Нишки симфонијски оркестар

Премијерни концерт - Л.В. Бетовен Симфонија бр.7 у А-дуру, Оп.92

8. фебруар 2024. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Л.В. Бетовен Симфонија бр.7 у А-дуру, Оп.92
– Poco sostenuto – Vivace
– Allegretto
– Presto
– Allegro con brio

ПАУЗА

Ј. Сибелијус Концерт за виолину и оркестар у д-молу, Оп.47
– Allegro moderato
– Adagio di molto
– Allegro

Лазар Јовановић - солиста

Данијел Гајс - диригент

Лазар Јовановић

Лазар Јовановић, рођен 31.05.1997. у Нишу. Нижу музичку школу у Нишу уписује у класи проф. Јована Цветковића а завршава је у класи проф. Милене Стевановић. Средњу школу „Др Војислав Вучковић“ похађа у Београду, у класи проф. Биљане Стевановић. До поласка на студије освојио је многобројне награде на републичким и међународним такмичењима, од којих су најзначајније :

I награда на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије у Београду (2006, 2008, 2010, 2014, 2016), I награда на Међународном такимичењу гудача у Нишу (2007, 2009), I награда на такмичењу „Мали виртуоз“ (2006), I награда Фестивал музичких и балетских школа Србије (2008), II награда на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије у Београду (2012.), II награда на Међународном такимичењу гудача у Нишу (2011, 2013), I награда на Фестивалу гудача „Стрингфест“ у Сремској Митровици (2015). Током школовања био је стипендиста Фонда за младе таленте града Ниша, као и добитник стипендије „Доситеја“ за најбоље студенте у иностранству.

Основне студије на Факултету уметности у Нишу завршава у класи проф.др. Мине Менделсон (2021.) Исте године уписује мастер студије на Rihard Wagner Конзерваторијуму у Бечу.

Први солистички реситал имао је са девет година у Нишком симфонијском оркестру уз клавирску сарадњу проф. Светлане Дејановић Аврамовић. Наступао је као солиста са оркестром музичке школе „Др Војислав Вучковић“ у Београду. (2014.) Исте године је био члан Balkan Youth Symphony Orchestra. Наступао је као солиста у пратњи Нишког симфонијског оркестра, под диригентским вођством проф. др Милене Ињац (2016.). Као члан оркестра „Kotor Art“ Фестивала учествује у Котору (2019.) Постаје члан Polymuse оркестра у Бечу (2021-2022). У Мајнцу на месту првих виолина наступа са Klanglabor Project Orchestra (2022). У Бечу снима CD са Vienna Morphing Orchestra за чувену соло певачицу Александра Курзак (2023). На месту концерт мајстора наступа са „Cornelius Strings“ оркестром у Мајнцу (Од 2023.-) . Наступао је са чувеним виолистом Wilfried Strehle у Мајнцу (2023.).

Похађао је курсеве код Лидије Радионове (Бугарска), Латице Хонде (Немачка), Јошиаки Шибате (Јапан), Igor Thachkouk (Белгија), Михаил Катев (Немачка), Дејана Богдановића (Италија), Орфеја Симића (Аустрија), Силвије Фиртел (Аустрија), Татјане Балашове (Русија)…

Наступао је у Нишу, Београду, Софији, Лесковцу, Врњачкој Бањи, Бечу, Мајнцу… Тренутно је на специјалистичким студијама на Peter Cornelius Конзерваторијуму у Мајнцу, у класи проф. Бургхард Тоелке-а.

Данијел Гајс

Данијел Гајс важи за једног од најсвестранијих музичара своје генерације: од 2020. године је уметнички и музички директор Београдског камерног оркестра. Фестивал BrixenClassics га је именовао и за музичког директора у јесен 2020. У јесен 2022. именован је и за Генералног музичког директора Нојбранденбуршке филхармоније и Државног позоришта Неустрелитз.

Данијел Гајс је скоро две деценије активан као диригент, али и као виолончелиста и предавач.

Рођен у Есену, прво је студирао оркестарско дириговање код Дејвида Ефрона, виолончело код Јаноша Старкера и камерну музику код Менахема Преслера на Универзитету Индијана у Блумингтону. Прелазак на Hochschule für Musik, Келн довео га је до Михаела Луига (оркестарско дириговање), Албан Берг квартета (камерна музика) и Марије Клигел (виолончело). Курсеви са Џорџом Крамбом и Филипом Гласом пружили су изванредно знање.

Његова диригентска каријера започела је у САД са Овенсборо симфонијским оркестром. Наредних година радио је у Театру Колон у Буенос Ајресу, Театру Реал Мадрид и са Циришким камерним оркестром. Гајс је дириговао Оркестром Gürzenich у Келну, Филхармонијом Јужне Вестфалије и дебитовао је у сали Берлинске филхармоније. Сезона 2018/19 одвела је Данијела Гајса у Будимпешту, Линц, Љубљану, Санкт Петербург и Грац.

Његова интензивна сарадња са Катарином Вагнер као редитељком почела је 2019. године – верзијом „Летећег Холанђанина” као дечије опере специјално постављене за Пролећни фестивал у Токију. Њихов успех потврђен је кроз два накнадна позива – за 2020. („Тристан и Изолда”) и 2021. („Парсифал”). 2019. дириговао је и на музичком фестивалу Musikfest у Лајпцигу и на отварању 44. Cantiere Internazionale d’Arte у Монтепулчану.

Прва два BrixenClassics фестивала у јуну 2021/22. сматрају се његовим великим успехом: Данијел Гајс је дириговао концертима са Камилом Нилунд, Сер Брином Терфелом, Данијелом Хоупом, Хуаном Дијегом Флорезом, Мајклом Волеом, Албрехтом Мајером и другима. У лето 2021. дириговао је концертом на отвореном на Бајројтском фестивалу са солистима као што су Клаус Флоријан Вогт и Бајројт фестивалски оркестар. Гајс је у децембру 2022. године дириговао на 7 распродатих концерата у Елб филхармонији са Београдским камерним оркестром, Данијелом Хоупом, Катарином Талбах, Лусијеном Ренодин Вари и Фатмом Саид. У децембру 2023. Гајс се вратио на 8. распродати наступ у Елбску филхармонију са Београдским камерним оркестром.