Нишки симфонијски оркестар

Премијерни концерт - В.А. Моцарт, Л.В. Бетовен

25. јануар 2024. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Солиста: Андрија Мамутовић (клавир)
Диригент: Весна Шоуц (Београд)

В. А. Моцарт Симфонија у г-молу, Оп.40

• Molto allegro
• Andante
• Menuetto
• Allegro assai

Пауза

Л. В. Бетовен Концерт за клавир и оркестар бр.4 у Г-дуру, Оп.58

• Allegro moderato
• Andante con moto
• Rondo. Vivace

Андрија Мамутовић

Весна Шоуц

Андрија Мамутовић

Андрија Мамутовић рођен је 21. 10. 1990. године у Нишу. Основно и средње музичко образовање је стекао у класи проф. Боривоја Младеновића.

У току школовања је освојио велики број награда на републичким и међународним такмичењима од којих су најзначајније: I награда на Међународном такмичењу младих пијаниста у Нишу (2002, 2004, 2006, 2008, 2010. године), I награда на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије у Београду (2001, 2003, 2005, 2007, 2009. године), I награда на Такмичењу младих пијаниста у Шапцу (2002, 2003, 2004. године).

Основне и мастер академске студије је завршио на Факултету уметности у Нишу, у класи професора Александра Сердара. Током студирања је учествовао на Такмичењу младих пијаниста у Нишу (I награда), такмичењу “Chopin in memoriam” у Варни (IV награда), такмичењу “Охридски бисери” (I награда), Међународном такмичењу младих пијаниста “Даворин Јенко” 2014. год. (I награда), такмичењу младих пијаниста у Шапцу 2014. год. (I награда).

Био је полуфиналиста Интернационалног такмичења Jeunesses Musicales, као и учесник Bösendorfer такмичења у Финиксу, Аризона.
Докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Александра Сердара са темом Клавирска музика Јоханеса Брамса у контексту развоја пијанистичке уметности друге половине 19. века: нови типови пијанистичке фактуре у одабраним Брамсовим клавирским композицијама.

Добитник је награде фондације Kонстантинус за најбољег младог уметника Србије до 18 година, као и повеље Факултета уметности у Нишу за најбољег студента музичког одсека.

Носилац је повеље фондације Зографски за промоцију дела композитора Томислава Зографског. Захваљујући награди са такмичења “Охридски бисери”, добио је чланство у организацији EMCY која се бави промоцијом младих уметника, добитника награда на интернационалним такмичењима.

Наступао је у готово свим значајним концертним дворанама Србије, као и у Америци, Грчкој, Северној Македонији, Бугарској, Босни и Херцеговини. Као солиста и камерни музичар свирао је на фестивалима Бемус, Нимус, Kонстантинус, Евмелиа, А фест, Хамер фестивал, Мај месец музике. Свирао је са Нишким симфонијским оркестром концерте Баха, Моцарта и Шопена и сарађивао са диригентима Весном Шоуц и Миленом Ињац. Као активни учесник усавршавао се на мајсторским курсевима пијаниста и професора Стефана Ковачевића (Велика Британија), Бруна Канина (Италија), Мајкла Леслија (Аустралија), Александра Сердара, Јурија Кота (Украјина) и Бориса Краљевића.

Премијерно је извео у Србији дело Souffle et Contresoffle америчког композитора Грегори Мертла. Наступао је са виолинистом Немањом Белејем, виолончелистом Бледаром Зајмијем (Албанија), флаутистом Мирославом Матејком (Чешка). Учестовао је у организацији научног скупа БАРТФ у организацији Факултета уметности у Нишу 2019. године.

Наступа у клавриском дуу са пијанисткињом Мином Красић Његови студенти су добитници награда на пијанистичким такмичењима.

Учествовао је у раду жирија на тамичењима у Зајечару и Смедереву. Ради као ванредни професор на клавирској катедри Факултета уметности у Нишу.

Весна Шоуц

Весна Шоуц је редовни професор дириговања и шеф Катедре за дириговање на Факултету Музичке Уметности у Београду.

У Позоришту на Теразијама је шеф диригент, а ангажована је у Опери и Театру Мадленианум и Народном позоришту у Београду.

Дипломирала је и магистрирала дириговање у класи проф. емеритуса Даринке Матић Маровић и дипломирала на одсеку за Општу музичку педагогију на ФМУ у Београду.

Она је пођеднако успешан, симфонијски, позоришни и хорски диригент. На њеном програму су дела светског, класичног репертоара, као и дела савремених аутора, укључујући и велики број премијерних извођења.

Дириговала је више од хиљадупетстотина представа (опера, балет, мјузикл) и шестстотина концерата, учествовала на многим интернационалним фестивалима, реализовала трајне снимке за домаће и иностране медије.

Наступала је са солистима и балетским играчима светског реномеа, концертирала у неким од најпознатијих дворана (Салле Гавеу у Паризу, Александрински Театар у Ст Петербургу и др.). Остварила је велики број трајних снимака за домаће и иностране медије, снимила шест ЦД-а, од којих су три за иностране издаваче.

Руководила је Симфонијским оркестром Факултета музичке уметности, била шеф диригент Опере и Театра Мадленианум, дириговала свим симфонијским оркестрима у земљи, као и иностраним оркестрима: Филхармонијом Риге (Латвиа), МАТАВ Симфонијским оркестром (Будимпешта), Сегединским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Истанбула, Симфонијским оркестром Бурсе, Филхармонијом Бања Луке и др.

Сарађивала је са: Београдским камерним оркестром „Душан Сковран“, Краљевским гудачима Светог Ђорђа, Камерним оркестром РТС-а, Новосадским камерним оркестром, Камерним оркестром школе за музичке таленте из Ћуприје и др.

Била је шеф хора опере Народног позоришта у Београду, а на почетку своје каријере је руководила хоровима:“Б. Радичевић“, „Бел цанто“ и „Лола“, од којих је прва два и основала.

Као клавирски сарадник оперских певача остварила је преко педесет концерата, као и велики број трајних снимака, у земљи и иностранству.

Била је професор на Билги Универзитету (Истанбул) и Академији Уметности (Бања Лука). Добитник је: Октобарске награде Земуна, Златне значке културно просветне заједнице Србије, Сребрне плакете Универзитета Уметности, две Годишње награде Позоришта на Теразијама, Почасне Повеље Опере и Театра Мадленианум, Студентске Октобарске награде Београда. Гостовала је у Француској, Немачкој, Русији, Италији, Данској, Швајцарској, Летонији, Грчкој, Словачкој, Канади, Турској, Мађарској, Словенији, Хрватској и Македонији.