Нишки симфонијски оркестар

Премијерни концерт - Ј. Сибелиус, М.Брух

27. април 2023. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Милена Ињац
Солиста: Victor Correa – Cruz

  • J. Sibelius – Simfonijska poema „Finlandija“
  • J. Sibelius – Simfonija br. 7, op. 105

Pauza

  • M. Bruh Koncert za violinu i orkestar br. 1, op. 26
– Allegro moderato
– Adagio
– Finale. Allegro energico

Милена Ињац

Milena Injac

Victor Correa - Cruz

Victor

Милена Ињац

Др ум. Милена Ињац, редовни професор на Факултету уметности у Нишу. Дипломирала је дириговање 1992. године на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Станка Шепића. Магистрирала је на истом факултету 1996. године, а докторирала 2015. године у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Усавршавала се две године заредом на Universität für Мusik und darstellende Кunst у Бечу и сарађивала са маестром Јормом Панулом, Петером Етвошом, Ангелом Шуревом и Младеном Јагуштом. Освојила је прву награду на 3. Интернационалном фестивалу “Свет музике” у Италији диригујући камерним саставом Нишког симфонијског оркестра, 2000. године. Добитник је “Златне значке”, престижне награде 20. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, 2004. године. Лауреат је Еурооркестар Фестивала у Москви, Русија, 2012. године.

Наступала је са Београдском Филхармонијом, Опером Народног позоришта у Београду, Симфонијским оркестром РТС, “Станислав Бинички” Симфонијским оркестаром, Камерним оркестром Аморозо, Зрењанинским камерним оркестром,, Црногорским симфонијским оркестром, Сарајевском филхармонијом, Македонском Филхармонијом, Опером Македонског националног театра, Саварија симфонијским оркестром, Мађарска, Пловдивском, Видинском, Шуменском и Врачанском државном филхармонијом у Бугарској, Ст.Олбан симфонијским оркестром у Великој Британији, Музика театро Ансамблом у Риму, као и Омладинским оркестром Турина у Валенсији, Оркестром Конзерваторијума Оскар Еспла у Аликантеу, Шпанија, Националним симфонијским и филхармонијским омладинским оркестрима Ел Салвадора, Националним симфонијским омладинским оркестрима, хором и балетом “Хосе Артигас” и СОДРЕ у Монтевидеу (Уругвај). Стални је гост диригент Нишког симфонијског оркестра.

Милена Ињац је дириговала Интернационалним симфонијским оркестром, централног 29. Фестивала Оркестара у Мурсији, Шпанија 2010. године и диригент Интернационалног Еурооркестар симфонијског оркестра на истоименом фестивалу у Москви, априла 2012. године.

Гостовала је на Трибини композитора у Београду, Бољшој фестивалу Емира Кустурице на Мокрој Гори, НИМУС фестивалу у Нишу, као и фестивалима у Шведској, Грчкој, Аустрији, Бугарској, Италији, Шпанији, Уругвају и Русији. Одржала је мастеркласе дириговања у Шпанији, Ел Салвадору и Уругвају. Члан је више интернационалних жирија на различитим такмичењима младих музичара, хорова и оркестара.

Остварила је трајне снимке за потребе радија и ТВ у земљи и иностранству и два CD издања вокално- инструменталне и инструменталне музике у издању Факултета уметности у Нишу, као и DVD снимљен уживо у Шпанији у издању Универзитета у Мусији.

Милена Ињац је професор предмета Оркестар и диригент Симфонијског и Камерног оркестра Concertante Факултета уметности и уметнички руководилац и диригент сценских извођења оперете Ј.Штрауса: Слепи миш и опере Ђ. Росинија: Севиљски берберин, у оквиру обнове оперске сцене у Нишу, у сарадњи Факултета уметности у Нишу, Нишког симфонијског оркестра и Народног позоришта у Нишу. Оперета Слепи миш успешно је изведена као гостујућа представа у сезони 2013. у Народном позоришту у Београду.

Victor Correa - Cruz

Виолиниста и диригент Виктор Кореа-Круз интензивно развија своју каријеру у Сједињеним Државама и Европи.

Као солиста, гостовао је са Симфонијским оркестром Чешке Будјејовице (Чешка), Симфонијским оркестром Универзитета Јужне Каролине, Југоисточним симфонијским оркестром (САД), Зуг Цоллегиум Мусицум (Швајцарска), Леонберг симфонијом (Немачка) и престижним ансамблима са седиштем у Шпанији као што су Камерни оркестар Фролов, Симфонијски оркестар Екстремадура, Оркестар аутономне заједнице Мадрид, Камерата дел Прадо, Оркестар Цамара де Бадахоз, Оркестар Сарагоса, Божићни класични оркестар и камерни оркестар „Qуеен Софиа“.

Делио је сцену са реномираним уметницима као што су Луиз Де Мора Кастро, Алберто Носе, Свен Арне-Тепл, Мириам Кирби, Ешли Вас, Палома Гонзалес, Андрес Дијаз, Вејман Чин, Даниел дел Пино, Хосе Енрике Буше, Денис Паркер, Грација Раимонди и Алберто Боцини.

Добитник је награда на међународним такмичењима као што су „Jeunesse Musicales“, „Villa de Madrid“, „Cremona International Kuartet Competition“ и „Rose-Mari Alvarez Conducting Contest of South Carolina“.

Редовно је позиван да наступа на великим међународним музичким фестивалима (Остин, Норфолк, Њу Орлеанс, Штутгарт, Мадрид, Стамфорд, Равена…) и широм земље се емитује на Шпанској националној радио станици.

Члан је Међународног музичког фестивала Стамфорд у Енглеској и Академије Нели Шкољникова у Француској. Редовно наступа као члан Медитерранеан Стринг Трио са седиштем у Мадриду и са пијанисткињом Паломом Гонзалез.

Обучен у Националном омладинском оркестру Шпаније и Омладинском оркестру европских земаља, Виктор Кореа-Круз је касније био на позицијама концертмајстора у различитим европским и америчким оркестрима.

Држао је мастер курсеве у САД-у, Шпанији, Енглеској, Немачкој, Србији, Португалу, Француској и Италији. У Шпанији, својој родној земљи, дипломирао је на конзерваторијумима Бадахоз, Ескоријал и Мадрид, настављајући даље студије на Универзитету Индијана (мастер), Универзитету Јужне Каролине (докторат) и Есцуела Супериор „Реина Софиа“ (диплома уметника).

Његови главни учитељи виолине били су Педро Леон, Јувал Јарон, Нели Шкољникова и Захар Брон. Често се појављује као међународни диригент, водећи оркестре у Бугарској, Румунији, Србији, САД, Шпанији и Латинској Америци. Виктор Кореа-Круз је тренутно професор виолине и директор оркестра на Универзитету Југоисточна Луизијана (САД) и води успешан програм мастер курсева и наступа широм света.