Нишки симфонијски оркестар

Премијерни концерт: Цецил Форсајт, В.А. Моцарт

09. фебруар 2023. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Зоран Станисављевић
Солистa: Радош Вељковић (виолa)

В. А. Моцарт Чаробна фрула, увертира

С. Форсајт Концерт за виолу и оркестар у гe – молу

  • Appassionato (Cadenza) – Moderato – Con moto, agitato
  • Andante un poco sostenuto
  • Allegro con fuoco

Пауза

В. А. Моцарт Симфонија бр. 41 у Це – дуру, „Јупитер“

  • Allegro vivace
  • Andante cantabile
  • Menuetto: Allegretto – Trio
  • Molto allegro

Зоран Станисављевић

Zoran Stanisavljević

Радош Вељковић (виола)

Radoš Veljković

Зоран Станисављевић

Мр Зоран Станисављевић (1972), дипломирао је Дириговање 2001. на Факултету уметности у Приштини у класи проф. Јована Шајновића, а 2006. магистрирао на ФМУ у Београду, у класи проф. Јована Шајновића и проф. Даринке Матић – Маровић.

Био је асистент диригента Академског хора СКЦ-а Универзитета у Нишу 1999 – 2004. Године 2004. основао је Женски хор Студентског културног центра у Нишу. Са овим ансамблима је наступао у Републици Српској, Словенији, Македонији, Бугарској, Грчкој, Белорусији, Шпанији и Италији.

Током сезоне 2002/3. био је ангажован као асистент диригента Нишког симфонијског оркестра. Наступао је и са Симфонијским оркестром Војске Србије “Станислав Бинички” – Београд, Оркестром Факултета уметности у Нишу, Камерним оркестром СКЦ-а Ниш, Камерним оркестром “Аморозо” – Лесковац, Камерним оркестром “Импресија” – Ниш, Камерним оркестром “Нова музика” – Ниш,  Камерним оркестром “Империо” у чијем је оснивању 2010. и учествовао, Камерним оркестром Битола, С. Македонија, Камерним оркестром Полифонија, С. Македонија.

Са Женским хором СКЦ-а Универзитета у Нишу освојио је бројна признања и награде, од којих издвајамо: Златну медаљу у категорији женских хорова на Међународном такмичењу хорова 2007. године у Бијељини, Република Српска, Награду за најбоље изведен програм у целини на ИХС 2008. у Нишу, Прву награду у категорији женских хорова на Интернационалном такмичењу хорова у Марибору, Словенија 2011. На Хорској недељи Европске асоцијације хорова 2010. године у Нишу изабран за вокалног педагога Еуро хора.

Био је члан Уметничког савета ИХС у Нишу у периоду 2004-2010. Од 2012. године преузима Академски хор Студентског културног центра Универзитета у Нишу, као диригент и уметнички руководилац. Са овим ансамблом осваја престижне награде:

Прву награду “Војислав Илић” у категорији великих хорова и диригената на Фестивалу “Хорови међу фрескама” 2013. године у Београду, Гран при и награду Најбољи диригент Фестивала на Интернационалном фестивалу хорова “Черноморски звуци” у Балчику, Бугарска, 2016. године, Сребрну медаљу на такмичењу хорова  у Чешњу, Пољска,  Прву награду Интернционалног хорског такмичења Чанаккале 2019, Турска. У оквиру међународних пројеката остварио је успешну сарадњу са Хором “24“ из Јорка, Велика Британија и хором Новог Бугарског Универзитета из Софије (ИПА пројекат).

Са Академским хором СКЦ наступао је у Аустрији, Бугарској, Македонији, Републици Српској, Пољској, Словенији, Словачкој, Француској, Турској.

Од 2012. ангажован је у Нишком симфонијском оркестру као гост диригент.

Члан је стручних жирија на фестивалима у земљи и  иностранству.

Ради као редовни професор на Факултету уметности у Нишу.

Радош Вељковић (виола)

Радош Вељковић је рођен 1996. године у Нишу, у музичкој породици. Са седам година уписује виолину у класи проф. Браниславе Петровић Марковић.

Поласком у средњу музичку школу „Др Војислав Вучковић“ прелази на виолу у класи проф. Биљане Јовановић.

Високо образовање почиње на Факултету Уметности у Нишу у класи проф. Весне Рилак Станимировић, да би већ следеће године наставио школовање на универзитету „Anton Bruckner Privatuniversität Linz“ у Линцу, Аустрија у класи проф. Предрага Катанића, где је и дипломирао 2021. године.

На такмичењима је освајао бројне републичке и међународне награде, усавршавао се на мајсторским курсевима код еминентних професора и сарађивао са истакнутим уметницима из земље и света: Владан Вељковић (Србија), Томислав Милошевић (Србија), Victor Korrea Cruz (Шпанија), Andrej Andreev (Бугарска), Зоран Станисављевић (Србија), Сања Јовић (Србија), Mario Stefano Pietrodarchi (Италија), Luca Lucini (Италија), Thomas Riebl (Аустрија), Игор Алексић (Србија), Tabea Zimmerman (Немачка), Karen Schlimp (Аустрија), Peter Herbert (Аустрија), Christoph Cech (Аустрија), Емилија Вељковић (Аустрија), Ralph Mothwurf (Аустрија), Alessia Aurora Rizzi (Италија).

Наступао је и као солиста са „Нишким Симфонијским Оркестром“, „Balkan Youth Orchestra“, „Constantinus String Quintet“, на „Nisville Jazz Festivalu“, „Anton Bruckner Orchestra“, „Münzbach Chamber Orchestra“, на „Leicht Über Linz“ Фестивалу у Линцу,

„Euphony“ Youth European Orchestra, „Bezirksjugendorchester Wels“, „Philharmonie Salzburg“,

„Moldir Slyamova Quartet“, „Emilija & Friends Quartet“, „Emilija Veljkovic Ensemble“, „East and West Project“ у Landstheater Linz…

Поред виоле завршио је и џез гитару у класи проф. Martina Kollera такође на универзитету „Anton Bruckner Privatuniversität Linz“. Живи и ради у Линцу, Аустрија.