Нишки симфонијски оркестар

Premijerni koncert - F. fon Supe, E. Grig, A. Dvoržak

12. октобар 2023. године, 20 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Toshio Yanagisawa
Солиста: Mikako Yanagisawa (klavir)

F. fon Supe – Uvertira operete „Pesnik i seljak“

E. Grig – Koncert za klavir i orkestar u a-molu op. 16

  • I Allegro molto moderato
  • II Adagio
  • III Allegro moderato molto e marcato

pauza

A. Dvoržak – Simfonija br. 8 u G-duru, op. 88, B. 163

  • I Allegro con brio
  • II Adagio
  • III Allegretto grazioso – Molto vivace
  • IV Allegro ma non troppo

Toshio Yanagisawa

Mikako Yanagisawa (klavir)

Toshio Yanagisawa

Studirao u klasi Yutaka Sado and Kazushi Ono. 2000. godine osvojio je drugu nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Tokiju za dirigovanje. Položio je master klas na Verbier festivalu u Švajcarskoj, a studirao je u klasi Kurta Masura i Džejmsa Levina.

2005-2007 radi kao glavni dirigent Nacionalne opere Makedonije. 2007. godine postaje glavni dirigent Kosovske filharmonije. Nastupao je kao gostujući dirigent sa Filharmonijom iz Sankt Peterburga, Praškim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom Hradec Kralove, Sarajevskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio televizije Srbije, Beogradskom Narodnom operom, Niškim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Albanije, Istanbulskom operom i drugim.

2007. godine osnovao je Balkanski kamerni orkestar (BKO) za zajednički prosperitet svih balkanskih naroda. BKO je nastupao u Beču, Ženevi, Beogradu, Sarajevu, Rimu, Njujorku i Tokiju, kao i u sali Generalne skupštine Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi. BKO je sarađivao sa renomiranim muzičarima kao što su Akiko Suvanai (violina), Kolja Blacher (violina), Pascal Roge (klavir), Peter Jablonski (klavir) itd.

U Japanu je nastupao kao gost-dirigent sa Novom japanskom filharmonijom, Japanskom filharmonijom, Tokijskom filharmonijom, Tokijo Metropoliten simfonijskim orkestrom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Tokijskim gradskim filharmonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Saporo, Sendai filharmonijom, Gunma simfonijskim orkestrom, Nagoja filharmonijom, Kjoto simfonijskim orkestrom, Osaka filharmonijom, Kansai filharmonijom, Kjušu simfonijskim orkestrom, Kanazawa orkestarskim ansamblom itd.

Od 2015. godine, kao deo podrške rekonstrukciji nakon velikog zemljotresa u istočnom Japanu, imenovan je za dirigenta Omladinskog orkestra Tohoku, kojim rukovodi Riuichi Sakamoto.

CD: Serenada za gudače Dvoržaka i Čajkovskog BKO.

Mikako Yanagisawa (klavir)

Završila muzičku školu Toho Gakuen. Svake godine izvodi brojne koncerte sa Tokijskom gradskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom i mnogim drugim orkestrima. Sa Balkanskim kamernim orkestrom nastupala je u Skoplju i Prištini. Na nastupu u Tokiju 2019. izveli su Šopenov klavirski koncert koristeći Hibaku klavir (klavir nasleđa iz Drugog svetskog rata).

Nekoliko puta nastupala sa britanskom sopranom Šarlotom de Rotšild.

Hibaku klavirski koncert 70 godina nakon Drugog svetskog rata (Okaya City Cultural Center Canora Hall) emitovao je dokumentarni program Shinetsu Broadcasting pod nazivom SBC Special.

Potpredsednica je pokreta Soroptimist International Kokubunji.