Нишки симфонијски оркестар

Премијерни концерт: Ауторско вече Александра Седлара

23. фебруар 2023. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Александар Седлар
Солистa: Милан Савић (саксофон)

Елегија за оркестар (2006)

Савчо – Концерт за алт саксофон и оркестар (2015)

Сејо Сајо – За женски хот и оркестар (2013)

Мачкоња – За соло баритон и оркестар (2013)

Учесници концерта Женски академски хор СКЦ-а Ниш
Оркестар припремао Зоран Станисављевић

Александар Седлар

Aleksandar Sedlar

Милан Савић (саксофон)

Milan Savić

Александар Седлар

Александар Седлар (1982) композитор, диригент, мулти-инструменталиста и продуцент из Београда, јавности је познат као један од најаутентичнијих и најсвестранијих музичара своје генерације.

Композицију је дипломирао као студент генерације на ФМУ у Београду у класи проф. Властимира Трајковића, мастер завршио у Лос Анђелесу под менторством проф. Доналда Крокета, и тренутно је на докторским студијама у Београду под менторством проф. Зорана Ерића.

Добитник је престижне Христићеве награде за композицију Елегија за оркестар 2006. године, као и награде ревије Музика класика у категорији Композитор године за Прву симфонију 2018. године.

Његова камерна и симфонијска дела извођена су широм Европе, у Америци, Аустралији, Русији, Кини и Јапану, увек уз изузетне реакције и публике и критике.

Као композитор, диригент и аранжер сарађивао је са многим реномираним музичарима међу којима су виолиниста Немања Радуловић, виолончелисткиња Маја Богдановић, сопран Патрициа Петибон, као и са оркестрима попут Berliner Symphoniker, Orchestre national d’Île-de-France, и издавачким кућама Deutsche Grammophon, Decca Records и Warner Music Group.

Гостујући је диригент у Позоришту на Теразијама где је оркестрирао мјузикле Мр. Долар, Са друге стране јастука и Flashdance, и ванредни је професор на Факултету уметности у Нишу.

Милан Савић (саксофон)

Милан Савић је дипломирао саксофон на Академији уметности у Новом Саду, а кларинет на ФМУ у Београду.

Током музичког развоја, похађао је многе школе и семинаре код признатих професора у иностранству. Од 2006. године ради у Музичкој школи Јосип Славенски као професор кларинета и саксофона, а његови ученици су добитници многих награда на републичким и међународним такмичењима.

Држао је мајсторске курсеве у земљи и иностранству: Alpen Classica Fest – Италија, Olimpic Sax Fest – Грчка, University of Hartford – С.А.Д.

Наступао је као солиста на Мокрањчевим данима и другим фестивалима широм Србије и имао серију концерата у Француској, Италији и С.А.Д.

Наступао је као солиста са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром  Ртс-а, камерним оркестром Метаморфозис, снимао за Радио Београд и премијерно изводио композиције Ивана Јевтића, Ивана Бркљачића, Александра Седлара, Анте Гргина и других.

Као оркестарски музичар ангажован је у оркестрима Београдске филхармоније и Симфонијског оркестра РТС-а, са којима наступа на концертима и турнејама у земљи и иностранству.

Милан Савић је оснивач и директор међународног фестивала саксофона – Belgrade Saxperience који прате сјајне критике стручне јавности и има за циљ да едукује младе саксофонисте, обогати репертоар за саксофон, промовише различите могућности саксофона и угости најзначајније саксофонисте данашњице.

Милан Савић је добитник награде Звезда Београда, коју додељује Секретаријат за културу града Београда и Француског ордена – Витез уметности, који додељује Министарство културе и књижевности Француске.