Нишки симфонијски оркестар

Премијерни концерт

25. април 2024. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Тошио Јанагисава (Јапан)
Солиста: Даичи Накамура (виолина, Јапан)

Ото Николаи – Увертира за оперу Веселе жене виндзорске
Антоњин Дворжак – Концерт за виолину и оркестар у а молу, Оп.53

Allegro ma non troppo
Adagio ma non troppo
Finale: Allegro giocoso ma non troppo

пауза

Феликс Менделсон – Симфонија бр.3 у а молу „Шкотска“, Оп.56

Introduction. Andante con moto – Allegro un poco agitato
Scherzo. Vivace non troppo
Adagio cantabile
Finale guerriero. Allegro vivacissimo – Allegro maestoso assai

Тошио Јанагисава

Даичи Накамура (виолина)

Тошио Јанагисава - диригент

Студирао у класи Јутака Садо и Казуши Оно. 2000. године освојио је другу награду на Међународном музичком такмичењу у Токију за дириговање. Положио је мастер клас на Вербиер фестивалу у Швајцарској, а студирао је у класи Курта Масура и Џејмса Левина.

2005-2007 ради као главни диригент Националне опере Македоније. 2007. године постаје главни диригент Косовске филхармоније. Наступао је као гостујући диригент са Филхармонијом из Санкт Петербурга, Прашким симфонијским оркестром, Филхармонијом Храдец Кралове, Сарајевском филхармонијом, Симфонијским оркестром Радио телевизије Србије, Београдском Народном опером, Нишким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Радио-телевизије Албаније, Истанбулском опером и другим.

2007. године основао је Балкански камерни оркестар (БКО) за заједнички просперитет свих балканских народа. БКО је наступао у Бечу, Женеви, Београду, Сарајеву, Риму, Њујорку и Токију, као и у сали Генералне скупштине Канцеларије Уједињених нација у Женеви. БКО је сарађивао са реномираним музичарима као што су Акико Суванаи (виолина), Коља Блахер (виолина), Паскал Роже (клавир), Петер Јаблонски (клавир) итд.

У Јапану је наступао као гост-диригент са Новом јапанском филхармонијом, Јапанском филхармонијом, Токијском филхармонијом, Токијо Метрополитен симфонијским оркестром, Токијским симфонијским оркестром, Токијским градским филхармонијским оркестром, Симфонијским оркестром Сапоро, Сендаи филхармонијом, Гунма симфонијским оркестром, Нагоја филхармонијом, Кјото симфонијским оркестром, Осака филхармонијом, Кансаи филхармонијом, Кјушу симфонијским оркестром, Каназава оркестарским ансамблом итд.

Од 2015. године, као део подршке реконструкцији након великог земљотреса у источном Јапану, именован је за диригента Омладинског оркестра Тохоку, којим руководи Риуичи Сакамото.

ЦД: Серенада за гудаче Дворжака и Чајковског БКО.

Даичи Накамура - виолина

Јапански виолиниста који живи у Бечу, Даичи Накамура из Китакјушуа, почео је да свира виолину када је имао три године. Од своје осме године учествује на такмичењима, освајајући неколико међународних награда: 1. награду на 24. Међународном такмичењу Јоханес Брамс 2017. и друге награде попут такмичења Родолфо Липизер, такмичења за младе музичаре Чајковски, Арам Хачатурјан Међународно такмичење и Креислерово међународно такмичење.

После победе на такмичењу Неђалка Симеонова 2011. године, дебитовао је у Европи свирајући Бетовенов концерт за виолину са Софијском филхармонијом. Од тада је наступао као гостујући солиста са многим реномираним симфонијским оркестрима као што су НДР Радиофилхармонија, Хајднова филхармонија, Петербуршки симфонијски оркестар, Клагенфуртски симфонијски оркестар, Филхармонија Зиелоногорска, Краљевски камерни оркестар из Валоне, Нови јапански симфонијски оркестар, Нагоја филхармонија, Централни симфонијски оркестар из Аичија и Симфонијски оркестар из Кјушуа.

Један је од најтраженијих виолиниста своје генерације.

Позван је на Кухмо фестивал камерне музике, који ће се тек одржати, као гостујући извођач.

Његов ЦД „Комплетне Брамсове сонате за виолину и клавир” објавио је Виктор Класик.

Свира и као гостујући концертмајстор у Немачкој, у многобројним оркестрима, један од њих је и Нојбранденбуршка филхармонија.