Летња позорница Ниш

21. јун 2024.

20 часова, Летња позорница Ниш

Програм

Нишки симфонијски оркестар

А. Дворжак – Словенска игра бр. 8, Оп. 46
А. Дворжак – Словенска игра бр. 2, Оп. 72
Ј. Брамс – Мађарска игра бр. 1
Ј. Брамс – Мађарска игра бр. 5
П. Маскањи – Интермецо из опере Кавалерија рустикана
К. Баделт – Пирати са кариба
А. Л. Вебер – Симфонијске рефлексије

Биг Бенд РТС

1. Mr C. Т
комп. Стјепко Гут, ар. Јоже Прившек
2. Some Memories
комп. Стјепко Гут, ар. Звонимир Скерл
3. Не Си Го Продавај, Кољо Чифликот
народна, ар.. Стјепко Гут
4. One For Les
комп. и ар. Стјепко Гут
5. Цвеће Цафнало
народна, ар. Стјепко Гут

Стјепко Гут

Ревијски оркестар

1. New York, New York
комп. Џон Кандер, ар. Звонимир Скерл
2. Девојко мала, солиста Душан Свилар
комп. Дарко Краљић, ар. Федор Вртачник
3. Ове ноћи једна жена мирно спава, солиста Душан Свилар
комп. Корнелије Ковач, ар. Александар Филиповић
4. Sway, солиста Душан Свилар
комп. Пабло Белтран Руиз, ар. Тихомир Јакшић

Невена Рељин

5. Љубав и мода, солиста Невена Рељин
комп. Дарко Краљић, ар. Радан Боснер
6. Почнимо љубав из почетка, солиста Невена Рељин
комп. Александар Кораћ, ар. Звонимир Скерл
7. Златни дан, солиста Невена Рељин
комп. Корнелије Ковач, ар. Федор Вртачник

Душан Свилар

Бис

1. Something stupid, солисти Невена Рељин и Душан Свилар
комп. K. Kаrсон Паркс, ар. Тихомир Јакшић

Стјепко Гут

Стјепко Гут, наш прослављени интернационално познати џез солиста на труби, композитор, бендлидер и музички педагог наступа у Нишу (са, мести+о) са Биг Бендом РТС. Овога пута биће представљен програм сачињен од Стјепкових ауторских композиција и аранжмана.

Стјепко Гут је своју каријеру започео као трубач и солиста Биг Бенда РТС. Као једини европски музичар, био је члан „Лионел Хамптонн алл Старс Биг-Банд”, дугогодишњи члан „Цларк Террy Биг Банд”. Сарађивао је са бројним другим саставима широм света, као и са бројним џез иконама међу којима су поред Хемтона и Терија, Џони Грифин, Џими Хит, Џемс Муди, Кертис Фулер, Ед Тигпен, Винтон Марсалис, Рој Харгрув, Мел Луис, Џорџ Кејблс као и многим другима.

Са Миливојем Мићом Марковићем предводио је Секстет Марковић – Гут, један од састава који је обележио џез сцену тадашње Југославије и имао запажене наступе широм света.

Не треба пропустити и да је Гут блиско сарађивао током своје каријере и са Душком Гојковићем, са којим је често имао турнеје у различитим саставима а био је и солиста и члан састава “Трумпетс анд Рхyтхм Унит”.

Стјепко је дириговао велики меморијални концерт Душку Гојковићу у част прошлог Децембра у Београду.
Гостовао је и наступао на престижним светским концертним просторима као што су „Аполло Тхеатре”, „Блуе Ноте Јазз Цлуб” и „Тхе Виллаге Вангуард” у Њујкорку, као и на бројним Фестивалима широм целог света.

Ове године Стјепко Гут је добитиник награде “Дарко Краљић” коју додељује Савез композитора Србије.

Невена Рељин

Невена Рељин је рођена у Новом Саду.

Дипломирани је професор Солфеђа и музичке културе, вокална солисткиња дзез и латино музике, али и других музичких жанрова.

Активно се бави музиком и наступа са еминентним музичарима и оркестрима као сто су: Војвођански симфонијски Оркестар, Биг Банд РТС, Александар Дујин орцхестра, Новосадски биг бенд(Рок Опера, Диско Опера), Новосадски Танго квинтет, Теодулија и Мадам Пиано, Парни Ваљак, Кокан Димушевски и многи други.

Наступа у театрима и концертним дворанама широм Европе, као и на бројним домаћим и страним Фестивалима.

Запослена је у Српском народном позоришту као члан хора Опере, где врло често у оквиру матичне куће наступа и као солиста на разним другим пројектима.

Душан Свилар

Душан Свилар је певач и музичар из Србије.

Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду, на смеру – извођачке уметности. Снимио је два поп албума и неколико фестивалских синглова, међу којима се посебно истакла дуетска песма ,,Није вредно сине мој” са чувеним југословенским кантаутором, Кемалом Монтеном.

Поред концертних извођења, наступа и у позоришту, у улози Фантома из Опере у истоименом мјузиклу Ендру Лојд Вебера, у Позоришту на Теразијама, затим, у улози Драгутина Димитријевића Аписа у мјузиклу ,,Тајна Црне руке“ у режији у продукцији КПГТ.

Учествује и сарађује у синхронизацији анимираних филмова Дизнијеве продукције (глас принца Ерика у ,,Малој сирени” ; глас принца у ,,Снежани и седам патуљака”), као и Дизни концерата који су одржани у МТС Дворани, у Београду, уз Симфонијски оркестар РТС.

Често наступа као солиста са оркестром Министарства одбране ,,Станислав Бинички“, Биг Бендом РТС, Новосадским Биг Бендом, оркестром ,,Импресија” из Ниша, Суботичком филхармонијом, Зрењанинском филхармонијом, Калињинградском филхармонијом и другим оркестрима у региону.

Учесник је великог броја музичких фестивала где је освојио награде публике у Србији, Северној Македонији и Црној Гори.

Биг Бенд Радио Телевизије Србије

Биг Бенд РТС једини је професионални џез ансамбл у Србији у формацији биг бенда. Основан 1948. године, веома брзо се афирмисао као извођачки састав са одличним интерпретацијама и еминентним диригентима, композиторима и аранжерима који су га предводили, као што су Младен Боби Гутеша, Војислав Бубиша Симић, Звонимир Скерл, Душко Гојковић, Стјепко Гут.

Ансамбл је наступао са највећим светским именима џез музике, као што су: Кларк Тери, Бени Голсон, Џони Грифин, Мејнард Фергусон, Тони Скот, Џером Ричардсон, Ерни Вилкинс, Алвин Квин, Реџи Џонсон, Еди Хендерсон, Хенк Мобли, Фили Џо Џоунс, Џон Хендрикс, Рој Харгроув, Бред Лили, Ак Ван Ројен, Петер Херболцајмер, Ед Тигпен, Сал Нистико, Нејтан Дејвис, Дон Бајас, Ли Кониц, Дон Менца, Стив Туре, Рони Кјубер, Ренди Брекер, Џон Федис, Чак Финдли, Боби Шу, Хајнц фон Херман, Вик Вогел, Карлхајнц Миклин, Едриен Мирс, Питер Кинг, Иља Реијнхоуд, Берт Јорис, Грегори Хачинсон, Јенс Винтер, Џеси Дејвис, Џон Федчок, Клаус Рајбле, Андреа Тофанели, Симон Ригтер, Самјуел Блазер, Омар Соса, Нилс Вограм, Џон Маршал, а такође и звездама светског шоу-бизниса, међу којима су: Реј Чарлс, Дени Кеј, Жозефина Бејкер, Дајана Шур, Миреј Матје, Енрико Масијас, Ани-Фрид Лингстад (Abba) и друге.

Оркестар је изнедрио плејаду врхунских солиста који су познати и признати у свету, као што су Миле Павловић, Бора Роковић, Душко Гојковић, Лала Ковачев и Стјепко Гут.

Као значајан носилац домаће џез сцене, Биг Бенд РТС је одржао бројне концерте у градовима у Србији, а учествовао је и на водећим домаћим џез фестивалима, међу којима су Београдски џез фестивал, Новосадски џез фестивал, Ваљево џез фест, Нишвил џез и блуз фестивал, Панчевачки џез фестивал, Интернационални џез и блуз фестивал Шабац. Наступао је и на многим познатим светским фестивалима у Тел Авиву, Монтреу, Марсеју, Солуну, Минхену, Старој Загори, Инголштату и Нојбургу, као и на концертима које је у Београду, Паризу и Женеви организовао UNICEF.

Добитник је “Сретењског ордена трећег реда”, за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима.

У дискографији ансамбла посебно се издвајају студијски албуми „Џез оркестар Радио Београда 1948-1978“, „Музика моје младости“, Стјепко Гут и Биг Бенд РТС „Афро Балканске скице“, „Вили Јоханс и Биг Бенд Радио Београда“, „Биг Бенд Радио Београда – 75 година Радио Београда“, „Караван“, „Its time for Jazz“, „Sweet love“ , Душко Гојковић и Биг Бенд РТС „Latin Haze“, „Balkan Soul“, Биг Бенд РТС и Самјуел Блазер „Aquarelle“ и „Мимо од Будве“, Биг Бенд РТС и Франческо Сантући „New Seasons“.

Биг Бенд РТС данас је модерни оркестар, који реализује успешне концертне сезоне, наступајући са најеминентнијим џез музичарима данашњице из земље и света. У извођачком опусу негује традицију џез музике, те успешно одговара и захтевима интерпретације модерне биг бенд музике 21. века.

Посебно место на репертоару ансамбла припада неговању дела џез музике, која су инспирисана домаћом музичком баштином, чиме значајно доприноси и очувању и јавном промовисању националне културне традиције, стилизоване у новом звуку.

Према програмским и концертним потребама, наступа и као ревијски оркестар, заједно са члановима других ансамбала Музичке продукције РТС, проширујући репертоар и композицијама забавне музике различитих жанрова.