Нишки симфонијски оркестар

Премијерни концерт - Ђ. Верди, Ђ. Росини, Ђ. Донизети

9. март 2023. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Дејан Савић
Солиста: Федерико Сера (тенор)

 • Đ. Verdi – Sicilijanske večeri, uvertira
 • R. Falvo – Dicitencello vuie
 • V. Belini – Norma, uvertira
 • F.P. Tosti – L’ultima cancone
 • L. Kerubini – Medea, uvertira
 • F.Čilea – Il Lamento di Federico
 • A. Lara – Granada
 • Đ. Donizeti – Don Paskvale, uvertira
 • R. Leonkavalo – Mattinata
 • Đ. Rosini – Italijanka u Alžiru, uvertira
 • S. Kardilo – Core ’ngrato

Оркестар припрема Зоран Станисављевић

Дејан Савић

dejan savić

Федерико Сера (тенор)

Federico Serra

Дејан Савић

ДЕЈАН САВИЋ (1957), истакнути југословенски уметник, дипломирао је дириговање на Факултету музичких уметности у Београду, а стекао звање Магистра дириговања на Академији уметности у Новом Саду, као први у историји ове високошколске установе.

Главни је диригент Београдске опере и балета од 1993. а директор Опере и балета од 2001. –2004. године. У исто време је музички руководилац Камерног оркестра PRO CLASSICA, као и реномираног Мешовитог хора Браћа Барух, основаног 1879. године.

Од 1989. до 1992. био је уметнички директор Нишког симфонијског оркестра, а од 1993. до 1995. године уметнички руководилац Камерног ансамбла PRO MUSICA, најстаријег у Југославији. Од 2005.–2007. године, Дејан Савић је, као први и до сада једини музички уметник у 140 година дугој историји ове установе, био Управник Народног позоришта, да би се 2007. године вратио на место директора Опере.

Са својим хором као и другим хоровима којима је дириговао, суделовао је на бројним угледним међународним хорским фестивалима, освајајући многобројне награде и признања (Горица и Пескара, Италија, Кардица, Грчка, ЈХС Ниш, Мокрањчеви дани у Неготину и др.).

Као диригент а такође и са својим ансамблима Д. Савић је гостовао у Грчкој, Израелу, Бугарској, Холандији, Немачкој, Румунији, Ирској, Русији, САД, Италији, Аустрији, Швајцарској и Шпанији, наступајући са многим угледним оркестрима Европе као и са Блумингдејл симфонијским оркестром у Њујорку.

Дириговао је, такође, концерт са Великим симфонијским оркестром Бугарског националног радија у оквиру серије Атина-Београд-Софија у најпрестижнијој софијској дворани „Булгарија“.

Федерико Сера (тенор)

Федерико Сера је рођен 22. децембра 1987. године у Арони на обали језера Мађоре. Одувек је показивао склоност ка музици и певању.

Са 11 година победио је на свом првом такмичењу поп музике. Породица је, осетивши његове велике уметничке таленте, одлучила да их развија и уписала га на часове певања.

У року од неколико година учествовао је на разним певачким такмичењима, достигавши прво место на седам такмичења. Са 17 година уписао је средњу музичку школу у Варезеу, где је специјализовао оперско/поп певање и клавир.

Са хором је одржао много концерата у Италији и иностранству (Мароко, Естонија, Русија). Дуг период учења и посвећеног студирања почиње са мајсторима међународног калибра.

Следи конзерваторијум за оперу и савремено певање и клавир. 2016. наступао је у Веронској филхармонији, интерпретирајући најпознатије оперске арије. Због свог сензибилитета,  а и  због прераног губитка породице, одлучује да учествује у бројним хуманитарним пројектима.

У октобру 2017. учествовао је на такмичењу 4 тенора у Америци. Међу више од  3 хиљаде учесника из целе Италије, Федерико Сера успева да се пласира на прво место.

До данас је извео 105 концерата широм света са Четири италијанска тенора.

У међувремену, Федерика открива мајка маестра Андреа Бочелија, госпођа Еди Бочели, која га води да живи у Лајатицо (Тоскана) и наводи га да похађа часове певања код маестра Андрее.

Госпођа Бочели је тврдила да би Федерико могао да буде јединствени, светски поп/лирски тенор.

Између осталог, Федерико је током живота научио да наступа као шоумен, укључујући у свој наступ певање, клавир, гитару, магију и забаву на високом нивоу.

Федерико тренутно наступа широм света са концертима, а недавно је ангажован на италијанској телевизији.