Нишки симфонијски оркестар

Премијерни концерт: В.А. Моцарт, П.И. Чајковски

20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригенткиња: Весна Шоуц
Солистa: Стефан Сретић (клавир)

П. И. Чајковски Увертира Ромео и Јулиа „Фантазија“
В. А. Моцарт Серенада бр.6 у Де-дуру, К.239, „Notturna“

ПАУЗА

В. А. Моцарт Концерт за клавир и оркестар, бр.22

  • Allegro
  • Andante
  • Allegro rondo

Весна Шоуц

Vesna Šouc

Стефан Сретић (клавир)

Stefan Sretić

Весна Шоуц

Весна Шоуц је редовни професор дириговања и шеф Катедре за дириговање на Факултету Музичке Уметности у Београду. У Позоришту на Теразијама је шеф диригент, а ангажована је у Опери и Театру Мадленианум и Народном позоришту у Београду.

Дипломирала је и магистрирала дириговање у класи проф. емеритуса Даринке Матић Маровић и дипломирала на одсеку за Општу музичку педагогију на ФМУ у Београду.

Она је пођеднако успешан, симфонијски, позоришни и хорски диригент. На њеном програму су дела светског, класичног репертоара, као и дела савремених аутора, укључујући и велики број премијерних извођења.

Дириговала је више од хиљадупетстотина представа (опера, балет, мјузикл) и шестстотина концерата, учествовала на многим интернационалним фестивалима, реализовала трајне снимке за домаће и иностране медије.

Наступала је са солистима и балетским играчима светског реномеа, концертирала у неким од најпознатијих дворана (Салле Гавеу у Паризу, Александрински Театар у Ст Петербургу и др.).

Остварила је велики број трајних снимака за домаће и иностране медије, снимила шест ЦД-а, од којих су три за иностране издаваче.

Руководила је Симфонијским оркестром Факултета музичке уметности, била шеф диригент Опере и Театра Мадленианум, дириговала свим симфонијским оркестрима у земљи, као и иностраним оркестрима: Филхармонијом Риге (Латвиа), МАТАВ Симфонијским оркестром (Будимпешта), Сегединским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Истанбула, Симфонијским оркестром Бурсе, Филхармонијом Бања Луке и др.

Сарађивала је са: Београдским камерним оркестром „Душан Сковран“, Краљевским гудачима Светог Ђорђа, Камерним оркестром РТС-а, Новосадским камерним оркестром, Камерним оркестром школе за музичке таленте из Ћуприје и др.

Била је шеф хора опере Народног позоришта у Београду, а на почетку своје каријере је руководила хоровима:“Б. Радичевић“, „Бел цанто“ и „Лола“, од којих је прва два и основала.

Као клавирски сарадник оперских певача остварила је преко педесет концерата, као и велики број трајних снимака, у земљи и иностранству.

Била је професор на Билги Универзитету (Истанбул) и Академији Уметности (Бања Лука).

Добитник је: Октобарске награде Земуна, Златне значке културно просветне заједнице Србије, Сребрне плакете Универзитета Уметности, две Годишње награде Позоришта на Теразијама, Почасне Повеље Опере и Театра Мадленианум, Студентске Октобарске награде Београда. Гостовала је у Француској, Немачкој, Русији, Италији, Данској, Швајцарској, Летонији, Грчкој, Словачкој, Канади, Турској, Мађарској, Словенији, Хрватској и Македонији.

Стефан Сретић (клавир)

Др ум. Стефан Сретић рођен је 13. 5. 1993. године у Нишу. Нижу и средњу Музичку школу завршио је у родном граду, у класи професора Сузане Новаковић.

Основне и мастер студије клавира завршио је на Факултету уметности у Нишу, у класи професора мр Александра Сердара, као најбољи студент генерације са просечном оценом 10. Специјалистичке студије клавира завршио је на Факултету музичке уметности у Београду, такође у класи професора мр Александра Сердара са просечном оценом 10. Докторирао је 2021. године на тему „Говор клавира – пијанистичка поетика у служби програмности дела“, у класи професора др Дориана Лељака, чиме је постао први доктор уметности са одсека за клавир у историји Академије уметности у Новом Саду.

Током школовања, освојио је многобројне награде на републичким и међународним пијанистичким такмичењима: 1. награде на Републичким такмичењима у Београду: 2001. (100 поена), 2003, 2005. (100 поена, Лауреат), 2009; 1. награде на Међународним Фестивалима младих пијаниста у Шапцу 2001, 2002, 2003. и 2004. године; 1. награде на Међународним такмичењима у Нишу: 2002, 2004, 2006, 2008 (Лауреат); 1. награда, 100 поена и назив Лауреат на Међународном такмичењу „Gradus ad Parnassum“ у Крагујевцу 2005. године. Осваја запажене резултате и на подручју камерне музике.

Усавршавао се на мастерклас семинарима Бориса Краљевића (Црна Гора), Александра Сердара (Србија), Хинка Хаса (Словенија), Сергеја Сенкова (Русија) и Дејвида Вестфола (Сједињене Америчке Државе).

Био је дугогодишњи стипендиста града Ниша као ученик ниже и средње музичке школе. Добитник је новчане награде Фондације „Света Петка“ за постигнуте резултате на домаћим и међународним такмичењима 2007. године. Исте године добија и стипендију АРТ фондације и Дуванске индустрије Ниш. Од града Ниша добија новчану награду, као најбољи студент Факултета уметности Универзитета у Нишу у 2013. години за изузетан успех у току студија. Добитник је „Доситеја“ стипендије за најбоље студенте 2014. и 2015. године, коју додељује Министарство омладине и спорта Републике Србије. Године 2016. добија Повељу Универзитета у Нишу, као најбољи дипломирани студент Факултета уметности у Нишу.

Наступао је у више градова у земљи и иностранству. Године 2005. је свирао на концерту на Коларцу као Лауреат Републичког такмичења. Године 2006. је наступао на Првом Краљевском концерту на Белом двору на позив Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра, где је добио диплому за уметничко достигнуће и исказани музички таленат. Године 2008. је свирао на концертима у Македонији (Битољ, Штип, Скопље). Године 2014. је наступио на јубиларним 40. Нишким музичким свечаностима. Сарађивао је са нишким диригентима мр Иваном Мировић, мр Владаном Караџовом, мр Зораном Станисављевићем, др ум. Миленом Ињац и мр Мирославом Иванковићем. Са Нишким Симфонијским оркестром наступа на педагошким концертима 2008. године извођењем Моцартовог Концерта за клавир и оркестар бр. 12 у А-дуру, затим на отварању концертне сезоне 2015/2016. извођењем Концерта за клавир и оркестар бр. 2 у це-молу Сергеја Рахмањинова, а потом и 2018. године извођењем Моцартовог Концерта за клавир и оркестар бр. 20 у ге-молу. Године 2016. је наступио на 5. „Евмелиа“ Интернационалном фестивалу у граду Волосу у Грчкој као солиста и у дуу са еуфонијумистом Си-Шиангом Лином, извoђењем дела савременог јапанског композитора Такашија Јошиматсуа. Године 2018. одржао је реситал и мастерклас на тему „Клавирска техника и интерпретација“ на Музичкој академији у Штипу у Македонији. Са баритоном Николом Микићем је 2019. године одржао серију целовечерњих концерата у Хрватској. Са виолончелистом Андријом Петровићем је 2022. године одржао два целовечерња концерта у Лесковцу и Нишу.

Као секретар жирија, учествовао је на првом међународном такмичењу „Константин Велики“, за дисциплину Клавир 2020. године. Као члан жирија, учествовао је на 9. Међународном пијанистичком такмичењу у Смедереву (УЉУС) за дисциплину Клавир 2022. године.

Компоновао је оригиналну музику за пет краткометражних филмова: „Мозаик“ (2014), „Кашика“ (2019) у продукцији ФДУ, „Солченце захаја“ (2020), „По сунцу хода (2016), за који је добио награду за најбољу оригиналну музику на „London Independent Film Awards“ фестивалу, и „Откуцаји тишине“ (2015), за који је добио награду за најбољу оригиналну филмску музику на „Moondance“ Интернационалном филмском фестивалу у Болдеру у Колораду. Компоновао је и нумеру „Сећање“ за албум „Небеско је увек и довека“ у издању ПГП РТС-а, која је потом била извођена у Сава центру у Београду и у Народном позоришту у Нишу. Компоновао је музику за званичну рекламу Академије уметности Београд, под слоганом „Маштај више! Маштај боље“.

Своје прво педагошко искуство стекао је радећи у Музичкој школи Ниш од 2016. године као професор клавира. Од 2018. године ради као асистент на катедри за Клавир на Факултету уметности у Нишу, а од 2022. као асистент са докторатом.

Оснивач је и уметнички директор првог нишког пијанистичког фестивала „Hammer Piano Festival“.

Активни је члан Менсе Србије.