Нишки симфонијски оркестар

Велики Моцарт - 18. март 2022.

19 часова, сала Нишког симфонијског оркестра

Програм

Диригент: Мирослав Иванковић
Солистa: Иван Новаковић (клавир)

В. А. Моцарт: Клавирски концерт бр. 27 у Бе дуру, К 595

В. А. Моцарт: Симфонија бр. 40 у ге молу

Мирослав Иванковић

miroslav

Иван Новаковић (клавир)

ivan

Мирослав Иванковић

Рођен у Шапцу 1979. године где је и завршио средњу музичку школу на теоретском одсеку. Факултетско образовање успешно завршио на Музичкој Академији у Источном Сарајеву (БиХ) такође на теоретском одсеку. Одсек за Оркестарско дириговање уписује 2009. године на ФМУ у Скопљу и са успехом га завршава 2013.

На последње две године студија теоретског одсека у Сарајеву постављен је за студента демонстратора на два предмета и то на Хармонији са хармонском анализом и предмету Хор. Своје занимање за хорску музику наставља кроз рад са Црквеним хором „Слога“, Старе цркве у Сарајеву и као асистент диригента Црквеног хора одсека за црквену музику и појање МА у Источном Сарајеву. По доласку у Ниш остварује трогодишњу сарадњу са ЦПД „Бранко“ из Ниша као асистент диригента и корепетитор.

Као оркестарски диригент остварио је сарадњу са Нишким симфонијским оркестром кроз припрему и реализацију педагошких концерата као и припрему концерата из програма овог оркестра. Самостално се нишкој публици представио кроз организацију и реализацију пројекта „260, Мали јубилеј великог Баха“ кроз који је нишкој публици представљено стваралаштво овог композитора преко три његове кантате које нису никад извођене у Нишу.

Иван Новаковић (клавир)

Иван Новаковић рођен је 1976. године у Нишу, где је завршио нижу и средњу музичку школу код проф. Светлане Дејановић Аврамовић. Уписао је Академију уметности у Новом Саду у класи проф. Јегора Чугајева, а дипломирао је и магистрирао у класи проф. Светлане Богино.

Усавршавао се на мајсторским курсевима познатих пијаниста и педагога, као што су: Наум Штаркман, Владимир Огарков и Константин Богино. Тренутно је пред одбраном докторског уметничког пројекта на Академији уметности у Новом Саду под менторством проф. Рите Кинке.

Педагошким радом бавио се још током магистарских студија у Новом Саду, као сарадник на предмету Клавир. На Факултету уметности у Нишу ради од 2003. године и тренутно је у звању ванредног професора за предмет Клавир.

Са оркестром је први пут наступио са петнаест година свирајући Григов Концерт у а-молу. Током каријере са оркестрима је извео и клавирске концерте: Ј. С. Баха у це- молу, Ј. Брамса у Бе-дуру, П. И. Чајковског у Ге-дуру, Д. Шостаковича у це-молу, А. Скрјабина у фис-молу, као и Рапсодију на Паганинијеву тему С. Рахмањинова. Сарађивао је са диригентима: Дејаном Савићем, Миленом Ињац, Јасмином Новокмет, Ле Фи Фијем и Јозефом Суиленом. Одржао је велики број солистичких и концерата камерне музике, у земљи и иностранству, сарађујући са солистима: Мишом Дацићем, Анђелом Братић, Милошем Мијатовићем, Љубинком Лазићем, Немањом Станковићем, Тањом Петровић Ђорговском, Лидијом Радионовом и другима.