најбољи концерт у 2007. години, више првих републичких и савезних награда као и Октобарске награде града Београда за ученике 1984, са БГО „Душан Сковран“ 1990, као и са Гудачима св. Ђорђа 2006. године. 2022.године добитник је Златне повеље „Сретен Стојановић“, највишег признања Универзитета уметности у Београду. Као члан разних ансамбала гостовао је у иностранству (САД, Русија, Немачка, Белгија, Француска, Шпанија, Кина, Мађарска, Велика Британија, Шведска…).

Редовни је професор на ФМУ у Београду где је шеф Катедре за гудачке инструменте. Од 2008. године ангажован је и на Академији умјетности у Бања Луци где је такође основао класу контрабаса.

Многи његови бивши студенти су данас реномирани музичари у својим срединама. Слободан Герић је и оснивач медђународног фестивала контрабаса „Басоманија“ који постоји већ више од 30 година.

За организацију јубиларне тридесете „Басоманије“, фестивал је добитник награде магазина „Класика“ за најбољи фестивал у 2021.години. Био је предавач на пројекту „Еуфони“ 2019. и 2020.године.

Члан је различитих домаћих и међународних жирија на такмичењима за контрабас и гудаче.

Никола Пековић

Никола Пековић (1991) свој први контакт са хармоником остварује са 5 година. Дипломирао је на Факултету уметности у Нишу у класи проф. Мр Миљана Бјелетића.

Од Универзитета у Нишу добија највиша признања као најбољи студент основних и мастер академских студија. Специјалистичке студије завршава у Шпанији (2016) на академији Мусикене у класи проф. Алберди Ињакија. Тренутно је студент завршне године докторских студија у Португалу на Универзитету у Евори.

Похађао је мастер класове код истакнутих уметника као што су Геир Драугсвол, Мика Ваиринен, Мие Мики, Јури Шишкин и Мати Рантанен.

Одржао је солистичке концерте широм Европе, као и у Северној Америци и Азији.

Имао је солистичке наступе са оркестрима: Симфонијски оркестар РТС-а, Камерата Нови Сад, Гудачи Св. Ђорђа, Зрењанински камерни оркестар, КГО Шлезингер, Нишки симфонијски оркестар, Крагујевачки симфонијски оркестар.

У последње две године интензивније сарађује са композиторима, како домаћим тако и иностраним, услед чега је у том периоду извео преко 30 светских премијера.

На његову иницијативу написан је и изведен први српски концерт за хармонику и симфонијски оркестар (Б. Поповић – Shakes), први српски Троструки концерт за хармонику, виолину, виолончело и симфонијски оркестар (Т. Милошевић – Sempiternum), 8 композиција где је хармоника позиционирана као солистички инструмент са гудачким оркестром као и много дела за соло хармонику и камерну музику.

Као уметник широких стилских интересовања наступа заједно са својом сестром Бојаном у глобалном ТВ такмичењу Ја имам таленат (2012) и остварује победу. Три године касније, дискографска кућа ПГП/РТС издаје њихов заједнички ЦД Небеско је увек и довека. Овом остварењу претходи Николино солистичко аудио издање (ЦД) са класичном музиком на хармоници, које објављује Факултет уметности у Нишу 2014. године.

Током досадашње каријере освајао је прва и друга места, као солиста и камерни музичар, на преко 50 престижних акордеонистичких такмичења у земљи и иностранству: Светски трофеј (2018. Канада; 2016. Португал; 2013. Русија; 2010. Шпанија; 2009. Португал), Светски куп (2013. Канада), Међународни сусрет хармоникаша у Пули, Хрватска (2010); Интернационално такмичење у Кастелфидарду, Италија (2009.); Интернационално такмичење у Клингенталу, Немачка (2006)…

Од 2015. године предаје хармонику на Факултету уметности у Нишу, а тренутно је у звању ванредног професора. О Николином раду на факултету сведоче његови студенти, који се као врсни извођачи издвајају по броју освојених награда, како на домаћим, тако и на међународним такмичењима.

Његова педагошка активност рефлектује се и кроз одржавање масетер класова у земљи и инострансту као и кроз чланство у жиријима на многобројним значајним интернационалним такмичењима хармонике: Trophée Mondial De L’accordéon (сваке године у другој земљи), Arrasate Hiria (Шпанија), Akordeon Art plus (БиХ), Међународно такмичење за хармонику у Пули (Хрватска), Београдски фестивал хармонике/Фестивал Еуфонија (Србија)…

Бисера Чадловска

Бисера Чадловска је рођена у Скопљу 1978. године. Почела је да похађа Нижу музичку школу „Илија Николовски – Луј“ у Скопљу са 5 година, учила да свира на клавиру.

По завршетку ниже музичке школе уписала је Средњу музичку школу на наставно-теоријском одсеку. Године 1996. започела је студије оркестарског дириговања на Факултету музичке уметности у Скпољу, у класи професора Фимча Муратовског. 2001. године дипломирала је на одсеку за оркестарско дириговање концертом са Македонском филхармонијом.

Одлучује да настави постдипломске студије у Софији, на Државној музичкој академији „Панчо Владигеров“, у класи професора Пламена Ђурова.

Дипломирала је са највишим оценама. По завршетку школовања почела је да ради као хоровођа у Македонској опери и балету.

Као талентован млади диригент убрзо почиње да ради као асистент диригента, а касније и диригент великог дела оперских и балетских представа репертоара МОБ-а. Наступала је са оркестрима Македонске филхармоније, Сарајевске филхармоније, Темишварског оперског оркестра из Румуније и редовно наступа као гостујући диригент у Државним операма у Пловдиву и Варни у Бугарској и у Државним операма у Батумију и Кутаисију у Грузији.

На летњем фестивалу у Варни премијерно је извела балете „Рајмонда” Александра Глазунова и „Шехерезада” Николаја Римског Корсакова.